Is matcha echt zo gezond?

0
667

De superfood matcha wordt geprezen om zijn gezonde bestanddelen en omdat het dé perfecte vervanger voor koffie zou zijn. Het bevat namelijk cafeïne dat je – net als koffie – een energie-boost bezorgt, zonder de nadelige effecten van koffie te hebben. Maar is matcha wel zo gezond? En waarom dan?

Matcha

Matcha is Japanse groene thee en bestaat uit het poeder dat ontstaat als je theebladeren maalt. Matcha wordt gezien als een superfood en schijnt nog gezonder te zijn dan de groene thee die we kennen. Dat komt omdat je de poeder drinkt en je daardoor eigenlijk de bladeren zelf drinkt in plaats van een aftreksel daarvan.

Deze superfood bevat cafeïne om je een energie-boost te bezorgen. Daarnaast bevat het goedje veel gezonde bestanddelen, waaronder antioxidanten, helpt het je te ontspannen én maakt het alert. Dit heeft het te danken aan L-theanine. Dit aminozuur helpt namelijk om te ontspannen en voor een betere concentratie.

Gezonder dan standaard groene thee

Als je thee zet, gooi je eigenlijk waardevolle antioxidanten en mineralen weg. Water kan tenslotte maar een kleine fractie van deze goede stoffen onttrekken. Het merendeel blijft namelijk vastzitten in de theeblaadjes.

De enige manier om maximaal te profiteren van de voordelen van groene thee is door het volledige theeblad te consumeren, en dat moeten de Japanners ook gedacht hebben. Zij hebben matcha ontdekt en gebruiken het al jaren. Om het potentieel van matcha nog maar te evenaren moet je minstens tien kopjes gewone groene thee drinken. Zo gezond is deze superfood dus. Er is geen andere superfood of thee die dit kan evenaren.

Hierbij alle beweerde gezondheidsvoordelen van matcha op een rijtje:

 • Matcha zit boordevol antioxidanten
 • Deze superfood geeft je metabolisme een boost en verbrandt calorieën
 • Het detoxt je lichaam op natuurlijke wijze
 • Dit groene goedje brengt je lichaam en geest terug in balans
 • Het is rijk aan vezels, chlorophyl en vitamines
 • Ook geeft matcha je een enorme energie boost, tot wel 5u lang
 • Matcha verbetert je concentratie en humeur
 • Ook is matcha een bron van vitamine C en de mineralen selenium, chromium, zink en magnesium
 • Het helpt met voorkomen van allerlei ziektes
 • Tot slot verlaagt het cholesterolgehalte en je bloedsuikerspiegel

Dit bovenstaande klinkt natuurlijk erg goed. Echter zijn er ook nadelen getest aan deze superfood.

 • Doordat er van nature cafeïne in matcha zit, kan dit zowel als positief als negatief worden gezien. De meningen over dit goedje blijven verdeeld. Echter wat een feit blijft is dat je matcha niet de gehele dag door kunt drinken, wat bijvoorbeeld wel bij thee kan, omdat je door teveel cafeïne futloos kan voelen en juist moe kan worden.
 • Er is relatief veel goede matcha in omloop, en laat je dus niet verleiden door de goedkopere versies ervan. Deze goedkope matcha is van chinese kwaliteit, goede matcha is van Japanse kwaliteit. Goed om te weten! De chinese kwaliteit is slecht en er is vaak suiker aan toegevoegd.. En soms is het spul zo bewerkt dat is er eigenlijk niet eens meer sprake van matcha. Kijk goed op de etiketten en laat je zo nodig informeren in de betere reformzaken of vitaminewinkels over de kwaliteit van deze superfood.

Hoe kun je matcha gebruiken?

MatchaMatcha kan je op allerlei manieren gebruiken en verwerken. Uiteraard is de meest bekende manier om er thee van te maken, maar je kan er ook de volgende dingen mee doen:

 • Maak een groene matcha-smoothie. Helemaal hip en je kan er eindeloos mee variëren. Wat dacht je van banaan, spinazie, dadels en matcha bijvoorbeeld?
 • Ook matcha ijs wordt steeds populairder. Je kan het zelf maken of kopen.
 • Ook matcha-latté wordt steeds bekender. Dit kan je maken door het te verwarmen met amandelmelk of havermelk bijvoorbeeld.

Of maak er eens een milkshake van. Gooi wat fruit en matcha in de blender tot het een puree wordt. Doe er (vegan)ijs en melk bij en zet het even in de koelkast. Hoppa, je milkshake is klaar!

Conclusie

Matcha is dus zeker een gezonde superfood te noemen, omdat het tien keer krachtiger is dan gezonde groene thee. Het bevat veel antioxidanten, mineralen en vitamines en je krijgt op een natuurlijke manier energie die wel tot vijf uur aanhoudt. Echter, net als iedere superfood, zijn er ook nadelen te bekennen. Door de cafeïne die er van nature in zit, kan je niet eindeloos dit goedje slurpen zonder er naar van te worden. En is er relatief veel slechte matcha op de markt. Deze komt uit China, goede matcha is van Japanse herkomst.

Gebruik jij matcha? Waarom? En hoe verwerk je dit? Laat het weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here