5 tips tegen koude voeten

0
207

Waarschijnlijk ervaar je het zelf vaak genoeg: koude voeten. Met name in de winterperiode kunnen koude voeten bijzonder lastig zijn. Het kan dan ook iedereen overvallen, zowel mannen als vrouwen, ook al ervaren vrouwen het vaker. Het verschijnsel van koude voeten heeft vaak te maken met de doorbloeding die afneemt bij lagere temperaturen. Gelukkig kan je zelf veel doen om koude voeten te voorkomen. We zetten even wat tips tegen koude voeten op een rij zodat je weet wat je kan doen om koude voeten te voorkomen.

Oorzaak van koude voeten

Vanzelfsprekend heb je in de winterperiode vaker last van koude voeten door de lagere temperaturen, maar ook in andere jaargetijden komt dit verschijnsel voor. Met name vrouwen kunnen door hun hormoonspiegel last hebben van een verminderde doorbloeding waardoor de voeten koud aanvoelen. Denk aan zaken als menstruatie, voorbehoedsmiddelen, zwangerschap, stress of de menopauze. Ook het feit dat vrouwen van nature over minder spiermassa beschikken dan mannen is een verklaringen waarom vrouwen vaker last hebben van koude voeten dan mannen.

koude-voeten-hond

Lees ook: Wat eet je het beste rond sportmomenten?

Koude voeten door lichamelijke aandoeningen

Een goede doorbloeding, of eerder het ontbreken ervan, speelt een belangrijke rol bij koude voeten. In sommige gevallen moet de lichamelijke conditie niet onderschat worden. Er zijn een aantal ziektebeelden die het krijgen van koude voeten goed verklaren:

  • Suikerziekte
  • Reuma
  • Hart- en vaatziekten
  • Syndroom van Raynaud

Tips tegen koude voeten

Uiteraard is er genoeg wat je zelf kan doen om koude voeten te vermijden, of om het te voorkomen. Zo kan je er voor kiezen om warme sokken voor koude voeten te dragen, hiermee voorkom je dat de voeten te snel afkoelen bij lagere temperaturen. Het belangrijkste is echter dat de bloedcirculatie optimaal blijft. Let goed op de volgende tips zodat je minder snel last hebt van dit vervelende verschijnsel:

  • Vraag je partner om een voetmassage. Dit werkt niet alleen ontspannend, het stimuleert ook de bloedcirculatie.
  • Het nemen van wisselbaden is een goed middel tegen koude voeten. Door de voeten afwisselend onder te dompelen in afwisselend koud en warm water stimuleer je de bloedcirculatie.
  • Lichaamsbeweging is goed voor de spieren. Door te bewegen ontstaat energie, en dus warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat je het minder snel koud hebt.
  • Bloedvaten die worden afgekneld zijn uiteraard niet in staat om optimaal het aanwezige bloed te laten stromen. Probeer dus niet met je benen over elkaar te zitten.
  • Dat roken slecht is voor de gezondheid was al bekend, het is echter ook slecht voor de bloedsomloop. Stoppen met roken is dus niet enkel gezonder, het voorkomt ook koude voeten.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!