Grenzen stellen: 5 tips

0
82

Een gezond leven is meer dan alleen voldoende bewegen en gevarieerd eten. Gezond leven is iets dat je zowel fysiek als emotioneel doet. Het stellen van grenzen is dan op beide gebieden ook ontzettend belangrijk. Stel je geen duidelijke, gezonde grenzen, dan is de kans op fysieke en emotionele tegenslag natuurlijk een stuk groter. Met deze tips zorg jij ervoor dat je jezelf op tijd, en op de juiste manier grenzen stelt.

  1. Zorg voor je lichaam

Hoewel actief sporten natuurlijk erg gezond is, hoef je hier niet in door te slaan. Juist het stellen van grenzen is ontzettend belangrijk om overbelasting en blessures te voorkomen. Het is super fijn dat je enthousiast aan de slag wilt, maar bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld met een kleine twintig minuutjes joggen, voordat je meteen een halve marathon op je schouders neemt. Luister goed naar je lichaam en accepteer de situatie zoals deze is.

  1. Luister naar je lijf

Heb je na een uurtje fitness de dagen erop ontzettende spierpijn, dan weet je dat je te ver gegaan bent. Je bent over je grenzen geschoten, en draagt er nu fysiek de lasten van. Kan gebeuren natuurlijk, maar zorg er de volgende keer voor dat je net wat intens aan je programma werkt, of (letterlijk) wat minder gewicht op je schouders neemt.

  1. Maak het niet te gek

Het is een goed voornemen om tien kilo af te vallen, maar je mag (en kan) niet van jezelf verwachten dat je dit in twee weken voor elkaar krijgt. Ook hier is het stellen van grenzen belangrijk. Vraag niet teveel van jezelf en voorkom op deze manier teleurstellingen. Stel jezelf liever het doel van een kilo per week, en geef op deze manier duidelijk je grenzen en verwachtingen aan.

  1. Durf nee te zeggen

Op tijd nee zeggen is niet alleen iets wat je moet durven, maar ook iets wat je echt moet doen. Heb je knallende spierpijn, dan mag je gerust nee zeggen tegen die vriendin die vraagt of je mee naar de sportschool gaat. Ben je emotioneel even helemaal op, dan mag je gerust nee zeggen tegen een avondje op het terras en gewoon even lekker de sportschool in duiken.

  1. Maak een goede planning

Een gezond leven draait om een goede planning. Nu hoef je niet je hele kalender te vullen met activiteiten, maar het is wel belangrijk om de grenzen tussen activiteit en ontspanning duidelijk aan te geven. Plan het bijvoorbeeld zo dat je 3 dagen actief bezig bent, en vier dagen op een meer ontspannen manier gezond bezig mag zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here