Wat te doen als je verbrand bent? 7 tips!

0
950

Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier zeker van kracht maar het overkomt iedereen helaas weleens. Je hebt een dag liggen zonnen op het strand maar nu ziet je huid rood, staat straks en voelt pijnlijk aan. Je hebt last van zonnebrand. Wat te doen als je verbrand bent? Deze 7 tips helpen je om de verbrande huid te herstellen.

Schaduw

Wat te doen als je verbrand bent en je hebt nog een paar dagen strand op de planning staan? Zorg dan voor een goede schaduwplek. Zoek de schaduw van een paar bomen op en ga daar liggen of koop een grote parasol en zorg dat je zoveel mogelijk in de schaduw blijft, zeker tijdens de warmste uren van de dag. Vergeet ook in de schaduw niet met zonnebrandcrème te smeren want zelfs in de schaduw kan je huid nog verbranden!

Koelen

Koel de verbrande huid zo snel mogelijk na het ontdekken van de zonnebrand. Het koelen kun je het beste doen met koude, natte handdoeken die je om de zoveel tijd afkoelt onder de kraan. Wat ook goed helpt is om een paar ijszakjes in een handdoek te wikkelen en deze op het stuk van de huid te leggen waar deze verbrand is. Het koelen van de huid zorgt ervoor dat de warmte uit de huid verdwijnt. Dit helpt de verbrande huid herstellen.

Niet smeren

Het eerste waar je aan denkt bij wat te doen bij een verbrande huid is insmeren. Pas hier mee op want door een dikke crème als een bodybutter of een balsem op de verbrande huid te smeren kan de hitte niet vrijkomen en zal de pijn langer aanhouden. Let ook goed op zodra je de verbrande huid toch gaat insmeren dat je alleen een crème gebruikt die geen geurstoffen bevat, dit kan namelijk irritaties geven bij een verbrande huid.

Blijf van de huid af

Als je na het zonnen pijn hebt aan je verbrande huid of later als tijdens het vervellen het gaat jeuken gaat jeuken is het verleidelijk om te gaan krabben of wrijven op de huid. Probeer dit zo min mogelijk te doen. Dit kan er namelijk juist voor zorgen dat je nog meer last krijgt van irritaties. Je huid herstelt het snelt als je de verbrande delen met rust laat. 

Drink veel water

Niet alleen tijdens het zonnen zelf is het heel belangrijk om veel water te drinken zodat je jezelf goed hydrateert, ook na het zonnen is het voor de huid belangrijk om de vocht balans goed op pijl te houden. Je zal merken dat zodra je voldoende vocht binnen krijgt je zo de huid een handje helpt bij het herstellen

Pijn

De eerste symptomen bij een verbrande huid is dat hij vaak vuurrood ziet en het echt pijnlijk aanvoelt. Het komt weleens voor dat er zelfs blaren of allemaal kleine blaasjes op de huid zichtbaar worden na het verbranden. De eerste 12 tot 24 uur na het verbranden is de huidpijn het ergst voelbaar. Heb je echt pijn en neemt het ondanks het koelen van de huid niet af neem dan pijnstilling. Zodra je je ook misselijk voelt of koorts hebt neem dan altijd contact op met een dokter. Het kan zijn dat je een zonnesteek hebt opgelopen.

Tijd voor komkommer

Ben je vooral op de gezichtshuid verbrand is het fijn om een koude komkommer in dunne plakjes te snijden en deze over het gehele gezicht te verdelen. Door de koelte en het vele vocht wat in een komkommer zit helpt het de verbrande huid snel te herstellen.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten in de comments!