Wist jij dat zonnebrandcrème helemaal niet goed is?

0
153

De lente is weer aangebroken en het zonnetje laat zich af en toe weer zien. Dat betekent dat we de komende tijd massaal de zonnebrandcrème er weer bij zullen pakken. Want dat we ons goed moeten insmeren voor bescherming tegen rimpels en verbranding, is nu wel duidelijk. Maar wat veel mensen niet weten, is dat zonnebrandcrème helemaal niet goed is voor het lichaam. Steeds meer onderzoeken wijzen namelijk uit dat de crèmes vaak stoffen bevatten die het risico op huidkanker júíst verhogen. Tegenstrijdig, nietwaar? Wat moet je dan wel gebruiken? Wij zochten het voor je uit hoe het nou precies zit.

Al jaren waarschuwen allerlei gezondheidsorganisaties voor de gevaren van zonlicht. Zonlicht kan zorgen voor verbranding van de huid, en dat verhoogt het risico van huidkanker aanzienlijk. Dat is niet wat je wil. Maar wat je ook niet wil, is je jezelf volsmeren met zonnebrandcrèmes waarin schadelijke stoffen zitten. Deze stoffen zijn chemicaliën met moeilijke scheikundige namen, die de hormoonbalans dusdanig verstoren. Hierdoor hebben ze een onder meer een negatief invloed op onze voortplantingsorganen, de vruchtbare cyclus en de schildklierfunctie, blijkt uit onderzoek wat met dieren gedaan is.

Daarnaast schijnen veel zonnebrandcrèmes helemaal niet te beschermen tegen huidkanker, maar het risico hierop zelfs te verhogen. Hoe zon je dan wél verstandig?

Huidkanker

Zonlicht bestaat uit UVA, UVB en UVC. UVB is hierbij de grootste veroorzaken van een verbrande huid als je onbeschermd gaat zonnen. Ook UVA is schadelijk, maar in veel mindere mate dan UVB. Veel blootstelling aan allebei van deze stralingen, is de belangrijkste oorzaak van huidkanker.

In het algemeen wordt gedacht dat huidkanker wordt voorkomen door zonnebrandcrèmes. Echter wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit lang niet altijd zo is. Als onze huid de stoffen uit de cremès absorberen, neemt het aantal vrije giftige radicalen in het lichaam namelijk toe en dit verhoogt júíst het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker.

Vitamine D

Naast de benoemde schadelijke stoffen die zonnebrandcrèmes dus bevatten, bevatten ze ook filters. Hierdoor neem je bijvoorbeeld geen vitamine D op. En dat is nou precies waar we als Nederlanders vaak een tekort aan hebben. Niet alleen in de wintermaanden dus, maar gedurende het hele jaar! Dus ook op dit gebied, is het helemaal niet zo verstandig je helemaal vol te smeren met een beschermd crème voor de zon.

Veilig zonnen

Hoe zon je dan wel veilig en beschermd? Ten eerste hoef je dus niet altijd je in te smeren met een crème. Je kunt jezelf namelijk ook beschermen met kleren, of vaak de schaduw opzoeken. Onbeschermd in de zon gaan voor maximaal een kwartier per dag tot een maximum van een half uur (niet op het heetst van de dag), is dus heel goed voor de opname van vitamine D. Wil je dus langer dan een halfuur in de zon zitten? Bescherm jezelf dan met een natuurlijke zonnebrand! Eentje die biologisch is en geen enkele schadelijke stof bevat.

Deze zonnebrandcrèmes kun kopen in natuurwinkels. De volgende ingrediënten zijn schadelijk en zou je dus beter kunnen vermijden:

  • Oxybenzone
  • Avobenzone
  • Octisalate
  • Ethylhexyl salicylate
  • Octocrylene
  • Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
  • Octinoxate

Andere producten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede zonnebrandcrème, is of de crème de volgende toevoegingen bevat:

  • Vitamine A
  • Parabenen

Ook deze stoffen wil je niet in je crème. Vitamine A is namelijk schadelijk voor je huid. Als vitamine A in contact komt met Uv-licht ontstaan er vrije radicalen, die het risico dus op huidkanker aanzienlijk verhogen.

Parabenen zijn ook niet aan te bevelen. Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel en komen in heel veel producten voor.

Parabenen zijn gevaarlijke hormoonverstoorders. Ze worden geassocieerd met overgewicht, astma, allergieën en goedaardige tumoren.

Bescherming van binnenuit

vitamine-d-pillenTot slot kun je jezelf van binnenuit beschermen tegen zonlicht. Het gebruik van het supplement Astaxanthine beschermt bijvoorbeeld tegen de zon, doordat het rijk is aan antioxidanten en zo schadelijke stoffen uit je lichaam verwijdert. Ook je huid verbrandt zo minder snel. Vitamine C bevat ook veel antioxidanten en is om die reden ook goed om te slikken in de vorm van een supplement.

Verder kun je veel omega-3 tot je nemen. Dit vind je terug in krill olie, vis, lijnzaad, walnoten, bonen en supplementen. Omega-3 verlaagt namelijk aanzienlijk het risico op huidkanker.

Conclusie

Concluderend kunnen we dus stellen dat jezelf tegen de zon beschermen met een cremè, helemaal niet nodig is als je een kwartier tot een half uur per dag in de zon gaat zitten. De zon is namelijk goed voor onze vitamine D opname. Daarnaast kun je als bescherming de schaduw opzoeken of jezelf beschermen door middel van kleding.

Verder bevatten toegankelijke zonnebrandcrèmes veel giftige stoffen, en het is bewezen dat het risico op huidkanker juist toeneemt door het gebruik hiervan. Als je wel langdurige zonsessies wil houden, gebruik dan een goede biologische zonnebrandcrème, zodat je in ieder geval geen giftige stoffen op je huid smeert!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here