Zo verminder je fijnstof in huis

0
240

In bijna iedere woning komt wel fijn stof voor: een klein stofje dat een slechte invloed heeft op je longen, luchtwegen hart en bloedvaten. De impact die dit stofje heeft hangt helemaal af van de hoeveelheid van het fijnstof dat je dagelijks inademt. En dat betekent natuurlijk dat je de hoeveelheid fijnstof in huis zoveel mogelijk wilt verminderen. Maar hoe doe je dat? We geven je een aantal praktische tips.

1. Meten is weten

Je kunt een professional inschakelen en de hoeveelheid fijnstof laten meten zodat je weet waar je aan toe bent en welke stappen je moet ondernemen. Op deze manier weet je precies wat de situatie in jouw woning is en zou je zelfs mogelijke symptomen (veel hoesten, snel verkouden) kunnen verklaren. Wanneer je weet hoeveel fijnstof er in de woning aanwezig is kun je advies aanvragen over de stappen die je moet nemen om de hoeveelheid fijnstof te verminderen.

2. Beperk de bronnen

Hoewel je niet altijd volledige controle hebt over de fijnstoffen in huis, kun je de bronnen van de stoffen wel zoveel mogelijk beperken. Maak je huis om te beginnen rookvrij, gezien tabaksrook veel fijnstof en andere schadelijke stoffen bevat. Vermijd het gebruik van een open haard, probeer het gebruik van kaarsen te verminderen, zet altijd een afzuiger aan tijdens het koken, zorg voor een goede stofzuiger en klop tapijten en dergelijke regelmatig uit.

3. Meer planten in huis

Er zijn verschillende luchtzuiverende planten die jou kunnen helpen om de kwaliteit van de lucht in huis gezond te houden. Hoewel planten niet voldoende zijn om je tegen fijnstof te wapenen, kunnen ze wel een positieve werking hebben. Niet geschoten is altijd mis!

Meer planten in huis

4. Een goed ventilatiesysteem

Gezien de vrij komst van fijnstof niet altijd te voorkomen is (we steken zeker in de winter natuurlijk graag een kaarsje of de open haard aan), is het belangrijk om dagelijks goed te ventileren. Een goed ventilatiesysteem is dan ook niet voor niets verplicht bij nieuwbouwprojecten. Dit mechanische systeem zorgt ervoor dat je woning snel en efficiënt verlucht wordt zodat het binnenklimaat gezond blijft.

5. Zoveel mogelijk ventileren

Maar ook wanneer je geen ventilatiesysteem hebt kun je de woning zoveel mogelijk ventileren door de ramen op zowel de boven- als benedenverdieping regelmatig tegen elkaar open te zetten. Wanneer je de ramen iedere dag open zet wanneer je de woning verlaat, en vervolgens sluit wanneer je weer thuis komt, weet je zeker dat je voldoende frisse lucht in de woning hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here