Hoe krijg je oog voor een gezonde maaltijd? Wat is belangrijk of waar kun je nog meer opletten? Soms kan het erg handig zijn om op het etiket te kijken voordat je een product in de winkelmand doet. Je kunt veel leren door op de voedingswaarden te letten, maar zorg dat het geen obsessie word. Het moet wel leuk blijven om naar de supermarkt te gaan, toch?
Kijk op het etiketten
Op de etiketten lees je alle voedingswaarden die een product heeft. De exacte hoeveelheid calorieën en overige voedingsstoffen staan erop vermeld. Het kan erg handig zijn om daar eens op te kijken om je een idee te geven wat er nu precies in een bepaald product zit met de exacte hoeveelheden daarvan.
Soms worden die voedingswaardes per 100 gram vermeldt, terwijl het product niet precies 100 gram is. Dat kan misleidend zijn en verdient een aandachtspunt. Ga dus niet direct ergens vanuit.
Ik Kies Bewust – Het Vinkje
De Nederlandse voedingsmiddelenbranche heeft het ‘Ik Kies Bewust’ initiatief opgericht om gezondere keuzes voor mensen gemakkelijker te maken. Deze producten kun je in de supermarkt snel terugvinden aan een herkenbaar logo. Koop dit soort producten om er zeker van te zijn dat het een gezonde keuze is.
Wat is Ik Kies Bewust precies?
Meerdere partijen zoals Campina, Friesland Foods, Unilever hebben het initiatief met steun van de supermarktketens en Veneca (Vereniging van Nederlandse Cateringorganisatie) ‘Ik Kies Bewust’ opgericht. De gedachte was om gezondere keuzes voor mensen te stimuleren. Dat doen ze door gezonde producten te eenvoudig te bestempelen met een herkenbaar logo.
Het voedselkeuzelogo is genotificeerd in Europa en in 2013 opgenomen in de Warenwet. Bezoek de officiële website van de organisatie achter ‘het Vinkje’ of het ‘Ik Kies Bewust’ concept, Hetvinkje.nl om er meer over te weten te komen.
Biologische producten en het ‘Beter Leven’ kenmerk
Bij biologische producten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het dierenwelzijn en milieu. Zo moet bijvoorbeeld duidelijk zijn waar de ingrediënten vandaan komen en of de dieren voldoende leefruimte hebben. Ze mogen daarnaast niet zomaar medicijnen krijgen of worden opgejaagd tijdens hun groei.
Het is belangrijk dat ze zich op een natuurlijke manier kunnen gedragen. Het vlees krijgt in de supermarkt altijd een ‘Beter Leven’ kenmerk met een aantal sterren. De sterren geven aan hoe diervriendelijk het vlees is. Dat kan variëren tussen de 1 en 3 waarbij 3 het meest diervriendelijk is.
Zo puur mogelijk
Bovendien worden biologische producten geteeld zonder kunstmest of kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ook zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen en geur en smaakstoffen. Op die manier is een product zo puur en natuurlijk mogelijk gemaakt. Je bent gezond bezig als je dat soort producten eens uitprobeert. Een gezonde maaltijd dus.
Je herkent ze terug aan een biologische sticker in het schap of aan de verpakking. Als je dat logo ziet mag je er vanuit gaan dat het product voldoet aan alle strenge wettelijke eisen die gelden voor biologische producten. Dat heeft de overheid bepaalt en de controle wordt uitgevoerd door een onafhankelijke instantie SKAL.
Luister naar je lichaam
Een gezonde maaltijd hoeft te bestaan uit bepaalde hoeveelheden of voedingsproducten. Het moet wel nog leuk blijven om boodschappen te doen. Het is niet de bedoeling om als een bezetene elk etiket na te lopen of er gezonde voedingswaarden in verwerkt zijn.
Zolang je een goed beeld hebt of krijgt wat de algemene richtlijnen zijn voor een gezond voedingspatroon en oog krijgt voor gezondere plaatsvervangende producten, ben je al heel ver.
Zijn voedingssupplementen nodig?
Voor een gezonde maaltijd heb je in principe geen voedingssupplementen nodig. Een gezonde maaltijd is in principe gevarieerd en bestaat uit een goede combinatie van koolhydraten, eiwitten en de juiste vetten. Als je dagelijks ook fruit, en zuivel eet krijgt je lichaam al alle voedingstoffen binnen die het nodig heeft. Toch kan het soms nodig zijn om een supplement te gebruiken, die als aanvulling dient op je standaard voeding.
Een supplement is geen vervanging maar kan dienen als aanvulling op je dagelijkse voeding.
Misschien is dat laatste wel belangrijk om te vermelden: Een supplement dient niet als vervanging, maar is meer bedoeld als een aanvulling voor je dagelijkse voeding. Tegenwoordig heb je allerlei verschillende supplementen zoals multivitaminen en mineralen die te koop zijn in tabletvorm, poeders of capsules.
Mocht je geen vis lusten, kun je met een vis-capsule toch nog omega 3 vetzuren binnenkrijgen. Voor elk probleem of situatie is er wel een oplossing te vinden, maar dit geldt niet voor iedereen.
Voedingssupplementen voor bepaalde groepen mensen
Bepaalde groepen mensen kunnen wel extra voedingssupplementen gebruiken, denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen. Om te voorkomen dat de baby straks kans heeft op een open ruggetje, heeft het lichaam extra foliumzuur nodig.
Verder is vitamine D belangrijk tijdens de zwangerschap, voor een goede botopbouw voor het kind of als je borstvoeding gaat geven. Voor de ouderen geldt hetzelfde die extra vitamine D nodig kunnen hebben voor minimale botafbraak.
Sporters en eiwitten
Bovendien is het algemeen bekend dat sporters die aan spieropbouw doen wel wat extra eiwitten kunnen gebruiken. Dat zorgt voor sneller spierherstel en spierpijn de dag erna. Met dit advies wordt duidelijk dat je niet zomaar een supplement gebruikt, maar altijd een oplossing is voor een bepaald probleem of situatie.
Mocht je hulp of advies nodig hebben vanwege je eigen situatie, raadpleeg dan altijd een huisarts, een personal trainer of diëtist.
* Wat is een voedingssupplement?
Een voedingssupplement is een bron dat geconcentreerde vitamines of mineralen bevat. Zelfs vezels of antioxidanten worden als supplement aanboden. De meeste vitamines en mineralen zijn toegevoegd in vitamines B, vitamine C en vitamine E, calcium en ijzer. Ze zijn verkrijgbaar in tabletten, poeders of capsules. Door ze op die manier binnen te krijgen neemt je lichaam het snel op.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum behoort ook tot de tips om gezond te eten. Je maakt daarmee iedere dag een goede mix van voeding die je een gezondheidswinst kunnen opleveren.
Het bestaat uit 5 vakken met producten waaruit je kunt kiezen maar het is belangrijk om dat ook gevarieerd te doen. Of je nu een keer zin hebt in pasta (zoals volkoren), aardappelen of vlees en peulvruchten, maak een afwisseling en eet op een verantwoorde manier.
Heb jij ook al oog voor een gezonde maaltijd? Praat mee door hieronder een reactie achter te laten.