Altijd honger? 11 redenen voor een constant hongergevoel

0
888

Ben je zo iemand die áltijd honger heeft? Dan weet je als geen ander dat dit mega vervelend kan zijn. Een constant hongergevoel kan je moedeloos, futloos en onrustig maken. Niet fijn dus.

Gelukkig zijn er verschillende redenen voor een constant onverzadigd gevoel en dus ook meerdere oplossingen. Bij dezen 11 redenen waarom jij altijd hongergevoel kan hebben.

Je slaat maaltijden over

Als jij altijd honger hebt is het belangrijk om te kijken naar de maaltijden die jij op een dag nuttigt. Eet je bijvoorbeeld wel een ontbijt? Lunch je wel goed? Ook kan het zijn dat je drie keer per dag eet, maar je bijvoorbeeld zes keer moet eten. Dit verschilt per lichaam en situatie, dus zo kan je alsnog een maaltijd ‘vergeten.’ Als je altijd honger hebt, probeer dan alle maaltijden binnen te krijgen, en voeg er eventueel meer aan toe dan drie. Het is maar net waar jij je goed bij voelt.

Je eet teveel suiker

Suikers (welke dan ook) zorgen voor een piek in je energielevel. Door die piek krijg je vrijwel direct ook weer een daling, waardoor je lichaam je weer een seintje geeft dat het weer wat nodig heeft en zo blijf je bezig. Schrap dus zoveel mogelijk suikers en vervang dit door goede voedingsstoffen.

Je eet te weinig eiwitten

Ook te weinig eiwitten binnen krijgen, is absoluut een oorzaak van een constant hongergevoel. Eiwitten geven je een lang voldaan gevoel en zorgen voor een stabiele suikerspiegel. Vervang je suikers dus met eiwitten en je zult zien dat je véél langer verzadigd bent!

Te veel stress

Heb je stress? Dan is dit zeker een oorzaak van een hongergevoel. Stress vreet aan je lichaam, en door stress hormonen krijg je steevast een signaal dat je honger hebt. Dit komt omdat je lichaam in stressvolle tijden genoeg voorraad eten wil hebben, voor het geval het moet vechten of vluchten.. Dat was inderdaad in de oertijd handig maar niet als je de hele dag bijvoorbeeld op kantoor vertoeft.

Te weinig slaap

In slaapstand komt je lichaam weer tot rust. Deze tijd gebruikt je lichaam onder andere om stress- en hongerhormonen weer wat te verlagen. Bij te weinig slaap heb je dus veel meer behoefte om te eten. Je hormonen raken namelijk uit balans door te weinig slaap en dat is precies de reden dat je nu heel de tijd honger hebt.

Zorg daarom dus altijd voor een goede nachtrust zodat je geen hongergevoel van slaaptekort krijgt.

Je eet te weinig vezels

LijnzaadVezels zijn broodnodig omdat ze zorgen voor een voldaan gevoel en een goede stoelgang. Zorg dus voor voldoende vezels in je eetpatroon. Producten met veel vezels zijn onder andere: brood, (lijn)zaad, noten, fruit en groenten.

Magnesiumtekort

Ook een tekort aan het mineraal magnesium zorgt voor een hongergevoel. Dit komt doordat de bloedsuikerspiegel schommelt als je een tekort hebt aan magnesium. Eet dus genoeg bananen, cacao en noten!

Teveel alcohol

Tja wie kent het niet? Te diep in het glaasje gekeken en je eindigt de avond in een shoarma-of friettent. Door alcohol krijg je honger en ook de dag erna! Door dat alcohol veel mineralen en vitamines in je lichaam vernietigt, heb je de volgende dag vaak ook een enorme trek. En dan grijp je sneller naar ongezond voedsel dan dat je lekker uitgebreid gaat gezond gaat koken, nietwaar? Ook heb je met een kater zin in meer vet voedsel, hoe dat komt? Daar zijn onderzoekers nog niet over uit.

Je hebt eigenlijk dorst

Wist je dat je lichaam een honger-en dorstgevoel heel slecht onderscheidt. Dit betekent dat als je honger hebt je net zo goed dorst kunt hebben! Drink zo’n 1,5 liter water per dag en wellicht is je constante hongergevoel alweer verdwenen.

Je hormonen zijn uit balans

Al eerder vermeldt dat stress zorgt voor een onstabiele hormoonspiegel. Echter zijn er tal van redenen waar je een disbalans in je hormoonspiegel kunt hebben en deze leiden vaak tot een constant hongergevoel, niet af kunnen vallen en moodswings. Heb jij dit? Probeer je hormonen dan in balans te brengen door de oorzaak van je disbalans te achterhalen (anticonceptie, stress, weinig slaap, overgang etcetera).

Te snel eten

Ook te snel eten zorgt al gauw voor een hongergevoel. Het duurt namelijk minstens twintig minuten voordat je hersenen het signaal binnen hebben dat je voldoende hebt gegeten.

Als je binnen een paar minuten je bord leeg hebt, dan weten je hersenen nog niet dat je voldoende hebt gegeten en blijf je een hongergevoel houden.

Dit waren ze! Heb jij aanvullingen? Laat ze achter in de comments hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here