Wat te doen bij prikkelbare darm syndroom? (PDS)

0
256

Naar schatting van belangenvereniging Prikkelbare Darm Syndroom , heeft ongeveer 5 tot 20 procent van de Nederlanders last van het prikkelbare darm syndroom. De oorzaak is niet bekend en is geen medicijn die het weg kan halen. PDS is een chronische aandoening, echter kan je maatregelen nemen om klachten de verminderen. Daarom bij dezen goede tips wat je het beste kunt doen om PDS-klachten verminderen.

PDS

Wat is PDS nou eigenlijk? PDS is een aandoening die invloed heeft op voornamelijk de dikke darm, daarmee behoort PSD tot de darmaandoeningen.

Bij mensen met PDS is de normale functie van de dikke darm verstoord, zonder dat er echt aantoonbare afwijkingen te zien zijn. Zij ervaren dus allerlei klachten, maar bij onderzoek is er niets concreets vinden. Klachten van PDS zijn onder meer diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel en verstopping. Belangrijk te melden is dat de klachten bij PDS een langdurige tijd blijven aanhouden.

De oorzaak van PDS is nog niet bekend. In ieder geval spelen er wel allerlei factoren mee die ook klachten kunnen verergeren: stress, gevoeligheid voor voedsel, roken, onjuiste voeding, weinig beweging en emoties niet kunnen verwerken.

Onderzoek

Om erachter te komen of je PDS hebt, wordt er een onderzoek gedaan waarbij wordt gekeken naar je ziektegeschiedenis. Omdat er geen concrete lichamelijke aanwijzingen zijn voor een diagnose, is er door wetenschappers een vragenlijst opgesteld om te kijken of je een prikkelbare darm hebt. Deze vragenlijst is opgesteld met critica die gebaseerd zijn op de aandoening. Voordat je arts de diagnose kan stellen, moet je dus voldoen aan eerdergenoemde symptomen. Vermoed jij dat je PDS, vraag dit dus na bij je arts.

Maatregelen

Als je PDS is vastgesteld (al dan niet door een arts, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om klachten die vaak voorkomen bij PDS te verminderen.

  • PSD kan niet worden weggehaald met medicijnen, maar medicijnen kunnen wel je klachten verminderen. Medicijnen die worden voorgeschreven zijn er specifiek op gericht om de stoelgang te verbeteren, pijn te verminderen en je buik wat minder geprikkeld te laten voelen. Vraag meer informatie over medicatie bij je huisarts.
  • Psycholoog. Al eerder benoemd kan PSD onder andere ontstaan en verergeren door emoties die op je buik slaan. Denk maar aan als je erg zenuwachtig bent kan je bijvoorbeeld diarree als gevolg hebben. Als je niet goed met jouw emoties om kunt gaan. Het zal je PDS misschien niet oplossen, maar kan wel kijken of er onderliggende problemen liggen voor jouw pijn.
  • Voedsel vermijden. Als je PDS hebt en dus zeer gevoelige darmen, is het aan te raden om te kijken of je baat hebt bij het volgen van een bepaald dieet. Hierbij moet je denken aan het weglaten van gluten, lactose, vlees, alcohol en gekruide producten. Alles wat de darmwand kan prikkelen is dan eigenlijk uit den boze. Probeer een diet (al dan niet bij een dietist) en kijk wat het voor jouw darmen kan betekenen.
  • Beweeg voldoende. Voldoende beweging is belangrijk voor je darmen, omdat dit de bloedsomloop verbetert in de darmen. Uit onderzoek blijkt dat niet al te inspannende en regelmatige beweging buikpijn en darmklachten aanzienlijk verbetert.
  • Drink voldoende. Zeker een belangrijke. Als je genoeg drinkt, zet dat de darmwand aan tot beweging en dat is nodig voor een gezonde darmflora. Drink minstens 1,5 vocht per dag.
  • Vermijd stress. Misschien makkelijk gezegd dan gedaan, maar toch goed om je bewust te zijn dat stress vermijden echt belangrijk is. Als je iedere dag met buikpijn op je werk zit en die baas jouw een akelig gevoel geeft probeer hier dan wat aan te veranderen. Externe prikkels kan je niet altijd vermijden, maar kijk wat jij er aan kan doen om een betere werk-en/of leefomgeving voor jezelf te creëren.
  • Stop met roken, als je dat doet. Roken is ontzettend slecht voor je hele lichaam en dus ook voor je darmen. Dit komt doordat roken je bloedsomloop vermindert en dus ook die naar je darmen toe.
  • Probiotica. Probiotica is absoluut een aanrader bij PSD. We schreven hier wat het doet voor de darmen. Deze goedaardige bacteriën lijken ook bij mensen met PDS verlichting te geven aan hun klachten.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Dit kan voor iedereen anders ingevuld worden. De een ontspant met yoga, de ander met een sauna, of een lekkere wandeling door de natuur. Het kalmeert de geest en het lichaam.
  • Therapie. Onderzoek wijst uit dat klachten door PDS in sommige gevallen verminderd kan orden door bekkenbodemtherapie. Bij mensen met PDS staat er veel spanning op hun darmen en bekkenbodemspieren. In deze therapie leer je dan ook deze spieren en ook zo je darmen positief te beïnvloeden. De bekkenbodemspieren te trainen, kan namelijk een gunstig effect hebben op darmen.

Dit waren onze tips! Wil jij er nog een toevoegen, laat het dan hieronder weten in de comments!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here