Het belang van jodium

0
478

Veel mensen kampen zonder te weten met een jodiumtekort. Vermoeidheid, vocht vasthouden, een traag werkende schildklier en het altijd koud hebben zijn slechts een paar symptomen die je kunt krijgen bij een tekort. Een tekort is tegenwoordig ook makkelijk te krijgen in Nederland, doordat de broodconsumptie daalt. In brood wordt namelijk vaak jodium aan toegevoegd. Lees hier waar jodium goed voor is en hoe je het beste binnen kunt krijgen.

Jodium

Jodium is een mineraal, of eigenlijk een spoorelement, dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een gezonde groei, de  ontwikkeling van het zenuwstelsel en voor een goede stofwisseling. Jodium is dus erg belangrijk. Tot aan de tweede Wereldoorlog kwam in Nederland zelfs een tekort veelal voor. Mensen kregen toen vaak een te traag werkende schildklier. Dit werd toen verholpen door bakkers die vanaf 1942 verplicht waren om jodium aan brood toe te voegen.

Ook nu lijden veel mensen aan een jodium tekort. Volgens reumatoloog Richard Verheesen ligt dat getal zelfs op zes miljoen Nederlanders. In 2013 trok hij dan ook aan de bel. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Medisch Contant. In deze publicatie laat hij zien dat ruim de helft van de Europeanen, zo’n 60% aan een jodiumtekort lijdt. Daarvan hebben 25 miljoen kinderen waarschijnlijk een tekort. En in Nederland gaat het om een half miljoen kinderen tot 6 tot 12 jaar. Ook zwangere vrouwen lopen een extra risico. Maar niet alleen kinderen, ook volwassenen hebben vaak een tekort. Dit komt doordat we de laatste jaren massaal minder brood zijn gaan eten.

Wat doet jodium?

Jodium is zeer belangrijk voor de schildklier. Jodium is een bouwstof voor de schildklierhormonen T3 en T4. Deze hormonen worden in je schildklier gemaakt en zijn verantwoordelijk voor een gezond zenuwstelsel, houden de stofwisseling in balans en voor een goede vochthuishouding. Ook reguleert het de temperatuur in het lichaam, vandaar dat je dus het vaak koud hebt bij een jodiumtekort.

Zonder deze schildklierhormonen kun je niet leven. Daarnaast is er een heel scala aan andere voedingsstoffen nodig voor de verdere aanmaak en werking van de schildklierhormonen, waaronder vitamine A, B-vitamines, magnesium, zink, ijzer en koper.

Vrijwel alle organen hebben jodium nodig. Naast de schildklier wordt jodium ook door het maagslijmvlies, het ruggenmergsvocht, de speekselklieren, de hersenen, de geslachtsorganen en de ogen gebruikt. Verder is dit spoorelement essentieel voor de normale groei en ontwikkeling in het algemeen en voor de ontwikkeling van de hersenen in het bijzonder.

Symptomen bij tekort

Als je een tekort hebt, wordt er niet snel aan een jodiumtekort gedacht. Dit komt omdat de symptomen ook veelal voorkomen bij andere ziekten. Maar als je de volgende symptomen ervaart, is het goed eens te denken aan een jodiumtekort.

  • Chronische vermoeidheid
  • Verminderd geheugen
  • Spier-en gewrichtsklachten
  • Overgewicht
  • Haaruitval
  • Slaapproblemen
  • Een (zeer) droge huid
  • Kouwelijkheid
  • Onvruchtbaarheid
  • Hypothyreoïdie
  • Struma
  • Weinig libido
  • Hartkloppingen

Jodiumtekort

Verheesen vermeldt dat het bij de meeste Nederlanders aan een gezond voedingspatroon ontbreekt. Hierdoor hebben dus zoveel mensen een tekort. Als je meerdere van bovengenoemde klachten vertoont, is het dus verstandig om je huisarts te bezoeken.

Alleen is het volgens Verheersen voor de meeste artsen praten over voeding helaas geen bekend gegeven. Volgens de arts is het gebruik van vitamines en mineralen als preventiemiddel, al helemaal niet populair onder medici. Om het jodiumtekort de wereld uit te helpen, is daarom volgens hem een grote ommezwaai nodig in de medische wereld en bij andere professionals, zoals voedingsdeskundigen en landbouwers. Zoek daarom een voedingsdeskundige of natuurgeneeskundige, die bekend is met jodium(tekort).

Tekort oplossen

Als je de symptomen bij een tekort herkent bij jezelf, dan doe je er goed aan om voedingsmiddelen te eten waar veel jodium van nature in voorkomt. De beste voedselbronnen voor jodium zijn: zeevruchten, zeegroenten, kelp, eieren en zuivelproducten. In brood wordt dus ook vaak jodium toegevoegd, maar onvoldoende om je jodium-voorraad daarvan geheel te voorzien.

Er zijn ook producten die de jodiuminname belemmert, en die je dus beter kunt laten staan. Deze producten kunnen een tekort veroorzaken en hebben een nadelig effect op de schildklierfunctie. Dit is onder andere: soja, broccoli, gierst en cassave. Gebruik dus liever niet teveel van deze producten.

Verder kun je supplementen gebruiken die een jodiumtekort aanvullen. Kelp, selenium, zink, ijzer en vitamine A zijn goede supplementen hiervoor. Deze supplementen zijn te koop bij natuurwinkels.