Alles wat je moet weten over Hooikoorts

0
157

Rode en prikkelende ogen, verkoudheidachtige verschijnselen, kortom, hooikoorts. Een kleine 20% van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts. Ook al is de term compleet verkeerd (je krijgt geen koorts van hooi), is het wel een zeer bekend ziektebeeld. De verschijnselen die bij hooikoorts optreden zijn een reactie van ons afweersysteem. En zoals bij zoveel allergische reacties, reageert je lichaam op de antistoffen die worden aangemaakt om de vreemde indringer weg te werken. Strikt genomen ben je dus niet allergisch voor de bekende pollen die de symptomen zouden veroorzaken. Vervelend is een hooikoorts aanval wel, het kan je dag behoorlijk verzieken. Gelukkig kan je een hoop kennis opdoen waardoor het makkelijker is om er mee om te gaan.

De fabels over hooikoorts

Er doen een heleboel verhalen de ronde, vaak met een kern van waarheid, maar de meesten zijn pertinent onjuist.

  • Het verhaal dat hooikoorts alleen in het voorjaar voorkomt is niet juist, pollen zijn er gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Wel is het zo dat er in het voorjaar meer pollen vrijkomen waardoor de kans op een hooikoortsaanval groter is.
  • Hooikoorts is niet altijd chronisch. Hoewel er vaak wordt gedacht (en gezegd) dat hooikoorts een blijvende kwaal is, kan je er overheen groeien. Dat kan overigens wel lang duren, zo’n kleine tien tot dertig jaar na de eerste klachten.
  • Langdurig zoenen helpt om de symptomen te bestrijden. Hoe gek het ook klinkt, zoenen helpt. Het lichaam maakt namelijk endorfine en dopamine aan tijdens het zoenen, bovendien neemt de hoeveelheid cortisol af. Dit laatste hormoon is het zogenaamde stresshormoon en, je raadt het al, dat is van invloed op de aanmaak van anti-allergenen.

alles-over-hooikoorts

Lees ook: 4 redenen waarom lachen gezond is voor je

Hooikoorts symptomen verminderen

Bij elke willekeurige drogisterij kan je middeltjes kopen tegen een hooikoortsaanval. Dat is handig als je er veel last van hebt, maar je kan jezelf ook beschermen tegen een aanval door enkele tips op te volgen:

  1. Na een flinke regenbui neemt het aantal pollen in de lucht af waardoor je een kleiner risico loopt op een hooikoortsaanval. Let dus goed op het weerbericht in de lente en de zomer.
  2. De kans is groot dat je op een zomerse dag onbewust een behoorlijk aantal pollen mee naar huis neemt. Ze zitten niet alleen op je kleren maar ook op je huid en in je haren. Door je regelmatig te douchen verminder je de kans dat je ze onbewust mee naar binnen neemt.
  3. Ben je gek op honing, dan kan je dit goed gebruiken om je immuunsysteem te versterken. In honing bevat namelijk van nature al pollen. Door je lichaam te laten wennen aan de pollen in de honing maak je jouw immuunsysteem sterker. Ben je echter gevoelig voor honing dan is dit een minder geschikte tip: een hooikoortsaanval kan dus juist extra heftig zijn.

Heb jij weleens last van hooikoorts? Laat het ons weten in de comments hieronder!