We leven in een maatschappij waarbij alles steeds sneller en gehaaster eraan toe gaat. Depressies, burn-outs, en angst gaan hier mee hand in hand. Maar ook mensen zonder ernstige aandoeningen, hebben met regelmaat last van lichamelijke klachten. Onderzoek wees uit dat zelfs 85 procent van de mensen last heeft van hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn en vermoeidheid. Vaak komen die klachten voort uit spanning en stress.
Het lijkt wel normaal geworden om iedere dag stress te ervaren. Maar dit is het niet! Je lichaam staat de gehele dag constant onder spanning, waardoor je te alert bent. Je leeft op adrenaline en je tankt nog eens bij met wat koffie. Zo staat je lichaam dagelijks onder te veel spanning. Dit resulteert in nekklachten, hoofdpijnen en algemene malaise. Dit klinkt niet echt gezond toch? Daarom geven wij 9 tips om je stress gedag te zeggen!
1. Pak de stressfactoren aan
Als je veel stress ervaart, probeer dan ten eerste de stressfactoren aan te pakken. Je kan wel alles aan de bovenlaag weg halen, maar als je de kern niet aanpakt is het een beetje dweilen met de kraan open. Stress is vechten tegen omstandigheden. Als er iets in je leven is, waar je geen controle over hebt en je hierdoor constant onder spanning staat: probeer die factor dan te ontwortelen.
2. Ontspannen
Ontspannen is misschien lastig als je gestrest bent. Help daarom je lichaam een handje mee. Neem bijvoorbeeld een bad met lavendelolie, de geur van lavendel werkt relaxt op je zintuigen en daarmee je lichaam. Lavendel geeft rust en helpt kalmeert. Of pak een sauna, drink kamillethee. Doe dingen waardoor je echt even je gedachten los kunt laten. Je lichaam zal er blij mee zijn!
3. Wandelen
Als je veel stress ervaart, kan het belastend zijn om te flink te sporten. Het kan een uitlaatklep zijn, maar als jouw lichaam nauwelijks kan uitrusten, werkt sporten averechts. Dan is het teveel en te belastend, en dat wil je niet. Ga daarom in plaats van hardlopen bijvoorbeeld wandelen. Wandelen is ontzettend goed voor je lichaam. Je hart, bloeddruk, cholesterolgehalte, botten, spieren, geheugen: het gaat er allemaal op vooruit met wandelen. Ook wordt je humeur beter, doordat je meer het gelukshormoon serotonine aanmaakt. En dit bereik je al met een half uur per dag te lopen. Het levert volgens onderzoeken zelfs een drastische verbetering voor de gezondheid op.
4. Meditatie
Als je onvermijdelijke stressfactoren hebt in je leven, probeer er dan beter mee om te gaan. Er zijn nou eenmaal dingen in het leven waar je geen controle op kunt uitoefenen. Het leven gaat vaak zoals het gaat. Je kan alleen bepalen hoe jij reageert op de omstandigheden, niet andersom. Vind je dit lastig? Probeer dan meditatie in je leven te brengen. Met tien minuten meditatie per dag kom je al heel ver. Er staan genoeg meditatie-oefeningen op het internet! Het is niet moeilijk en het is bewezen dat het een dusdanig ontspannend effect op de hersens heeft.
5. Denk in oplossingen
Probeer niet in problemen te denken maar in oplossingen. Vind je het bijvoorbeeld stressvol om aan een tafel te werken met je collega’s? Probeer dan met je baas te overleggen en vraag of je een andere werkplek mag krijgen. Probeer dus je stress om te zetten in actie. Praat er destructief over of vraag advies als dit je niet lukt. Oplossingen zoeken zijn de key!
6. Schrijf het op
Schrijf stress van je af. Als je veel spanning en stress vasthoudt, gaat dat overal in je lichaam vastzitten. Denk maar al die vastzittende spieren en krampen overal. Ben je geen makkelijke prater? Schrijf het dan van je af. Houd een dagboek bij en schrijf hier alles in wat je maar kwijt wil. Genuanceerd of niet, het mag allemaal. Het helpt zo om de situatie van een afstand te bekijken en je ontlaadt wat meer stressgevoelens en emoties.
7. Yoga
Ook yoga is echt een enorme stressontlader. Je hebt allerlei varianten. Van hotyoga waarin je zwetend het lokaal uitkomt, tot de meest rustige yinyoga waarbij je je focust op strekken van de spieren en ontspanning. Yoga is er voor iedereen, je hoeft niet lenig te zijn of hip. Je kan het zelfs thuis doen met een matje en filmpjes. Heel het internet staat vol met goede yoga-oefeningen!
8. Pak je momentjes
Pak op een dag je momentjes. Doe 5 minuten even je ogen dicht op je werk, loop even een rondje in het park: het kan wonderen doen. Zelfs een powernap van 10 minuten kan je verfrissen en zo kan je weer beter tegen stressvolle factoren. Neem dus wat vaker je momentje, behoud de focus bij jezelf en ga er daarna weer voor.
9. Ademhalen
Tot slot: ademhalen. Zit je in een stressvolle periode? Dan zal je wellicht ook wat sneller ademhalen en wat hoger. Of misschien heb je zelfs vaak hartkloppingen. Dit kan allemaal. Een ontregelde ademhaling is een logische reactie van het lichaam op stress, maar niet de juiste oplossing! Op je ademhaling letten tijdens stressvolle periodes is heel belangrijk. Zo dalen de stresshormonen en geef je je lichaam meer zuurstof en ontspanning. Oefeningen voor goede ademhaling vind je hier.
Heb jij nog aanvullende tips? We lezen ze graag in de comments hieronder.