6 afwegingen bij het kopen van een boxspring

0
172

Een boxspring is een bijzonder type bed, dat sterk verschilt van gewone bedden. Sommige mensen zweren bij een boxspring, anderen hebben er juist een hekel aan. Een boxspring heeft ook best veel invloed op je gezondheid, met name als je last van rugklachten hebt. Overweeg jij een boxspring te kopen? Hiermee moet je rekening houden!

1. Stevig of flexibel

Een boxspring is een frame met heel veel sterke veren erin. Daardoor ligt het matras niet op een harde ondergrond, zoals bij een lattenbodem. De boxspring is daardoor meer flexibel. Aan de ene kant is dat heel fijn voor mensen die graag wat zachter slapen. Maar er zijn ook mensen die juist liever stevig slapen. Natuurlijk bepaalt ook het matras voor een groot deel hoe hard of zacht je slaapt.

2. Hoogte

Een ledikant is meestal wat lager dan een boxspring. Nu hoeft de hoogte niet perse bepalend te zijn, want er zijn ook wel hogere ledikanten. Maar als je een boxspring gaat kopen, is het goed om hier rekening mee te houden. Vooral voor mensen met rugklachten en ouderen is het fijn als de instap wat hoger is dan die van een ledikant.

3. Luchtcirculatie

De luchtcirculatie in een ledikant is alleen goed als er ruimte onder het bed is. Bovendien moet je dan een lattenbodem gebruiken. Heb je een plaat onder het matras liggen, of zitten er laden onder het bed? Dan is de circulatie een heel stuk slechter en krijg je al snel last van schimmel in het matras. Dat probleem heb je met een boxspring niet, omdat er genoeg lucht door de ‘box’ heen kan. Wel moet je natuurlijk, net als bij ledikanten, regelmatig het matras omdraaien en luchten.

4. Perfecte combinatie

Bij een boxspring is het erg belangrijk dat je de perfecte combinatie van matras en boxspring ziet te vinden. Dat kan soms lastig zijn, omdat elk bed verschilt. En ook tussen de matrassen heb je heel veel keuze. Groot voordeel is wel dat áls je dan eenmaal die perfecte combinatie hebt gevonden, je ook super comfortabel slaapt. Het kan helpen als je kunt proefslapen op een matras om te zien of het echt bij jou past.

5. Allergieën

Een boxspring heeft veel voordelen, maar ook een nadeel. Het is eigenlijk altijd van stof en als zodanig lastig om goed schoon te maken. Daardoor krijg je na een poosje een wat stoffigere slaapkamer. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar een boxspring is niet ideaal als je allergisch bent. Dan zul je sneller last krijgen van je allergieën, terwijl een ledikant eigenlijk nooit een extra allergische reactie veroorzaakt.

6. De ruimte in je slaapkamer

Een boxspring en een ledikant zijn over het algemeen ongeveer even groot. Ze maken echter wel een totaal verschillende indruk in de slaapkamer. De boxspring is massief en oogt een stuk groter en luxer dan een ledikant. Dat is erg fijn als je toch een ruime slaapkamer hebt. Maar heb je een kleine slaapkamer, dan kan een ledikant er wat mooier in passen omdat dit minder massief aanwezig is.

Een boxspring kopen is de laatste jaren heel populair. Toch is het verstandig om er eerst even goed over na te denken. Na deze zes afwegingen weet je als het goed is wat beter bij je past, een ledikant of een boxspring. Het is belangrijk dat je echt de juiste keuze maakt, omdat goede nachtrust essentieel is. Slaap je niet goed, dan is de kans groot dat je vermoeid raakt en niet meer goed kunt functioneren. Slaap je wel goed, maar ben je nog steeds moe? Check dan deze 12 tips tegen vermoeidheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here