Hoe blijf je fit op een hogere leeftijd?

0
94

Ouder worden betekent niet dat je bij de pakken hoeft neer te zitten. Dit mag natuurlijk wel, maar is helemaal niet nodig. Bovendien is beweging júíst als je  ouder bent ontzettend belangrijk. Wie beweegt voelt zich beter. Echter gaat het alleen soms wat moeizamer en niet altijd even soepel meer. Hoe zorg je dan toch voor dat je fit en gezond blijft? Wij zochten het voor je uit!

Ouder worden en lekker in je vel zitten: de wens van iedereen. Echter heeft niet iedereen het mee om soepel en lekker in je vel te zitten. Het is niet anders: als je ouder wordt zul je ook vaker last krijgen van kwaaltjes en meer stroefheid. Maar daarom is het extra belangrijk om toch in beweging te blijven. Er zijn heel veel dingen die je kan toepassen zonder veel te grote inspanning toch wat extra beweging te krijgen en op die manier wat soepeler te blijven.

Belangrijk

Waarom is bewegen zo belangrijk? Bewegen is altijd goed. Door te bewegen worden namelijk de spieren versterkt. Op die manier worden banden, gewrichten en pezen soepeler. Ook zul je minder kans hebben op hart-en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

Gezond

Hoeveel moet je dan ongeveer bewegen op een dag om de minimale vorm van gezond bewegen te pakken. Volgens onderzoek is een half uur voor 55plussers. Dat half uurtje per dag kan trouwens van alles zijn. Wandelen, stofzuigen, traplopen, ramen zemen, fietsen.

Eten

Naast bewegen is het ook belangrijk dat je gezond eet. Eet gevarieerd, dagelijks minimaal 300 gram groenten en twee tot drie stukken fruit. Gebruik ook niet teveel zout of suiker. aan veel kant-en-klare producten wordt veel zout toegevoegd als smaakversterker, let hier dus op zeker als je een te hoge bloeddruk hebt.

Drinken

Wist je dat het lichaam een dorst-of hongergevoel niet kan onderscheiden? Probeer daarom echt voldoende te drinken. Vooral oudere mensen vergeten dat wel eens blijkt uit onderzoek. Het dorstgevoel neemt namelijk vaak af als we ouder worden. Aanbevolgen wordt om iedere dag gemiddeld één tot anderhalve liter vocht te drink.

Slapen

Het welbekende middagdutje van ouderen mensen is zo gek nog niet. Steeds meer wetenschap onderzoek wijst uit dat middagdutjes super effect zijn voor een betere focus, concentratie en algemeen welzijn; dit geldt voor jong én oud.

Voor iedereen is een middagtutje/powernap dus heilzaam. Maar als je ouder wordt is, is het eerder de norm om ’s middas te slapen. Dit komt doordat je in de nacht minder slaap nodig hebben als je ouder wordt. Vaste slaapuren en ritmes verdwijnen ook steeds meer. Hierdoor neemt de behoefte aan middagslaap toe.

Zorg dat als je een middagdutje doet, je niet langer dan een half uur slaapt. Als je langer slaapt in de middag kan dit je nachtrust negatief beïnvloeden.

Vitamine D

Als je ouder wordt is het extra belangrijk om veel buiten te komen en zon te pakken omdat ouderen veel meer kans hebben op een vitamine D tekort. Een vitamine D tekort zorgt voor broze botten en tanden en voor neerslachtigheid. Benut mooie zonnige dagen daarom het liefst buiten.

Buiten veel zonlicht te pakken, is het altijd verstandig extra vitamine D te slikken, in zowel de winter als de zomer.

Hersenen

Om fit en scherp te blijven is het volgens wetenschappelijk onderzoek heel belangrijk om je hersenen te blijven te gebruiken. Er zijn vele verouderingsonderzoeken gedaan en hersenen zijn spieren die je moet blijven trainen, wil je scherp en gefocust blijven. Bridgen was misschien nog niet eens zo’n slecht idee..

Sociaal

Zorg voor voldoende sociale activiteiten, dit is natuurlijk altijd belangrijk maar vooral als je wat ouder wordt. Misschien heb je veel mensen om je heen verloren en voel je wat eenzaam. Ga dan bij een sportclubje of een andere club. Zo zorg je ervoor dat je onder de mensen blijft. Dit is niet alleen gezellig maar ook gezond!

Lachen

Ondanks dat het leven er niet altijd rooskleurig uitziet en zeker als je ouder bent je vaak al veel hebt meegemaakt, is het ontzettend verstandig om zo veel mogelijk te lachen.

Mensen die positiever ingesteld zijn, zijn een stuk gezonder. Lachen en gelukkig zijn heeft namelijk een positieve invloed op je afweersysteem.

Dit waren onze tips. Heb jij nog tips om fit en vitaal te blijven op hogere leeftijd? Laat het dan hieronder weten in de comments! Dit wordt erg gewaardeerd.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here