Voor veel mensen is het een vraagteken: wanneer en waarom zou ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dat kan verschillende redenen hebben, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten wij voor je op een rij waarom overstappen best slim kan zijn.

Allereerst kun je besparen op je vaste lasten. De zorgpremie is een van de grotere vaste kostenposten. De zorgverzekering bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant heb je het basispakket dat bij vrijwel elke verzekeraar hetzelfde kost. Aan de andere kant heb je de aanvullende pakketten voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. Bij deze pakketten lopen de prijzen al wat verder uiteen.

Wat wordt er in 2019 gedekt vanuit de basisverzekering?

De zorgverzekeraar maakt op z’n laatst op 12 november bekend hoeveel de premie stijgt. Voor die tijd is al bekend gemaakt wat er binnen en buiten het basispakket valt in het nieuwe jaar. Zo worden bijvoorbeeld paracetamol en voedingssupplementen niet meer vergoed in 2019. Wel zijn er bepaalde behandelingen aan het basispakket toegevoegd. Bekijk hier het complete overzicht van de veranderingen in 2019.

Maar let goed op, want je moet ook vooral kijken wat er precies vergoed wordt in geval van nood. Zo vergoed de ene soort verzekering een deel van de kosten en de ander het complete bedrag. Het ligt er meestal maar net aan wat voor polis je hebt: ga je voor de restitutie- of naturapolis. Hieronder leggen we je uit wat het verschil is.

Verschil naturapolis vs. restitutiepolis

De naturapolis werkt meestal het makkelijkst. De zorgverzekeraar sluit een contract af met een zorgverlener en je kunt in vrijwel alle gevallen langs gaan zonder ook maar een rekening te zien. In het geval van de restitutiepolis ligt dat iets ingewikkelder. Je kunt zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat, maar moet het bedrag vaak voorschieten.

Naast alle praktische en inhoudelijke kanten is er nog een extra belangrijke reden: service! Contact opnemen met je zorgverzekeraar is meestal met een minder leuke reden. Wel zo fijn als je dan vriendelijk en snel op weg geholpen wordt, want je hebt al genoeg aan je hoofd. Bekijk dan ook altijd even de reviews op internet. Dan weet je binnen no-time hoe (oud)-verzekerde de service beoordeelden.

Begin op tijd met vergelijken

Houd goed in de gaten tot wanneer je over kan stappen, want tot en met 31 december is je laatste kans om op te zeggen. Vervolgens heb je tot 31 januari de tijd om aan een nieuwe verzekering af te sluiten. Met het nieuwe initiatief zorgverzekeringskaart kun je eenvoudig verschillende dekkingen en verzekeringen naast elkaar leggen. Op die manier weet je eenvoudig en snel waar je aan toe bent.

Bron: https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/belangrijkste-wijzigingen/zorgverzekering-2019.jsp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here