Wat te doen bij fibromyalgie?

0
165

Fibromyalgie is een vorm van reuma die niet de gewrichten treft, maar de spieren en het bindweefsel. Fibromyalgie betekent dan ook letterlijk pijn van spier-en bindweefsel. De Nederlandse benaming voor deze ziekte is: spierreuma.

Fibromyalgie komt voor bij 4% van de volwassen tussen 20 en 60 jaar. Vrouwen hebben vaker vaker last van deze aandoening dan mannen. Waarom dat zo is zijn wetenschappers niet over uit. Wat wel een feit is, is dat deze spierreuma bijzonder vervelend is!

Wat kan je doen om de symptomen te verminderen bij fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie?

Mensen met fibromyalgie hebben chronische pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. Vooral in de nek, heupen, schouders en handen komt de pijn voor, maar dit trekt uit naar de spieren in het hele lichaam. Ook hebben patiënten last van spijsverteringsklachten, huidklachten, eczeem, vermoeidheid, slecht slapen, droge ogen en droge mond. Daarnaast gaat fibromyalgie gepaard met een tintelend of branderig gevoel in de ledematen. Ook worden er bij veel patiënten een afwijking in het slaappatroon geconstateerd.

Door het ontbreken van een goede nachtrust raken ze oververmoeid. Dit kan leiden tot chronisch energiegebrek en uitputting.

Even de symptomen op een rij:

  • Pijn in de gewrichten, bindweefsel, tenderpoints en spieren
  • (Ernstige) vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Ontstekingsgevoelig
  • Weergevoelig (vooral vochtigheid en koude)
  • Snel verzuurd lichaam
  • Krachtverlies
  • Slaapproblemen
  • Langzaam herstel van blessures (fysiotherapie helpt niet voldoende)
  • Hypermobiliteit

Wat is de oorzaak van fibromyalgie?

Er is veel onderzoek naar fibromyalgie gedaan. Echter is er nooit een duidelijke oorzaak gevonden. Wel werd er een overgevoeligheid ontdekt in het centrale zenuwstelsel, waardoor het lichaam niet goed omgaat met pijn. Ook toonden studies aan dat patiënten niet goed in een diepe slaap kwamen, waardoor hun lichaam ’s nachts niet de kans krijgt om te herstellen. Dit zorgt voor abnormale lage dopamine- en serotonine niveaus in de hersens, wat ook zorgt voor overgevoeligheid voor pijn. Mensen voelen dus meer pijn, terwijl dit er in feite minder sterk aanwezig is.

Behandeling

Omdat er geen duidelijke oorzaak te vinden is voor fibromyalgie, is er ook geen kant en klare oplossing. Wel zijn er pijnstillers, zoals ontstekingsremmers die vaak worden uitgeschreven bij deze aandoening. Ook zijn er natuurlijke alternatieven zoals groenlipmossel, kurkuma en glutamine. Ook hebben veel patiënten baat bij extra vitamine D, magnesium en B12, omdat hun lichaam vaak tekorten heeft aan deze mineralen en vitamines.

Verder kun je kijken naar je voedingspatroon als fibromyalgie-patiënt. Soms hebben deze maand er baat bij om gluten, zuivel en suiker te laten staan. Probeer het eens en kijk of dit wat doet voor jouw vermoeidheid/stresslevels, stijfheid en pijn.

Slaaptips

Een goede nachtrust is zo belangrijk. Zoals gezegd krijgen mensen met fibromyalgie vaak geen goede nachtrust. Toch is slaap erg belangrijk, zeker om de symptomen van deze spierziekte te verminderen. Natuurlijk kun je kiezen voor slaapmiddelen. Wil je echter wat natuurlijks, dan kun je ervoor kiezen om kamille, lavendel, valeriaan en passiebloem te gebruiken als alternatief voor slaapmiddelen. Dit zijn kruiden die de nachtrust en zo het herstel bevorderen.

Ook kan je baat hebben bij powernaps op een dag. Houd ze niet langer dan twintig minuten, want dan gaan ze aan hun werking voorbij. Ook zorgen langere powernaps ervoor dat je ’s nachts weer moeilijker in slaap komt, en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg verder voor een regelmaat in je slaapschema. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden ook weer op. Ook een vast avondschema kan helpen beter in slaap te komen. Zelfde tijd je gezicht wassen, tanden poetsen douchen etcetera.

Voor een goede nachtrust is beweging ook erg belangrijk. bewegen is belangrijk voor de stijve spieren en zorgt ervoor dat je meer melatonine aanmaakt, het slaaphormoon dat nodig is voor een goede nachtrust.

Drink verder geen cafeïne voor het slapen gaan. Het liefst de hele dag niet, maar vooral niet voordat je gaat slapen. Let erop dat cafeïne niet alleen voorkomt in koffie, ook in thee, cola of chocolademelk zit dit goedje.

Tot slot een tip: ontspan voordat je gaat slapen. Lees een fijn boek, kijk naar een goede film of doe wat meditatie- of ontspanningsoefeningen.

Persoonlijkheid

Ook is er onderzocht dat er een verband is tussen bepaald soort karaktereigenschappen en fibromyalgie. Deze mensen zijn vaak erg gevoelig (met name emoties), strebers, perfectionistisch, zorgzaam, streng voor zichzelf en anderen. Nu is het echter het kip of het ei verhaal. Krijgen mensen met deze eigenschappen sneller de spierreuma, of worden zulke eigenschappen versterkt door de symptomen van fibromyalgie?

Tot slot

Als je aan deze aandoening leidt, laat je dan niet ontmoedigen. Alhoewel deze aandoening heel vervelend is, kan je zeker symptoomvermindering ondervinden door je lichaam de juiste steun te bieden en misschien verdwijnt na verloopt van tijd wel alle klachten. Blijf positief en succes!

Conclusie

De spierreuma fibromyalgie is een hele vervelende aandoening wat tal van klachten met zich meebrengt. Er is veel onderzoek naar gedaan echter is er nooit een duidelijke oorzaak gevonden van deze vorm van reuma. Wel kan je verschillende dingen doen om de symptomen te verminderen, zoals goed voor je lichaam zorgen, mineralen en vitamines slikken, zorgen voor voldoende ontspanning en voor een goede nachtrust. Ook is er een verband met bepaalde soort karaktereigenschappen en de aandoening.

Wees niet ontmoedigt als je aan fibromyalgie leidt. Ontspanning is zeker iets wat je lichaam nodig heeft bij deze aandoening en ook een goede nachtrust zorgt voor verminderen van symptomen. Ontspan dus en blijf positief, ook al is dat misschien ls soms lastig.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here