De 8 beste supplementen voor vegetatiërs en veganisten

0
135

Als je vegetariër bent of veganist, en je dus geen dierlijke producten eet, is het belangrijk om genoeg mineralen en vitamines via andere voedingsmiddelen binnen te krijgen. Als jij geen geen omnivoor bent, heb je dit vast al vaak genoeg gehoord. En misschien vervang jij je vlees dan ook vaak genoeg met linzen, tempeh en andere goede vleesvervangers. Wist je echter ook dat supplementen een goede aanvulling kunnen in je vegetarische leefstijl? Er worden een paar supplementen sterk aangeraden en hieronder kun je lezen welke dat zijn.

Ijzer

Dit mineraal wordt het meeste aangeraden en is het meest bekende tekort waar men aan denkt bij een vegetarische leefstijl: een ijzertekort. Met name rood en orgaanvlees bevat veel ijzer. Alhoewel peulvruchten een goede bron zijn van dit mineraal, zal je als vegetariër of veganist veel bonen of andere voedingsmiddelen moeten eten om je ijzer aan te vullen. Een supplement met dit mineraal is daarom sterk aan te raden als je geen dierlijke voedingsmiddelen tot je neemt.

B12

B12 is een vitamine die je binnen krijgt via dierlijke voedingsmiddelen. B12 zorgt met name voor voldoende zuurstof in je bloed, de aanmaak van rode bloedcellen en ondersteunt een goed werkend zenuwstelsel. Als je geen dierlijke producten eet, heb je veel kans om een B12-tekort te krijgen.

Een tekort aan B12 uit zich in bloedarmoede, een bleek gelaat, duizeligheid, verwarheid, geheugenverlies en afwijkingen in het zenuwstel. Het is aan te raden een supplement in de vorm van een smelttablet te nemen, omdat B12 beter op te nemen is via het mondslijmvlies. Te koop in reformzaken of vitaminewinkels.

Jodium

Dit mineraal is een belangrijk mineraal voor je schildklier. Het zorgt voor een goede werking van dit orgaantje. Als je schidklier niet naar behoren werkt, kan dat minder prettige symptomen met zich meebrengen. Onder andere energieverlies, depressie, vocht vasthouden en angststoornissen zijn voorbeelden hiervan. Jodium bevindt zich niet in vlees, maar in zuivel en in zeevruchten. Gelukkig is Jodium ook veelal te vinden in zeewier, maar een supplement is zeker ook aan te raden als je veganistisch eet!

Spirulina

Spirulina is een zeealg die veel eiwitten bevat, iets wat je zeker zal moeten aanvullen op een andere mnaier als je geen dierlijke producten tot je neemt!

Spirulina is zo gezond door het eiwitgehalte, maar ook omdat er veel essentiële aminozuren in zitten die je lichaam hard nodig heeft. Verder bevat het de mineralen jodium, kalium, calcium, fosfor en magnaam in hoge concentraties. Ook vitamine B12, B3, B5 en B1 zijn terug te vinden in deze alg. Zeker een gezond supplement dus!

Vitamine B

B-vitaminen komen van nature voor in veel voedingsmiddelen, maar de beste bronnen ervan zijn dierlijke producten. Granen, zaden en noten bevatten ook B-vitamines, maar meestal niet in hoeveelheden die groot genoeg zijn om je jouw vitamine-B behoefte te dekken. Vegetatiërs en veganisten zijn over het algemeen meer vatbaar voor tekorten van sommige B-vitamines, namelijk B12, B6 en B1 en B5. Uit onderzoek blijkt dat alle vitamine B’s elkaar ook nodig hebben om goed hun werk te kunnen doen, daarom wordt een B-complex sterk aangeraden als je geen dierlijke producten tot je neemt!

Vitamine D

Ook vitamine D is zeker sterk aan te raden als je geen dierlijke producten eet. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine en komt voor in zuivelproducten. Volgens onderzoek hebben we als mens veel behoefte aan vitamine D en krijgen we onvoldoende binnen door dat we ons volsmeren met zonnebrandcrème, en niet het hele jaar door zon hebben in Nederland. Een vitamine D supplement is altijd aan te raden en zeker als je geen zuivelprocducten eet.

Zink

Hoewel je niet direct een zinktekort hoeft te krijgen als je geen dierlijke producten eet, heeft een onderzoek aangetoond dat met name veganisten minder zink binnenkrijgen dan omnivoren. Je kunt echter je zink aanvullen door zinkrijke voeding te eten, zoals tarwekiemen, tofu, peulvuchten, zaden, noten en volle granen. Lukt het niet altijd om voldoende eiwitten binnen of granen binnen te krijgen? Dan is een zink-supplement zeker aan te raden als aanvulling.

Omega 3

Veganisten hebben kans op lagere waarden van omega-3 vetzuren in hun bloed en weefsel. Deze vetzuren spelen een zeer belangrijke rol bij de hersenen en ogen. Bij een tekort aan Omega 3 kunnen ontstekingen, depressies, ADHD en angststoornissen ontstaan. Omega vetzuren komen voor in allerlei noten en zaden, maar EPA en DHA komt voornamelijk voor in vis.

Om toch omega 3 binnen te krijgen, kun je plankton slikken. Hierin zit genoeg EPA en DHA. Ook algenolie is een goede rbon van EPA en DHA.

Dit waren ze! Heb jij nog aanvullende tips of opmerkingen? Laat het hieronder achter in de comments, dit wordt erg gewaardeerd!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here