10 tips om gezond af te vallen

0
374

Je kent het vast. Je kijkt in de spiegel en denkt “Ik ga afvallen!”. Je intrinsieke motivatie en je energie stijgt op dat moment tot het hoogte punt en je gaat vastberaden op de weegschaal staan. Wanneer je je gewicht ziet besluit je je doel op een bepaald gewicht te zetten. En dan? Hoe kun je het beste starten?

We hebben in totaal 10 tips om af te vallen opgezet die jou helpen om je doel te bereiken. Om het overzicht te behouden verdelen we alle tips in 2 categorieën: voeding en sporten.

  • Let op: Tijdens het afvalproces kunnen de resultaten per persoon verschillend zijn. Dit kan te maken hebben met je start gewicht, leeftijd en beweging.

5 tips om af te vallen met voeding

Je leest het steeds vaker op het internet. Als je snel wilt afvallen is “voeding is het nieuwe sporten”. Waarbij je 10 jaar geleden nog werd dood gegooid (spreekwoordelijk) met sport trainingen, cursussen, trainingsapparaten voor in huis etc. is dat tegenwoordig 180 graden omgekeerd.

Voeding is DE manier geworden om af te vallen. Er bestaan honderden diëten en voedingsschema’s die je kunt volgen, waar we echter niet te diep op in gaan. Onderstaand richten we ons voornamelijk op kleine aanpassingen in je eetgewoonten, die veel invloed kunnen hebben op het afvalproces.

  • Geen suiker in huis

Het zal je niet verassen maar vermijd suiker als je wilt afvallen. We denken goed door te hebben waar suiker in te vinden is. Helaas zit er in veel producten verborgen suiker dat we al snel over het hoofd ziet. Suiker in Cola is bijvoorbeeld geen verassing meer. Suiker in een kopje Cup-a-Soup verwacht je dan weer niet.

Dat mayonaise en curry veel suikers en calorieën bevatten is ook niet nieuw maar wist je dat een fles tomatenketchup ongeveer 44 klontjes suiker bevat?

Wil je echt gezond eten makkelijk maken voor jezelf? Probeer dan eens Vitameals. Vitameals biedt maaltijdboxen aan die opgesteld zijn door voedingsdeskundige gericht op afvallen, lekker en gezond eten.

  • Maak sapjes en Smoothies

Het is lekker, anders en gezond! Wanneer je trek hebt kan je prima een vullend sapje/smoothie maken. Ook hierin zijn diverse diëten te vinden die zich puur en alleen richten op smoothies. Het is misschien even wennen maar het is zeker een aanrader.

Wil jij inspiratie op doen over hoe je lekker en gezonde smoothies kunt maken? Bekijk dan eens naar het boek “125 groene smoothies”. Misschien wel wat voor jou 🙂

  • Snack niet of snack rauw

Snacken is de sluipmoordenaar tijdens het afvallen. We passen ons avond eten aan, maken lekker en gezonde smoothies als ontbijt maar op het moment dat we avonds TV kijken nemen we toch een “klein” handje chips en een stukje chocolade. Daarnaast halen we onderweg toch maar even wat “kleins” om te snoepen en op het werk kan er ook nog wel een “klein” koekje vanaf.

Dit is allemaal heel verklaarbaar. Je lichaam heeft nou eenmaal soms de behoefte aan iets zoets of iets zout oftewel de behoefte aan voeding. Dit hoef je natuurlijk niet te negeren. Hoe je er hier vervolgens mee omgaat is de grote vraag.

Als je wilt afvallen is het raadzaam om deze vorm van snacks niet te nemen. Om jezelf tegemoet te komen kan je gaan snacken met rauw eten. Dit kan fruit zijn of groente dat niet bereid is in vet, suikers of wat dan ook. Ook (ongezouten) noten is een goede plaatsvervanger voor snacks.

  • Water drinken

Ook deze tip is niet heel vernieuwend maar wel ontzettend effectief. Water zorgt ervoor dat je honger gevoel verminderd. Een halve liter water drinken voordat je aan je maaltijd begint zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder zal gaan eten omdat je eerder voldaan bent. Daarnaast zorgt water er ook nog eens voor dat je lichaam het voeding beter en eerder verteert.

Voor de fanatieken onder ons, ook een teveel aan water is mogelijk. Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter tot 2 liter water per dag nodig. Natuurlijk is dit soms meer vanwege inspanningen tijdens het sport bijvoorbeeld maar hou er rekening mee dat een “overdosis” aan water schade aan je lichaam kan toebrengen.

  • Hou een voeding dagboek bij

Om jezelf een duidelijk beeld te geven wat je allemaal binnenkrijgt is het slim om een dagboek bij te houden waarin je bijhoud wat je eet. Ondanks dat je er zelf bij bent als je iets eet, zal je jezelf verbazen als je aan het einde van de dag bekijkt wat je gegeten hebt.

Natuurlijk is het hierbij wel de truc om alles eerlijk te noteren!

5 tips sport en bewegen

Verbrand calorieën met weinig inspanning

Pak elke kans om te bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, ga met de fiets in plaats van met de auto of bus en ga in de pauze eens een rondje wandelen. 20 minuten wandelen staat gelijk aan bijna 80 kcal verbranden!

High Intesity Interval Training

Wil je je echt keihard inzetten om af te vallen met sporten? Dan is High Intesity Interval Training wat je het beste kan toepassen. Dit zijn trainingen gebaseerd op kortdurende oefeningen afgewisseld door korte pauzes. In een korte tijd ga je tot het uiterste waardoor je ontzettend veel calorieën verbrand. In tegenstelling tot cardio trainingen (Fietsen, hardlopen en etc.) duren HIIT trainingen korter en zijn vele malen effectiever.

Bezoekje aan de sportschool

Ga een paar dagen in de week naar de sportschool. Zorg dat sporten vloeiend in je planning wordt opgenomen. Ondanks wat je daar doet, (cardio of kracht) het zal mee helpen om af te vallen!

Korte mini oefeningen

Zoek momenten op de dag waarbij je korte mini oefeningen kan doen. Zo kan je elke ochtend en avond tijden het tanden poetsen squats doen. Daarnaast kan je tijdens het televisie kijken bij elke keer dat je gaat staan “Calf raises” doen. (Op je tenen staan, 1 tot 2 seconde vast houden en weer zakken. Dit 20 keer herhalen per set.) Met verschillende variaties hierop kun je het zo zwaar maken als je zelf wilt.

Wil je fitter worden in ruil voor 4 minuten van je tijd per dag? Kijk dan eens bij dit programma.

Yoga

“Zo intensief is yoga toch niet?” Nee dat klopt. Met 1 keer deelnemen aan een yoga sessie zal je niet zozeer afvallen. Het gaat dan om de lifestyle die bij yoga hoort. Het is een deel lichamelijke kennis, stress vermindering en voeding dat erbij komt kijken. Wanneer je lekker in je vel zit (geestelijk en lichamelijk) zal afvallen makkelijker gaan!

Ben jij ook benieuwd naar wat Yoga voor jou kan betekenen? Klik dan hier.