5 tips tegen spierpijn

0
365

Iedereen maakt het vroeg of laat mee: spierpijn. Vaak merk je pas de volgende ochtend bij het opstaan dat je spierpijn hebt. Uiteraard is het mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door intensief te sporten, vaak is er echter sprake van een langdurige, verkeerde belasting van bepaalde spiergroepen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een lange wandeling, of door andere, alledaagse bezigheden. Gelukkig is er veel wat je zelf kan doen om de spierpijn te verminderen. We bespreken de belangrijkste tips tegen spierpijn en vertellen je wat te doen tegen spierpijn.

Gebruik Foamrollers

Een van de beste middelen tegen spierpijn is de foamroller. Net als bij spierkramp, speelt ook bij spierpijn de doorbloeding een belangrijke rol. Deze kan je eenvoudig stimuleren door de pijnlijke plek intensief te masseren met een foamroller. Door de druk die je daardoor uitoefent worden de spieren ‘los’ gemaakt en ontstaat er een betere doorbloeding.

Rekken en strekken (na de warming-up)

Door de spieren te activeren ontstaat energie die de spierpijn verlicht. Door na de warming-up je spieren te rekken en te strekken verminder je de spierpijn. Het nadeel van deze methode is wel dat je het na de warming-up moet toepassen, het rekken en strekken van zogenaamde  koude spieren kan een blessure in de hand werken.

Lees ook: 8 tips voor een betere doorbloeding van de benen!

Gebruik een verkoelende spiergel

Net als warmte heeft het verkoelen van de spieren een verzachtende werking bij spierpijn. Deze gels trekken heel snel in de huid en stellen je in staat om specifiek die plek aan te pakken waar de spierpijn zich manifesteert. De gloeiende sensatie die je ervaart, bijvoorbeeld als je tijger balsem gebruikt, werkt pijnstillend en bevordert het herstel.

Visolie helpt (Omega-3)

Je zal er wellicht niet direct aan denken, maar het regelmatig gebruik van Omega-3 vetzuren helpen effectief om spierpijn te voorkomen. Visolie bevat van nature een bron aan Omega-3 vetzuren welke de bloedcirculatie bevorderen. Het vermindert de stijfheid van je spieren na een krachtinspanning en het werkt ontstekingsremmend. Uiteraard kan je ervoor kiezen om capsules met visolie te gebruiken, je kan ook extra Omega-3 vetzuren binnen krijgen door een gezond voedingspatroon. Zalm, spinazie en noten zijn bekende én gezonde leveranciers van natuurlijke Omega-3 vetzuren.

tips-spierpijn-warming-up

Warming-up en cooling-down

Sporten is gezond, maar doe het wel verantwoord. Wat helpt tegen spierpijn is een goede voorbereiding. Een goede warming-up is dus essentieel als je onbezorgd wilt kunnen genieten van je sport. Door je lichaam goed voor te bereiden op een aankomende inspanning, zorg je ervoor dat de kans op een blessure of spierpijn aanzienlijk minder groot is. Denk je na het sporten ook nog aan een cooling-down dan is de kans erg klein dat je de volgende dag nog last zult hebben van spierpijn.

 

Wat doe jij tegen spierpijn? Laat het ons weten in de comments hieronder!