Zo val je af zonder dieet

0
130

Een dieet is vaak synoniem voor afvallen, logisch als je weet dat de meeste mensen het eten als de kwaaddoener zien bij overgewicht. Vaak is het eten slechts een onderdeel van het hele proces van gewichtsreductie en gewichtsbeheersing. Succesvol afvallen is niet per definitie afhankelijk van een bepaald dieet. In veel gevallen gaat het om een combinatie van factoren die voor gewichtstoename zorgen. Wil je serieus gewicht verliezen dan zal je dus aandacht moeten geven aan veel meer aspecten dan enkel het dieet of het voedingspatroon wat je nu hanteert. Door kennis op te doen over de werking van het lichaam is het vrij eenvoudig om je levensstijl aan te passen waardoor de gewichtstoename een halt wordt toegeroepen. Met een beetje doorzettingsvermogen kan je namelijk zonder dieet beter afvallen dan met een dieet.

Vergeet de calorieën, richt je op de koolhydraten

Dat een vermindering van het aantal calorieën helpt om gewicht te verliezen is slechts gedeeltelijk waar. Beperk je namelijk het aantal calorieën, maar let je niet op het aantal koolhydraten, dan zal je waarschijnlijk geen gram afvallen. Sterker nog, de kans dat je gewicht toeneemt is veel groter. Koolhydraten zijn namelijk suikers, deze worden door je lichaam omgezet in vet. Een gelijk blijvende hoeveelheid koolhydraten zal dus niet helpen om gewicht te verliezen. Wil je serieus afvallen, maak dan gebruik van een koolhydraatarm voedingspatroon. Blijft de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten tussen 50 en 70 dan zal je wel gewicht verliezen. Combineer je dit eventueel met een laag caloriegehalte, dan zal het afvallen nog sneller gaan.

afvallen-zonder-dieet-manieren

Lees ook: 10 tips om gezond af te vallen

Weet wat je eet

Afvallen is het proces van bewustwording. Als je weet hoe het lichaam omgaat met de voeding die je binnen krijgt, kan je zelf een heleboel doen om wel gevarieerd te eten zonder honger te krijgen. Bepaalde gerechten zoals pasta, rijst en aardappelen kan je dus beter achterwege laten. Als je bang bent om een hongerig gevoel te krijgen, dan kan je proberen om meer vezels binnen te krijgen. Vezelrijke voeding is niet alleen goed voor de spijsvertering, het zorgt ook voor een vol gevoel, terwijl je wel voldoende calorieën binnen krijgt. Probeer je daarnaast het rundvlees te vervangen door varkensvlees, vleesvervangers of vis dan is dat ideaal. Met name vleesvervangers zijn bijzonder geschikt om gewicht te verliezen, deze worden namelijk gemaakt van met name soja, een eiwitrijk ingrediënt van plantaardige oorsprong. Juist de eiwitten van plantaardige oorsprong zijn kwalitatief beter dan dierlijke eiwitten. Doordat je het aantal koolhydraten beperkt heb je juist veel eiwitten nodig om de spieropbouw op peil te houden.

Zijn we nog een manier vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!