Welke anticonceptie kies jij?

0
74

Steeds meer jonge vrouwen kiezen voor een ander anticonceptie dan de pil, blijkt uit onderzoek. Het zijn vooral twintigers die de pil de deur uitdoen. De reden hiervoor is dat ze geen hormonen willen slikken en liever voor een natuurlijkere vorm van anticonceptie kiezen. Welke anticonceptie is dan aan te raden? Wij zetten een paar vormen van voorbehoedsmiddelen op een rijtje met alle voor-en nadelen!

De pil

Uiteraard vermelden we ook even de pil. Dit is namelijk, ondanks dat veel vrouwen de pil de deur uitdoen, nog steeds de meest gebruikte anticonceptie bij vrouwen in Nederland.

De pil bevat hormonen (oestrogeen en progestageenhormoon) die ervoor zorgen dat je geen eisprong meer hebt. Ook wordt het baarmoederslijmvlies dikker, waardoor deze ongeschikt wordt voor een zwangerschap. Hierdoor kan er dus geen bevruchting plaatsvinden.

De pil slik je drie weken lang, waarna er een stopweek volt. Tijdens de stopweek wordt je ongesteld, maar dit is geen echte ongesteldheid omdat er geen eitje is vrijgekomen. Het is enkel een bloeding.

De voordelen van de pil zijn dat deze zeer betrouwbaar is, je zelf je menstruatie kunt reguleren en sommige vrouwen er een mooiere huid van krijgen. De nadelen zijn dat je iedere dag een pil moet slikken, je hormonen binnen krijgt en je daar veel klachten van kunt krijgen en als je er overgeeft of diarree hebt, de pil niet meer veilig is.

Het hormoonspiraal

Ook een veelgebruikte anticonceptie is de Mirena, ofwel de hormoonspiraal. Dit spiraal is een klein ankervormig voorwerp gemaakt van plastic dat in de baarmoeder wordt aangebracht. Dit spiraaltje bevat, in tegenstelling tot de pil, maar 1 hormoon dat voortdurend wordt afgegeven in de baarmoederwand. Daar biedt het vijf jaar bescherming tegen zwangerschap.

Voordelen van de Mirena zijn dat je eenmalig het spiraaltje laat zetten en zodoende vijf jaar niet aan anticonceptie hoeft te denken. Ook worden veel vrouwen niet ongesteld meer, wat je als een voordeel kunt zien.

Het Mirena-spiraaltje bevat ook hormonen dus ook hier kun je bijwerkingen van krijgen. Ook kan het inbrengen van het spiraaltje pijn doen en kan er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap plaatsvinden, al komt dit in de praktijk niet vaak voor.

Koperspiraal

Ook het koperspiraal is een klein ankervormig voorwerp. Echter is een koperspiraal gemaakt van koper en bevat het geen hormonen.

Bij een koperspiraal wordt je net in tegenstelling tot het hormoonspiraaltje wel ongesteld. Deze kan ook zwaarder zijn dat zonder dit spiraaltje. De koperspiraal is ook iets langer werkzaam dan de Mirena. Het kan meestal tien jaar blijven zitten in de baarmoeder. Dit verschilt per koperspiraal, er bestaan er namelijk meerdere.

Het voordeel van de koperspiraal is, net als bij de Mirena, dat je er jaren geen omkijk naar hebt. Ook is de koperspiraal betrouwbaar. De kans op zwangerschap is heel klein (0,1 tot 1% per jaar).

Het nadeel van dit spiraaltje is dat inzetten best pijnlijk kan zijn. Ook kunnen de menstruaties zwaarder zijn dan zonder dit spiraal. Dit is een bijwerking die vaak voorkomt bij vrouwen, dus als je menstruatie al zwaar is, is een koperspiraal vaak niet aan te raden.

NuvaRing

De nuvaRing is een ring die in je zelf in de vagina aanbrengt en na drie weken verwijdert. Dan heb je – net als bij de pil – een stopweek waarin je een bloeding hebt. Hierna stop je een nieuwe ring in.

De vaginale ring geeft de hormonen oestrogeen en progesteron af. De hormonen worden door het slijmvlies van de vagina opgenomen. Met deze ring krijg je evenveel hormoon binnen als wanneer je de pil slikt.

De vaginale ring is even betrouwbaar als de pil. De kans op zwangerschap is ongeveer 0,3% per jaar. Dat is een voordeel van de pil. Verder hoef je niet iedere dag een pil te nemen of een spiraal te laten zetten. Je plaatst de ring zelf en vervangt deze na drie weken zelf.

De NuvaRing kent wel bijwerkingen. Een paar zijn dat je meer kans kan krijgen op vaginale candida en afscheiding. Verder heeft de ring dezelfde bijwerkingen als de pil qua hormonen. Tot slot heb je meer risico op trombose met de ring, dan bij de pil. Van de 10.000 vrouwen die deze ring gebruiken krijgen er zes tot zeven per jaar trombose namelijk. zeker iets om bij stil te staan dus als je deze ring overweegt!

Anticonceptiestaafje

Een anticonceptiestaafje is een staafje dat onder plaatselijke verdoving net onder de huid in de bovenarm wordt ingebracht.

Dit staafje bevat 1 hormoon net als het hormoonspiraaltje, en er wordt continu een lage dosis hiervan afgescheiden in het bloed. Dit anticonceptiemiddel beschermt je drie jaar lang tegen zwangerschap .

Voordeel van dit staafje is dat het een keer wordt ingebracht en je er verder geen omkijken naar hebt. Bovendien schijnt de ingreep niet pijnlijk te zijn, wat bij het inzetten van een spiraal wel het geval kan zijn.

Het nadeel van het staafje is dat de hormonen bijwerkingen kunnen veroorzaken. Ok kan de menstruatie onregelmatig of heviger worden.

Dit was een greep uit het aanbod van de anticonceptiemiddelen. Er zijn er nog wel meer op de markt, maar bovenstaande worden het meest gebruikt onder vrouwen in Nederland.

Wil jij iets delen over jouw anticonceptie? Deel het dan hieronder in de comments!

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here