Deze supplementen werken bij hartkloppingen

0
6727

De meeste mensen hebben wel eens last van hartkloppingen. Hartkloppingen zijn niet gevaarlijk, wel kan het behoorlijk je dagelijks leven beïnvloeden als je dagelijks last hebt van hartkloppingen. Sommige mensen hebben constant last van hartkloppingen en dit is erg vervelend om mee te leven. Een gezonde hartslag ligt volgens. De hartstichting in rust voor volwassenen tussen de 60 en 100 per minuut. En bij sommige mensen loopt dit wel op naar 120 en dat in ruststand. Heel vervelend maar er zijn een aantal supplementen die je hartkloppingen drastisch kunnen verminderen. Wij hebben voor je uitgezochte welke dat zijn.

1. Magnesium

Wie onvoldoende magnesium binnenkrijgt, kan op ten duur te maken krijgen met hartkloppingen. In Nederland eten we volgens het Voedingscentrum te weinig voedingsmiddelen dat magnesium bevat. Bovendien bevat de grond waarop de groenten wordt geteeld, tegenwoordig ook minder van dit natrium. Dit zorgt ervoor dat veel mensen dan ook een tekort hebben.

De lijst met symptomen bij magnesiumtekort is lang. Bovendien kunnen veel klachten ook makkelijk een andere oorzaak hebben. Het is dus niet zo als je hartkloppingen hebt, je direct een magnesiumtekort hebt. Echter, is het bewezen dat dit mineraal essentieel is bij een groot aantal processen in het lichaam. Het mineraal is essentieel voor ons functioneren, daarom is de lijst van symptomen bij een magnesiumtekort ook zo lang.

Onderzoek van het UMCG en TI Food and Nutrition heeft aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen magnesiumtekort hartziekte. Ook werd bewezen dat lage magnesiumgehalte een grotere kans geeft op hartkloppingen. Een tekort aan magnesium zorgt namelijk voor een stijgende bloeddruk. Hierdoor heeft het hart meer moeite om bloed rond te pompen. Mensen met een laag magnesiumgehalte in hun lichaam, hebben dan ook vaak hartkloppingen. Mensen met veel stress verbruiken ook veel magnesium, met gevolg meer kans op een verhoogde bloeddruk en dus hartkloppingen. Als je dus hartkloppingen hebt en/of veel stress is magnesium absoluut het proberen waard.

2. Kalium

Ook een mineraal dat essentieel is voor een goed hartritme, is kalium. Een kaliumtekort brengt namelijk de zenuwen van het lichaam in gevaar. Kalium is zeer belangrijk voor de goede werking van het lichaam, de spieren en het hart. Daarom kan het gebrek aan kalium diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Als de kaliumgehalte in het lichaam wordt verminderd, heb je meer kans op schade van de zenuwen, het hart en de spieren.

Verminderde kalium-niveaus hebben ook invloed op de gezondheid van het hart, waardoor er onregelmatige hartslagritme en hartkloppingen ontstaan. Als je je vaak vermoeid voelt, aangespannen en een hoge hartslag hebt is kalium slikken een goed idee. Slik nooit meer dan hoeveelheden van 5-7 gram, stelt het Voedingscentrum.

3. Jodium

Jodium is ook een zeer belangrijk onmisbaar mineraal. Ben je snel moe, neerslachtig, houd je veel vocht vast, ben je een jojo qua gewicht en is je keel best opgezwollen? Is je nek extreem aangespannen en voel je je snel angstig, dan zou je wel eens behoefte kunnen hebben aan meer jodium. Een tekort is tegenwoordig ook makkelijk te krijgen in Nederland, doordat de broodconsumptie daalt. In brood wordt namelijk vaak jodium aan toegevoegd.

Een jodiumtekort geeft hartkloppingen omdat bij een tekort je sneller een ontregelde schildklier hebt. Dit geeft klachten als kortademigheid, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel en een algemeen gevoel van nervositeit. De juiste dosering slikken is echter zeer belangrijk bij dit jodium. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is daarom vastgesteld op 150 microgram per dag, door het Vitamine Informatie Bureau.

4. Ijzer

Ook een ijzertekort geeft vaak hartkloppingen! Dit komt belangrijke bouwstof is voor hemoglobine. Wanneer je ijzergehalte in je bloed te laag is kan dit resulteren in een te laag hemoglobinegehalte. Dit heet bloedarmoede. En bij bloedarmoede is er vaak een tekort aan andere bloedcellen, zoals de leukocyten (witte bloedcellen) en trombocyten (bloedplaatjes). Hierdoor maak je te weinig zuurstof aan en gaat je hart dus sneller pompen om dit te compenseren, met hartkloppingen als gevolg.

Een ijzertekort geeft verder vaak gepaard met een bleek gelaat, duizelingen, vermoeidheid en een algemeen gevoel van zwakte. Ook oorsuizingen worden in verband gebracht met een ijzertekort.

5. Calcium

Wederom een belangrijk mineraal, dat onmisbaar is voor een goede functie van het hart. Magnesium werkt ook samen met calcium, als je magnesium slikt onttrekt dat als het ware calcium en vise versa.

Wanneer je te weinig beweegt en weinig vitamine D binnenkrijgt of wanneer je alcohol drinkt, wordt er minder calcium door je lichaam opgenomen. Een tekort leidt onder andere tot een verstoring van de mineralen ijzer, zink, magnesium, zink fosfor. Hierdoor kan je dus indirect hartkloppingen krijgen, omdat je door een calciumgebrek dus een magnesium- en of ijzergebrek kan krijgen. Ook andersom geldt dit. Als je dus ijzer, magnesium, zink of fosfor als supplement neemt, slik dan ook altijd extra calcium erbij.

Dit waren de supplementen. Heb je nog toevoegingen? Dan kan je die toevoegen in de comments hieronder!