Bestaan er gezonde vetten?

0
305

Als je aan het woord ‘vet’ denkt, bestaat er een grote kans dat je ook denkt aan ‘ongezond’. Vet hoeft echter niet perse ongezond te zijn. Er bestaan namelijk ook gezonde vetten. Je lichaam heeft ze nodig voor een goed functioneren. Vet is net zoals eiwitten en koolhydraten een bouw en brandstof. Het levert je vitamines A, D en E.

We leggen je in dit artikel uit wat voor soort vetten er bestaan, wat gezonde vetten zijn en in wat voor soort producten je het terugvindt.

Soorten vetten

Je hebt twee soorten vetten die je in een product tegenkomt: verzadigde en onverzadigde vetten. Producten met teveel verzadigde vetten zijn minder gezond als de onverzadigde vetten. De exacte hoeveelheden kunnen echter per product enorm verschillen.

Ben je nieuwsgierig naar hoeveel vetten er in een bepaald product zitten? Voedingswaardetabel.nl heeft een handige website gemaakt waarbij je de voedingswaarden per product kunt opzoeken.

Onverzadigd vet

Probeer in ieder geval de producten met teveel verzadigd vet te beperken want het verhoogd het risico op hart en vaatziekten. Daarnaast zorgt het ook voor de toename van lichaamsvet. Maar aan wat voor soort producten moet je dan precies denken? Tijd voor een opsomming:

 • Bewerkt vlees zoals worst of spek, kies in plaats van daarvan meer voor mager en onbewerkt vlees zoals mager gehakt;
 • (Frituren) snacks, koekjes, biscuits en cake;
 • Kant en klare producten zoals sauzen, soepen en complete avondmaaltijden.

Voorbeeld producten met onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld:

 • Zachte margarine, vloeibare en braadproducten in plaats van roomboter, harde margarines, plantaardige oliën en harde bak en brood producten;
 • Ongezouten noten zoals walnoten, pinda’s en amandelen zijn gezonde vetten;
 • Vettige vissoorten zoals makreel, paling, haring, sardienen en witvis.

Oliën en boter

Vetten kom je ook tegen in de bereiding van je producten. Denk aan boter bij het smeren van je boterham of het koken en braden van een warme maaltijd. Om met de ochtend te beginnen, smeer je boterhammen in met zachte margarine of halvarine. Op die manier krijg je onverzadigd vet en lekker veel vitamines A, D en E binnen. Een gezonde start van je dag!

Voor het avondmaaltijd kun je qua bereiding goed variëren tussen oliën en vloeibare margarine. Het kan ook vloeibaar bakvet en braadvet zijn. Oliën bevatten namelijk geen vitamine A en D. Vloeibare margarine, bakvet en braadvet daarentegen wel.

Om je ochtend of avond maaltijd gezond te bereiden, kun je het beste een keuze maken uit:

 • Zachte margarine of halvarine zijn gezonde vetten voor op je boterham;
 • Plantaardige oliën zoals olijf oliën en zonnebloemolie;
 • Vloeibare margarine en vloeibaar vak en braadvet.

Bereidingsproducten met (teveel) verzadigde vetten zijn voorbeeld:

 • Harde margarine en harde bak-en braadvetten;
 • Hard frituurvet;
 • Roomboter of palmolie.

Hoe bereid jij je gerechten voor? Laat wat van je horen door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here