Last van slapeloosheid? Dit zijn de 3 grootste veroorzakers

0
443

Heb je de laatste tijd moeite met het in slaap komen? Of is het meer een terugkerend probleem waar je al langer last van hebt? Slaapproblemen zijn erg vervelend. Je kunt dat meestal goed merken op het werk. Je voelt je minder geconcentreerd en kan meer fouten maken. Misschien wordt het toch eens tijd dat je er iets aan gaat doen.

Genoeg rust krijgen zorgt ervoor dat je fit en energiek voelt. Daarvoor kom je de dag goed door. Je bent geconcentreerd en bij de les. De een merkt het misschien meer als de ander, maar het blijft hoe dan ook frustrerend als je s’nachts niet in slaap kunt komen. Je partner ligt dan allang in een diepe slaap terwijl jij maar wat aan het draaien bent.

In dit artikel proberen we een goed beeld te schetsen wat voor slechte gewoontes slapeloosheid kunnen veroorzaken.

Elektronica

Een laptop, ipad en andere mobiele apparaten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Je kunt veel dingen doen op je telefoon zoals je e-mail checken of even een kijkje nemen op Facebook. Daar hoef je niet meer speciaal je laptop voor op te starten.

Het is erg verleidelijk om je telefoon te pakken als je niet kunt slapen, maar is dat wel zo verstandig? Het scherm van een telefoon geeft licht met elektromagnetische golven, die je hersens stimuleren om wakker te blijven. Vooral omdat je je telefoon erg dichtbij vasthoudt.

Heb je een televisie aan? Dat werkt ook niet bepaald slaapwekkend, maar is minder erg dan een telefoon omdat je het een afstand bekijkt. Je hersens worden dan minder gestimuleerd.

Er is maar een manier om beter in slaap te komen. Dat is door al je apparaten uit te schakelen en eventueel een boek te lezen.

Wat heb je gegeten?

Na een lange werkdag heb je honger en eet je het liefste iets dat goed vult en snel klaar te maken is. Tegenwoordig heb je veel kant en klare maaltijden in de supermarkt liggen, die je maar even in de magnetron hoeft te doen. Of pakjes en zakjes die erg voor de hand liggen, maar is dat wel goede keus?

Dat soort maaltijden zijn meestal moeilijk te verteren en bovendien erg ongezond. Je maag is dan nog steeds bezig met verteren terwijl jij allang in bed ligt. Probeer eens een gezonde en lichte maaltijd voor te bereiden als avondeten. Een gerecht dat voldoende eiwitten, vitamines en mineralen bevat zoals iets met vis, peulvruchten of soep.

Wij begrijpen goed dat je na een lange werkdag geen zin meer hebt om nog een uur in de keuken te staan, maar een kant en klare maaltijd bevordert de nachtrust ook niet. Dat soort gerechten bevatten veel conserveringsmiddelen en geraffineerde suikers die erg ongezond zijn.

Het kan ook zijn dat je gevoelig bent voor bepaalde producten die stimulerend werken. Denk aan een banaan en koffie. Weet je niet zeker of het daardoor komt? Eet ze in dat geval dan niet meer na het avondeten om erachter te komen.

Routine en ritme

Een lichaam heeft een bepaald ritme nodig om goed in slaap te kunnen komen. Ga dus niet op dinsdag om 11 uur naar bed en de woensdag pas om 2 uur s’nachts. Het is van belang om een goede balans te vinden met je nachtrust. Probeer dagelijks tussen de 7 en 8 uur slaap te hebben. Koop een lekker bed, mocht dat nodig zijn om je rust te pakken.

Hetzelfde geldt voor de eetmomenten. Het is niet verstandig om nog om 11 uur s’ avonds te eten als je dan gelijk wilt slapen. Je lichaam heeft tijd nodig om alles te verteren en als dat nog bezig is kom je moeilijk in slaap. Probeer minstens 2 uur voordat je gaat slapen te eten, daarna niet meer. De beste nachtrust creëer je door een bepaald ritme en schema aan te houden.

Pas de bovenstaande tips toe en overwin je slapeloosheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here