Het is alweer halverwege mei. De tijd voor veel mensen om te werken aan hun summerbody zodat je straks weer in die éne leuke zomeroutfit past. Gezond eten, veel sporten, de snacks laten liggen. Maar wanneer je dan op je vakantiebestemming bent aangekomen worden de gezonde salades al snel ingeruild voor een heerlijke pizza en vliegen de calorieën je om de oren, waar je dan achteraf weer enorm van baalt. In deze blog een aantal tips waardoor je je al die maanden niet voor niets hebt ingespannen, en je je zomerse figuurtje wat makkelijker behoudt!

1. Geniet van streekproducten

Vaak ben je in het buitenland al snel geneigd om te gaan voor de makkelijke gerechten die bekend zijn. Pizza, patat met biefstuk of schnitzel, heerlijk! Toch is het ook goed om te kijken naar gerechten met streekproducten, deze zijn namelijk vaak een stuk gezonder. Ga eens eten bij dat leuke visrestaurantje, vaak is deze vis op de dag zelf gevangen. Lekker vers en gezond dus!

2. Drink water

WATER. Het woord voor op vakantie, zeker voor de warme bestemmingen. Ten eerste is het goed om je dag te beginnen met twee of drie glazen water om alles op gang te brengen. Daarnaast ligt het vaak voor de hand om zo’n lekkere koude coca cola of ice tea te nemen met die hitte, maar water is veel gezonder voor je lichaam. Ten derde is water het beste om uitdroging te voorkomen en je vochtbalans op peil te houden. Zorg dus altijd dat je een flesje bij de hand hebt zodat je altijd kan drinken wanneer je dorst hebt.

Vind je water toch een beetje saai en smaakloos? Kies er dan voor om er wat fruit in te doen om zo je water net wat meer smaak te geven!

3. Ontbijt gezond

Vaak heb je op vakantie een heel ander ritme dan thuis. Je ligt later in bed, wordt later wakker met gevolg dat het ontbijt soms wordt overgeslagen. Probeer toch een moment te pakken om goed te ontbijten, dit zorgt ervoor dat je minder honger hebt over de rest van de dag. Je lichaam is namelijk gewend om 3 eetmomenten te hebben. Probeer je gezonde ontbijtgewoonte vol te houden en zo min mogelijk luxebroodjes zoals croissantjes te eten. Kies voor een bakje yoghurt of een roerei.

4. Beweeg veel

De hele dag bij het zwembad liggen of zonnebaden op het strand ligt voor de hand op vakantie, dat is immers ook waarvoor je vakantie hebt! Toch is het goed om elke dag even te bewegen op vakantie. De sportschool mag je overslaan, een wandeling is al voldoende! Doe dit vooral als het wat koeler is, bijvoorbeeld ’s ochtends naar het ontbijt of ’s avonds naar het eten. Naast dat het goed is voor je spijsvertering is het ook leuk om de buurt te verkennen! Je kan er ook voor kiezen om een heerlijke strand of boswandeling te maken. Mocht je niet van wandelen houden, kies er dan bijvoorbeeld voor om een spel op het strand of in het water te doen. Denk aan badminton of een ander spel waarbij je actief bezig moet zijn. Mocht je echt veel willen bewegen tijdens jouw vakantie, dan kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een fietsvakantie te boeken!

5. Gezonde snacks

Wat is lekkerder dan door de supermarkt te struinen en je tasje vol te laden met lekkere dingen om vervolgens mee te nemen naar het strand of het zwembad. Een zakje chips, nootjes en die hapjes kunnen er ook nog wel bij. Je kan ook gezond snacken! Denk hierbij aan heerlijk vers fruit, dat vaak nog lekkerder smaakt dan bij ons thuis. Vaak is een watermeloen bijvoorbeeld veel lekkerder met die hitte dan zoutige dingen, daar krijg je alleen maar dorst van. Ook zijn bepaalde groenten lekker om mee te nemen, zoals tomaatjes of avocado!

6. Benut het buffet

Buffetten, veel mensen zijn er dol op. Maar ergens ook weer niet. Naderhand kunnen de meeste mensen zich wel herkennen in de uitspraak “rollend naar huis”. Je kan er ook op een slimme manier gebruik van maken. Vaak lopen op vakantie de mensen langs de saladebar heen en beginnen ze gelijk bij de lekkerste gerechtjes, natuurlijk een goed bord vol. Begin elke ronde eens bij de saladebar en schep 1/3e van je bord er mee vol, hierdoor creëer je minder ruimte voor ongezonde dingen. Schep hiervan niet meer dan 3 hapjes op je bord. Neem vervolgens alle tijd om te eten en kauw goed. Hierdoor zal je eerder ervaren dat je hongergevoel afneemt.

7. Geef je lichaam ook een welverdiende vakantie

We sluiten toch af met de belangrijkste tip: Geef je lichaam ook vakantie! Wees niet te streng voor jezelf, maar blijf wel gewoon opletten. Je lichaam moet namelijk harder werken om al die ongezonde snacks te verwerken dan een gezonde maaltijd en heeft zo dus niet echt rust. Geniet dus met mate!

Fijne vakantie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here