Je kan tegenwoordig uit ontzettend veel broodbeleg kiezen voor op je boterham, cracker of broodje. Niet al het beleg is ook geschikt voor wanneer je gezond probeert te eten of op dieet bent en kan je beter bepaalde etenswaren vermijden. Zo staat pindakaas bijvoorbeeld bekend als een lekker en gezonde belegkeuze, maar er zitten helaas wel weer veel calorieën in. Voor af en toe maakt dat niet uit, maar het is niet geschikt voor ieder ontbijt of lunch. Variëren is een van de belangrijkste tips! Wat zijn nu de lekkerste slanke opties om op je brood te doen? We geven hier een aantal tips voor lekker gezond en mager broodbeleg!

1. Vleeswaren

Magere vleeswaren zijn een goede optie om op brood te doen. Let wel op dat je bewerkte vleeswaren beter kan laten liggen zoals boterhamworst. Wat wel een goede optie is zijn pure vleeswaren die dus niet bewerkt zijn, bijvoorbeeld beenham, rosbief en runde rookvlees. Je kan ook kiezen voor gevogelte zoals kipfilet en kalkoenfilet.

2. Kaas

Kaas staat bekend als vet beleg voor op brood, en het is dus niet verstandig om er veel van te eten. Kaas is echter wel erg eiwitrijk en bevat veel B-vitamines en calcium. Magere kaas is daarom echter een prima keuze om af en toe op brood te doen. Kies bijvoorbeeld voor een 20+ kaas, deze bevat een stuk minder calorieën dan vettere varianten! Smeerkaas is ook een goede

3. Eieren

Eieren staan bekend om hun calorieën bij mensen, maar dit valt echt heel erg mee. Je zit namelijk onder de 70 calorieën per ei, een prima beleg voor op brood dus! Ga je voor een lekkere eiersalade (met een drupje yoghurtdressing, peper en zout) of juist voor een gekookt of gebakken ei? Ook kan je er een heerlijke omelet van maken met bijvoorbeeld wat groenten erdoor, genoeg variaties!

4. Tonijnsalade

Houd je van een boterham met veel smaak, en wil je eens wat anders? Dan kan je ook voor vis kiezen. Tonijn is een vissoort die weinig vet bevat vergeleken met andere vissoorten. Je kan gemakkelijk zelf tonijnsalade maken met tonijn uit blik, een lepel magere yoghurt en smaakmakers naar keuze. Dat is gezonder dan uit de winkel, hier zitten vaak weer toegevoegde middelen in zoals suiker en smaakstoffen.

5. Hüttenkäse

Eigenlijk hoort deze ook onder de kazen, maar de smaak is veel neutraler dan een normaal stuk kaas. Deze jonge kaas is hierdoor heerlijk te combineren met zoete en hartige producten, en is daarnaast vetvrij en caloriearm. Het ideale magere broodbeleg!

6. Hummus

Beleg dat gemaakt is van groenten is natuurlijk nooit een verkeerde keuze, zo eet je op een dag ook meer groenten. Hier zitten namelijk hele andere voedingsstoffen in vergeleken met ander beleg. Hummus is gemaakt van kikkererwten, die weinig calorieën en wel veel vezels bevatten. Het is nog beter om zelf hummus te maken dan dat je dit in de supermarkt koopt. Vaak wordt er namelijk veel olijfolie aan toegevoegd, waardoor de calorieën weer oplopen. Daarnaast is eigengemaakte hummus vaak nog veel lekkerder!

6. Tzatziki

Nog een salade die je zelf thuis kunt maken is tzatziki. Het hoofdingrediënt is komkommer en is dus heerlijk fris, zeker lekker voor in de zomer! Neem een paar reepjes komkommer, magere yoghurt, knoflook en wat verse peper. Zo maak je je eigen gezonde variant! De komkommersalades uit de supermarkt zitten namelijk vaak vol met toegevoegde suikers.

8. Tomaat

Een groente die men vaak op brood doet is tomaat. Deze groente is erg fris en caloriearm. Vaak zie je Tomaat terug in combinatie met een dressing of hüttenkase. Voor de afwisseling kan je er ook een gezonde salade van maken. Dit doe je door kleine blokjes tomaat, een gesnipperde rode ui, basilicum en een beetje balsamicoazijn te mengen. Ook lekker voor op een geroosterd broodje!

9. Appelstroop

Appelstroop klinkt als ongezond beleg gezien de suikers die er in zitten, daardoor wordt er niet snel voor dit beleg gekozen tijdens een dieet. Daar in tegen heeft Appelstroop ook veel gezonde eigenschappen, het is namelijk rijk aan ijzer door de suikerbieten die eraan toegevoegd worden. Ijzer is een belangrijk mineraal, zeker voor jonge kinderen. Neem alleen wel appelstroop met 100% eigen fruitsuikers, zonder extra toegevoegde suikers.

10. Filet American

Filet American is op zich heel gezond. Naast mager rundvlees bevat dit broodbeleg ook eigeel, peper en zout. Rundvlees bevat veel vitamine B12 en ijzer. Ook in eigeel vind je deze B-vitamine en dit belangrijke mineraal, en daarnaast nog veel andere voedingsstoffen. Het is wel beter om Filet American te halen bij de slager. Bij de supermarkt zitten er namelijk sneller sausjes in verwerkt.

Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here