9 tips om gezonder te leven

0
144

Als je op deze blog bent belandt, ben je vast op zoek naar tips om een zo’n gezond mogelijk leven te leiden. En niet alleen onze blog geeft informatie erover, ook andere blogs en websites bevatten veel advies over wat nou gezond is en wat niet. Soms zie je door al die bomen het bos niet meer. Want met zoveel artikelen en zoveel adviezen is het soms lastig te weten wat nou het beste is. Laten we voorop stellen dat je eruit kunt halen wat het beste bij jou past. En om je daarbij te helpen, hebben wij een korte samenvatting gemaakt met 9 tips die je bijdragen aan een gezond leven.

1. Drink water

Dit is een hele belangrijke tip die door geen één expert wordt tegengesproken, tenzij het gaat om té veel water drinken. Voldoende water drinken wordt altijd aangeraden, het is namelijk écht heel erg belangrijk.

Ons lichaam bestaat uit 80 % uit water. Zonder genoeg vocht in ons lichaam. drogen we uit en voelen we ons niet optimaal. Het drinken van genoeg water behoudt een mooie huid, zorgt voor een betere concentratie, stimuleert de vetbranding en zorgt voor ondersteuning bij het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen. Als je vaak een hongergevoel hebt, kan het ook heel goed zijn dat je dorst hebt. Je hersens kunnen namelijk het honger- en dorstgevoel niet zo goed onderscheiden. Hoeveel water je het beste kunt drinken, hangt af van hoe oud je bent en wat je postuur is. Maar minimaal 1,5 liter per dag is aan te raden.

2. Beweeg

Net als water drinken, lijkt bewegen misschien een open deur voor je. Maar simpele tips worden vaak onderschat. Bewegen is een belangrijke tip, die we lang niet altijd genoeg serieus nemen. Veel Nederlanders pakken liever de auto dan de fiets en doen veel zittend werk. Te weinig beweging zorgt voor stroeve spieren, mindere goede doorbloeding en een langzame stofwisseling. Beweeg daarom minimaal een half uur per dag. Wandelen is al goed, maar even flink jezelf in het zweet werken is ook erg fijn. Ligt er maar aan wat jouw voorkeur heeft!

3. Glimlach

Ja, een gezond leven bestaat niet alleen maar uit bewegen, goed slapen en goed voedsel: glimlachen is nét zo belangrijk. Lachen is gezond, want het zorgt voor een ontspannen gevoel. Hierdoor dalen de stresshormonen in je lichaam.

Wist je dat als je je mondhoeken krult, je een seintje naar je hersens geeft dat je vrolijk bent? En zo maak je dus al meer van het gelukshormoon serotonine aan. Dus lach veel en als er niks te lachen valt, krul die mondhoeken! Of lach eens naar mensen op straat, je zult zien dat je een lach terugkrijgt en dat maakt je wel happy toch?

4. Vermijd foute e- nummers

Dat E-nummers slecht kunnen zijn, heb je vast al een keer gehoord. We worden er namelijk genoeg voor gewaarschuwd. Maar lang niet alle e-nummers hoeven vermeden te worden. Vermijd alleen de meest schadelijke e-nummers. 

5. Wees niet bang voor vet

Vroeger werd er vaak ter advies gegeven dat we zo weinig mogelijk vet op onze menu’s mochten zetten. Boter werd vervangen door olie en volle producten door lightproducten. Alleen te weinig vet op ons menu, is erg ongezond.

Gezonde vetten horen bij een gezond leven. Dus laat je niet bang maken voor het aandeel van voedingsvetten in ons eten. Vetten heb je nodig voor de opname van vitamine D, en voor energie en concentratie. Dat je cholesterol flink stijgt door vetten is ook achterhaald.

Vet is écht gezond. Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn voor vetten, want vetten heb je ook nodig. Het zijn de transvetten die je moet vermijden. Verzadigde- , enkelvoudig onverzadigde – en meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor je.

Dus eet gerust je meer eieren, vette vis, boter en volle producten. Het is gezond!

6. Ontspan

In een gehaaste maatschappij als deze, schiet voldoende ontspanning er wel eens bij in. Voor een gezond leven is voldoende ontspanning een must. Besteed iedere dag minstens 10 minuten aan niets doen. Geen schermen, geen mensen om je heen: even 10 minuten stilte. En dat kan voor velen al een hele uitdaging zijn. Maak er een gewoonte van. Geniet van de rust en richt je daarbij ook op je ademhaling. Zo mediteer je ook, 2 vliegen in 1 klap.

7. Wees dankbaar

Ja, ook dankbaarheid hoort wat ons betreft bij een gezond leven. Je kan wel gezond eten, bewegen en voldoende slapen, maar als je daarbij heel de dag je frustreert en boos bent op alles en iedereen staat dat je gezonde leven in de weg. Stress is namelijk mínstens zo slecht voor je lichaam als slechte voeding. Dus: sta positief in het leven.

Het is bewezen dat als je je dankbaar voelt, je op dat moment geen ruimte voor negatieve dingen kunt voelen. Schrijf daarom iedere dag drie dingen op waarvoor jij dankbaar bent. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn. Wees bijvoorbeeld dankbaar voor het voedsel dat je hebt, het boven je hoofd of voor je partner. Het maakt je gezonder en gelukkiger!

8. Wees bewust

Besef dat je jij de enige bent die de regie over je leven heeft. je bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en geluk. Geen excuses meer voor ongezond eten of gedrag, neem het heft in eigen handen en kies voor jezelf. Ga aan de slag en maak iedere dag bewuste keuzes. Werk aan je doelen die je voor jezelf maakt en blijf vooral keuzes maken die voor jou goed voelen.

9. Denk om je darmen

Al eerder schreven we over het belang van een goede darmflora. In je darmen leven miljarden bacteriën en een goed evenwichtigheid in goede en slechte bacteriën is essentieel. Die bacteriën zorgen voor een darmflora en als deze gezond is, blijft je immuunsysteem dat ook. En een goed immuunsysteem draagt bij aan een gezond leven.

Daarnaast worden de hersens gezien als het tweede brein, dus als je gelukkig en gezond wil zijn, moet je beginnen bij de darmen. Vezelrijke voeding, veel groentes en fruit dragen aan bij een optimale werking van de darmen. Verder kun je kiezen om een probioticum te slikken.

Heb jij nog aanvullende tips voor deze lijst? Laat het ons weten in de comments hieronder!

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here