Afvallen met afslankthee, is dat mogelijk?

0
660

De meeste drogisterijen verkopen vermageringskruiden en afslankthee, maar kun je echt afvallen met afslankthee? In Nederland is er anders wel duidelijk vraag naar. Er zijn meerdere merken die het op de markt brengen. Deze kruidenmengsels werken vaak laxerend en zorgen voor een snellere stofwisseling, maar is dat wel zo gezond voor je? Daar duiken we in dit artikel dieper op in.

 • Let op. Resultaten kunnen per persoon verschillen. Afhankelijkheid van het gewicht, leeftijd etc.

Afvallen met afslankthee

Afslankthee is een natuurproduct omdat het een aantal soorten kruiden bevat, die een positieve werking hebben op je gewicht. Met de juiste samenstellingen van kruiden kun je dus zeker afvallen met thee. Er zijn verschillende merken die afslankthee aanbieden, bijvoorbeeld Zonnature, Pu-erth en Kneipp.

Denk echter niet dat dit soort afslankthee ineens veel calorieën verbrand. De stoffen in deze thee zorgen juist echter voor een laxerende werking. Het kan dus gedronken worden als je je lichaam wilt detoxen. Doe dit niet te vaak omdat er verschillende klachten kunnen optreden. Door je lichaam bloot te stellen aan laxerende middelen kan er een resistentie opbouwen. Dat zorgt uiteindelijk voor een verstoppende werking in je darmen.

Er bestaan ook alternatieve thee soorten die gezonder zijn en geen laxerende werking hebben op je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan groene thee, brandnetelthee, gemberthee, zwarte thee en detox thee.

Groene thee

Groene thee is een van de gezondste drankjes die we kunnen drinken. Met groene thee afvallen is mogelijk, maar levert nog veel meer voordelen op. Hieronder sommen we enkele op:

 • Een stofje in groene thee oxideert vet, zodat het lichaamsvet gemakkelijk gebruikt kan worden als energiebron. Groene thee heeft dus een gunstig effect op de vetverbranding.
 • Het bevat L-theanine dat de nachtrust bevordert. Hierdoor ben je de dag erna goed uitgerust.
 • Het werkt preventief bij ziektes zoals alzheimer, Parkinson en multiple sclerosis.
 • Het versterkt de weerstand en helpt tegen de negatieve effecten van een te hoog LDL cholesterol gehalte
 • Het vermindert mogelijk pijn, stress en misselijkheid
 • Het heeft een antibacteriële ontgiftende, kanker remmende en schimmelwerende werking.
 • Het beschermt tegen allerlei andere aandoeningen en kwaaltjes

Kortom, er zijn genoeg redenen om af en toe een kopje groene thee te drinken. Groene thee bevat theïne dat een licht stimulerend effect heeft op ons centrale zenuwstelstel. De hoeveelheid is gemiddeld 30 milligram theïne. Tegen opzichte van een kop koffie is dat gemiddeld 75 gram.

Zwarte thee

De meeste theesoorten die je in de supermarkt tegenkomt zijn varianten van de ‘gewone’ zwarte thee. Denk bijvoorbeeld aan: English Blend, Earl Grey en Assam. Het is geen thee om te vermageren omdat het doorgaans eerst wordt gedroogd, gerookt, gebrand of geoxideerd voordat het in de winkel ligt.

Bovendien is zwarte thee gemaakt van relatief ‘oude’ theeblaadjes. Die zorgen voor weinig tannine en antioxidanten die stimulerend werken tijdens het afvallen.

Gemberthee

Gemberthee wordt ook wel de gemberwortelthee genoemd en wordt in veel landen gedronken. Om deze thee te maken heb je een gemberwortel nodig die je kunt raspen of in plakjes snijdt. Daarnaast wordt er vaak ook bruine suiker, plakjes sinaasappel en citroen aan toegevoegd voor de smaak.

Gemberthee is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Dat komt vanwege de verscheidenheid aan antioxidanten, mineralen en vitaminen die erin zitten. Het regelmatig drinken van gemberthee heeft een aantal voordelen:

 • Het vermindert stress en heeft een kalmerende werking op je lichaam en geest. Het heeft ook een positief effect op je stemming.
 • Het versterkt het immuunsysteem en beschermt je tegen verkoudheid, griep en infecties.
 • Het verbetert de doorbloeding. De vitamines en mineralen die in gemberthee zitten verbeteren de bloedcirculatie. Dat maakt het mogelijk om zuurstof te leveren aan de lichaamscellen.
 • Het stimuleert het afvallen en versnelt de spijsvertering. Gember is tot slot ook goed om vet te verbranden en verhoogd het metabolisme.
 • Het wordt vaak gedronken door mensen die hun lichaam willen detoxen (ontgiften). Later hierover meer.

Brandnetelthee

Brandnetelthee is een theesoort dat los of in theezakjes verkrijgbaar is. Het bevat doorgaans geen cafeïne en smaakt goed bij ander soort kruiden zoals gember en munt. Ook kan een scheutje citroensap lekker zijn voor een heerlijke frisse smaak.

Brandnetelthee is een goed hulpmiddel om extra gewicht kwijt te raken. Deze thee stimuleert de spijsvertering en is een goede stimulans voor je metabolisme. We sommen nog enkele andere voordelen op:

 • Geschikt middel tegen huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis.
 • Het werkt vocht afdrijvend en is het zoals gemberthee geschikt om je lichaam mee te detoxen.

Detox thee als afslankthee

We gaven net al 2 voorbeelden van detox thee, maar wat houdt dat eigenlijk in? Detox is een afkorting voor detoxificatie (oftewel ontgiften). Tijdens het detoxen worden je nieren, maag, darmen en lever door middel van voeding en drank gereinigd. Een veelvoorkomende manier van detox is het volgen van een sapkuur.

Sapkuur

Zoals de naam al aangeeft bestaat een sapkuur voornamelijk uit sap en weinig vast voedsel. Deze manier van detoxen is echter niet aan te raden omdat je lichaam snel vermoeid raakt. Ook kun je snel andere klachten krijgen zoals misselijkheid, hoofdpijn en problemen met de stoelgang. Een sapkuur kan dus een enorme impact hebben op je lichaam.

Gelukkig bestaan er effectievere manieren om een natuurlijke detoxkuur te volgen, die gezonder en beter vol te houden zijn. Een natuurlijke detox bestaat uit voeding met hoge voedingswaarden en het drinken van bepaalde sappen en thee. Tijdens dit proces worden er allerlei gifstoffen afgevoerd en belangrijke voedingsstoffen weer aangevuld.

De hoeveelheid stresshormonen worden hiermee aanzienlijk verlaagd. Je krijgt weer energie en voelt je weer alert. Ook worden eventuele overtollige kilo’s kwijtgeraakt. We geven je hieronder 2 detox thee recepten die snel te bereiden zijn en goed smaken.

Detox thee voorbeeld recepten

Detox thee bevat kruiden en plantaardige stoffen die een ontgiftende werking hebben. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar met ingrediënten zoals kaneel, brandnetel, kruidnagel, gember, peterselie en zoethout. Maak je eigen combinaties of koop het kant en klaar in de winkel.

 • Gember thee met een schijfje gember (rauw), fijn gehakt en geschild. 1 citroen voor de smaak.
 • Komijn, venkel en koriander thee met: ¼ theelepel korianderzaad, ¼ kmijnzaad en ¼ venkelzaad.

Gezondheidsvoordelen van detox thee

Het reinigt je lever omdat er bij een detoxkuur gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Die slaan zich op in het weefsel en kunnen invloed hebben op het immuunsysteem, stofwisseling en stemming.

 • Het ondersteunt de spijsvertering omdat het geen zware maaltijden meer te verduren krijgt. Het spijsverteringssysteem heeft die op manier ook meer rust.
 • Het bevorderd een gezonde huid. Door al die gifstoffen raakt je huid verstopt. Dat kan vervolgens weer droogheid en rimpels veroorzaken.

Heb jij ervaring met afvallen met afslankthee? Laat wat van je horen door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here