Last van PMS? 9 tips!

0
103

Chagrijnig, opgezwollen borsten, zin in chocolade, moodswings…als je een vrouw bent en PSM hebt weet je er waarschijnlijk alles van. Een à twee weken voordat je ongesteld wordt, kan je dan last krijgen van allerlei klachten en symptomen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50 procent van de vrouwen heeft hier last van heeft, en dat vinden wij best veel! Daarom geven we bij dezen 9 tips om deze klachten te herleiden, te verminderen en/of op te lossen.

PMS

Het premenstrueel syndroom is een verzamelnaam voor allerlei klachten en symtponen die je kunt ervaren zo’n viertaan tot twee dagen voor de menstruatie, en deze verdwijnen na je menstruatie. Eigenlijk ben je als vrouw dus voortdurend in de ban van je cyclus.

Hoe PMS of premenstrueel syndroom precies ontstaat is helaas niet precies bekend. Wel is het zeker dat het met een verstoorde hormoonhuishouding te maken heeft, met name een disbalans tussen het vrouwelijke hormoon oestrogeen en het mannelijke progesteron. Als er te veel oestrogeen aanwezig is, heb je een grote kans op PSM-klachten.

Hierbij de 9 tips om PSM sterk te verminderen of weg te halen:

Vermijd xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen zijn nep hormonen die een oestrogeen-achtige werking hebben op het lichaam. Ze bootsen dus als het warme je oestrogeen hormoon na, en hierdoor kan je een overschot aan dit hormoon krijgen. Xeno-oestrogen komen voor in bepaalde cosmetica, schoonmaakmiddel, plastic, medicijnen, en bestrijdingsmiddelen.

Ook via de voeding komen we er mee in aanraking, via hormonen in vlees, vis en melk, kleur-geur en smaakstoffen, en conserveringsmiddelen. Probeer het gebruik van deze middelen dus zoveel mogelijk te beperken.

Vermijd stress

Onderzoek wijst uit dat stress PMS-klachten verergert. Belangrijk dus om extra goed voor jezelf te zorgen en minder hoge eisen aan jezelf te stellen in de week voor de menstruatie. Zorg voor voldoende nachtrust, ga wandelen, lees een boek, neem een lekker bad, eet iets lekkers, yoga en of mediteer.

Vermijd suiker

Suiker ontneemt vele mineralen en vitamines, die je juist nodig hebt als je ongesteld wordt om een grote disbalans in je hormoonhuishouding te voorkomen. Om die reden kun je suiker beter zoveel mogelijk vermijden. Let daarbij op dat suikers ook veel verborgen zitten in: sappen, soepen, frisdrank, ketchup, brood, sauzen, vleeswaren, zakjes en pakjes. Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst.

Slik magnesium

Het is bewezen dat PSM zorgt voor een daling van het magnesiumgehalte in het lichaam. Dit heeft te maken met de hormoon disbalans, maar hoe het precies komt ie niet duidelijk.

Magnesium zorgt voor een stabiele suikerspiegeling, en veel vrouwen ervaren een schommelende suikerspiegel tijdens deze dagen. Ook helpt het om beter tegen stress te kunnen en maakt het je relaxter. Magnesium zit in (pure) cacao, bananen, avocado, noten en zaden. Wil het zekere voor het onzekere nemen? Slik dan een hooggedoseerde magnesium tablet.

Beweeg!

Altijd goed: veel bewegen! Misschien heb je er helemaal geen zin in, maar bewegen helpt heel erg om de hormonen wat meer in balans te krijgen. Doe dit dan meteen lekker buiten, want door daglicht maak je meer het gelukshormoon serotonine aan.

Ga een blokje om, fietsen, zwemmen, hardlopen wat jij het fijnste vindt. Het helpt niet alleen tegen het slome gevoel, maar ook bij klachten als angstgevoelens, pijnlijke borsten, een opgezwollen gevoel en stress.

Neem geen alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat testosteron sneller wordt omgezet in oestrogeen. En dat hormoon kan je juist wel extra gebruiken tijdens of vlak voor je menstruatie. Daarom kan je beter alcohol of cafeïne vermijden gedurende deze dagen. Het liefst vermijd je alcohol helemaal en houd je het op 1 à 2 kopjes koffie per dag.

Doe het rustig aan

Wist je dat de menstruatiecyclus je lichaam enorm veel energie kost? Het wordt zelfs vergeleken met een fulltime baan, niet gek dus als je moe en prikkelbaar bent! Probeer daarom niet te veel te plannen de week voordat je menstrueert.

Neem ook dutjes waar nodig, verwen jezelf en weer lief voor jezelf. Relax! Voor je het weet is het voorbij.

Slaap voldoende

Blijft een belangrijke tip: slapen. Slapen is altijd goed! het is zo belangrijk om je lichaam te laten herstellen. Dus ook bij PMS-klachten zorg je het liefst voor voldoende, al dan niet extra slaap.

Voer overtollig vocht af

Ben je vaak opgeblazen vlak of tijdens je menstruatie. Dit kan goed zijn. Veel vrouwen houden vocht vast door het oestrogeengehalte dat omhoog schiet. Dit merk je bijvoorbeeld door opgezwollen voeten, handen, nek en buik.

Hoe je dit afvoert? Verminder je zoutgehalte. Verder kan brandnetelthee je nieren ondersteunen en helpen om vocht af te voeren. Drink hiervoor minimaal 2 kopjes per dag.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here