Sporten met Dumbbells

0
128

Wat is een dumbbell
Een dumbbell is een korte cilindervormige staaf met aan beide zijkanten extra gewicht. Dit extra gewicht aan de dumbbell kan zijn in de vorm van losse schijven waarbij zelf gekozen kan worden hoe zwaar het gemaakt kan worden, of in de vorm van een vast gewicht. In sportscholen is het meest gebruikelijk om dumbbells met vaste gewichten te kiezen waarvan vele van verschillend gewicht aanwezig zijn, zodat de sporters niet telkens bezig zijn met het veranderen van het gewicht. Dumbbells worden vooral gebruikt bij fitnesstraining krachttraining en ook bij crossfit.

Lees ook: Conditie opbouwen, hoe pak je dat aan?

Waarom trainen met dumbbells

Trainen met dumbbells brengt vele voordelen met zich mee doordat binnen korte tijd een serieuze krachttoename en spiergroei bereikt kan worden. Vele sportscholen bieden een breed scala aan fitnessapparatuur voor hun leden, hier is vaak geen “beste apparaat” omdat verschillende apparaten en dumbbells doelbewust zijn ontworpen om specifieke doelen te behalen. Voor degene met fitnessdoelen die te maken hebben met krachttraining zijn er talloze opties voor het vergroten van spiermasse of het toevoegen van kracht. Keuzes zijn de traditionele fitnessapparaten en dumbbels. Dumbbells zijn zeer effectief voor het ontwikkelend van maximale kracht en om spiermassa te vergroten, terwijl krachttrainingsmachines meer bedoeld is om alleen de spierdefinitie te vergoten.

Dumbbells worden vaak gebruikt voor isolatie oefeningen, dit zijn specifieke oefeningen voor de activatie van een enkele spiergroep zoals de biceps curls, borst flyes, triceps extentions, dumbbell front raises. Het gebruik van dumbbells voor fitness oefeningen met meerdere lijnen kan echter een verscheidenheid aan verschillende uitkomsten bieden.

De voordelen om met dumbbells te trainen

  1. Dumbbells zijn relatief goedkoop aan te schaffen, hierdoor is het mogelijk een aantal verschillende gewichten te halen. Daarbij zijn dumbbells draagbaar, hierdoor is het makkelijk te vervoeren. Een ander voordeel is dat de dumbbells makkelijk op te bergen zijn doordat ze niet veel ruimte in beslag nemen. Tijdens het trainen kun je ervoor kiezen om één enkele spiergroep tegelijk te trainen of door verschillende spiergroepen tegelijkertijd te werken, kun je een training tijdsefficiënter maken.
  1. Bewegingsbereik ligt niet vast wanneer je dumbbells gebruikt, hierdoor is het mogelijk kracht op te bouwen door een volledige of gedeeltelijke bewegingsbereik oefeningen uit te voeren. Wanneer alleen de normale dagelijkse bewegingen worden uitgevoerd, worden er veel spieren overgeslagen. Met het gebruik van dumbbells kunnen er ook specifieke spieren getraind en versterkt worden. Dit resulteert uiteindelijk niet alleen aan een toenamen van spierkracht maar ook meer uithoudingsvermogen en het verbetert je balans.

Bij Muscle-Power vind je een groot aanbod dumbbells van de beste kwaliteit.