Op een natuurlijke manier afvallen doe je zo!

0
87

Als je een paar kilo’s kwijt wil, geen zin hebt om te (crash)dieet en/of meer te gaan sporten, wees niet getreurd: het is mogelijk om een paar dingen aan jouw levensstijl aan te passen zodat je toch op het gewenste gewicht komt. Ga dus niet op dieet, maar val toch af: wij leggen je uit hoe!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat diëten vrijwel nooit werkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruimt de de helft (55%) van de mensen die willen afvallen, tijdelijk (veel) minder eten. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit niet werkt: 80% van de mensen die door een dieet flink gewicht verliezen, zijn binnen vijf jaar weer terug op hun oude gewicht. Ook komt het vaak voor dat ze zelfs zwaarder wegen dan daarvoor

Als je écht wil afvallen, hebben klein volgens wetenschappers kleine aanpassingen van eetgewoonten veel meer effect. In plaats van calorieën tellen en jezelf uithongeren is het dus veel beter om je eetgedrag aan te passen op een natuurlijke manier, die je ook nog eens volhoudt!

Bij dezen de volgende tips om je eetgedrag te veranderen:

Houd je eetgewoontes bij

Allereerst is het verstandig om je eetgewoontes eens onder de loep te nemen, als je deze wil veranderen. Houd daarom eens een maand een dagboek bij. Schrijf gedetailleerd op hoe vaak je eet, wat je eet, hoe vaak je tussendoortjes eet en hoe je bij iedere maaltijd voelde (in één woord). Bijvoorbeeld slecht als je een minder goed tussendoortje hebt gegeten. Zo zie je niet alleen wat je eet, maar ook hoe je je voelde over die maaltijden. Op die manier krijg je inzicht in wat je eetgedrag doet voor jouw welzijn. Als je veel slechte oordelen over je eetgedrag hebt, wordt het tijd hieraan iets te veranderen!

Eet aan tafel

Uit onderzoek blijft dat vrijgezelle mensen vaak voor de televisie eten, omdat ze alleen zijn. Dit is zonde, want voor de televisie eet je meer en zonder bij na te denken. Dus wie bewuster over zijn eetgedrag wil zijn eet het beste aan tafel. Hierbij ben je meer gefocust op wat je eet en hoe je eet waardoor je ook sneller vol zit.

Haal geen ongezonde dingen in huis

Als je iets in huis hebt liggen wat binnen handbereik te pakken is, ben je sneller geneigd om dit te eten dan wanneer je hiervoor naar de supermarkt moet gaan. Haal daarom geen ongezonde tussendoortjes in huis, maar koop in plaats daarvan gezonde tussendoortjes: zoals bijvoorbeeld fruit, groenten of noten.

Eet langzaam

Je lichaam krijgt pas twintig minuten nadat het eten binnenkrijgt een signaaltje dat het vol(ler) zit. Dus eet met beleid en bewust en je zal zien dat je sneller vol zit dan wanneer je jouw eten naar binnen propt.

Let op wat je eet

Eet je veel brood? Dan zul je veel sneller honger krijgen dan wanneer je een eiwitrijke voeding verorbert. Hoe dat komt? Van eiwitten zit je veel sneller vol dan door koolhydraten. Let dus niet zozeer op hoeveel je eet maar eerder op wat je eet. Probeer meer eiwitten binnen te krijgen dan (snelle) suikers.

Eet vet

Ja, het staat er toch echt: eet vet. Sommige mensen die willen afvallen halen massaal light producten in huis en eten zo vet-vrij mogelijk. Niet doen! We hebben vetten nodig om te functioneren, maar ook om op een gezond gewicht te blijven.

Door vet te eten ben je namelijk langer verzadigd dan als je bijvoorbeeld koolhydraten eet en door vet te eten stimuleer je de verbranding van vet. Als je vetten namelijk vermijdt, ga je vaak meer koolhydraten eten. De snelle suikers uit koolhydraten zorgen er voor dat je lichaam juist minder snel vet gaat verbranden, omdat het die suikers verbrandt. Met als gevolg dat als er dan een energietekort ontstaat in de cellen je lichaam toch een hongersignaal krijgt, ondanks dat er voldoende energie aanwezig is. Eet je vet dan wordt er dus niet alleen suiker, maar ook opgeslagen vet verbrandt in je lichaam. Eet dus meer vet, maar wel gezonde onverzadigde vetten.

Drink genoeg

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: zorg dat je op een dag voldoende vocht binnenkrijgt. Het is zo belangrijk! Niet alleen de vet verbranding wordt gestimuleerd als je meer drinkt, je verwijdert ook meteen afvalstoffen. Bovendien onderscheidt je lichaam geen honger-of dorstgevoel, dit betekent dat als je honger hebt je dus net zo goed behoefte kan hebben aan vocht als aan eten. Probeer dan eens een à twee glazen water te drinken en wellicht zit je dan weer ‘vol’. Wie wil afvallen moet dus zeker genoeg drinken. 1,5 à 2 liter op een dag is ruim voldoende.

Dit waren de tips om op een natuurlijke manier af te vallen. Heb jij nog aanvullende tips om wat kilo’s kwijt te raken? Deel het dan hieronder in de comments!

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here