Zo leef jij duurzamer

0
102

Tegenwoordig kan je er bijna niet meer omheen: we gaan niet goed met de aarde om en moeten bijschaven waar we kunnen. We vliegen te veel, hebben teveel uitstoot van co2 door dierlijke producten te consumeren en het gebruik van plastic kan écht niet meer. 

Zie je door de bomen het bos niet meer? En wat kan jij bijdragen aan deze grote milieuproblemen? Bij dezen 8 tips die je nu kan inzetten om duurzamer door het leven te gaan.

1. Vervang plastic

Niet al het gebruik van plastic is te voorkomen. Denk maar aan wat er voorverpakt in de schappen van supermarkten ligt. Echter, waar je wel invloed op kan hebben is het gebruik van overbodig plastic. Gebruik geen rietjes, vervang je plastic flesjes door een eigen (niet plastic) drinkfles mee te nemen, neem je eigen boodschappentas mee, ga naar een supermarkt die het gebruik van plastic niet stimuleert.

2. Maandstonden

Sta je er wel eens bij stil hoeveel maandverband en tampons je gebruikt iedere maand? Maar hier kan je toch niets aan doen? Wel dus. Tegenwoordig is er steeds meer duurzamere vervanging voor deze benodigdheden voor maandstonden. Wat dacht je van een menstruatiecup, een siliconen zacht kelkje dat ingebracht wordt in de vagina en zo menstruatiebloed opvangt.

Ook zijn er steeds meer biologische varianten van tampons op de markt, die geen giftige en slechte stoffen bevat. Ze bestaat enkel uit biologisch katoen. Beter voor jou en het milieu! Ook wasbaar maandverband wordt steeds meer bekender, dit is precies wat het zegt dat het is. Weg met het maandelijks verspillen van tampons en maandverband. Scheelt weer voor de portemonnee en voor het milieu.

3. Wasbare luiers

Heb je kinderen? Dan weet je als geen ander hoeveel luiers er door heen gaan. En als je bedenkt hoeveel luiers er doorheen gaan per jaar in Nederland, dat kan niet goed zijn voor het milieu.

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die overstappen op wasbare luiers. Het klink viezer dan het is. Na het gebruik stop je ze in een emmer met biotex om ze te weken en vervolgens worden ze schoon in een kookwas. Vroeger werden er alleen maar wasbare luiers gebruikt. Heel goed voor het milieu en tevens je portemonnee.

4. Eet minder vlees

Wellicht heb je deze vaker voorbij zien komen, maar het kan niet genoeg uitgelegd worden. Vlees eten is ontzettend slecht voor het milieu! Dit komt bijvoorbeeld omdat koeien c02 uitstoten via het zwavel uit ontlasting en scheten. Verder komen er nog meer schadelijke stoffen vrij bij de productie van vlees. Ook zorgt vleesproductie voor verzuren van bodem en lucht.

Daarbij zorgt productie van vlees voor veel meer milieuschade dan producten van plantaardige eiwitten. Voor de productie van 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal nodig.

Nu hoef je niet meteen veganist te worden, je draagt al bij aan een beter milieu als je een paar keer week vlees vervangt.

5. Vlieg minder

Tegenwoordig worden tickets steeds goedkoper aangeboden, en dit is natuurlijk geen goed teken voor het milieu. Om het geheugen even op te frissen: vliegen jaagt zowat het hele CO2-budget van de hele wereld erdoorheen. Als de luchtvaart net zo hard door blijft groeien als nu het geval is, dan is het gegeven zo dat de reissector over 50 jaar in zijn eentje meer CO2 uitstoot dan alle geïsoleerde woningen, elektrische voertuigen, zonne- en windenergie in de rest van de wereld bij elkaar. Juist. Oplossing? Zo min mogelijk vliegen. Pak eens wat vaker de trein als het kan!

6. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Je staat er waarschijnlijk niet alledaags bij stil, maar toegankelijke schoonmaakmiddelen zijn ontzettend belastend voor het milieu. Ze bevatten allerlei giftige stoffen die voor zowel de lucht als voor jouw longen behoorlijk belastend zijn. Oplossing: biologische schoonmaakproducten.

7. Korter douchen

Wij Nederlanders staan er om bekend (te) lang te douchen, gemiddeld zo’n negen minuten lang. Daarbij gebruiken we zo’n 51 liter water. En nee, veel water gebruiken is niet duurzaam.

8. Koop duurzame kleding

Veel kleding wordt gemaakt in landen waar de loonkost lager is, de werkuren veel langer en de omstandigheden zeer ongunstig zijn. Dit is allemaal om de winstmarges zo hoog mogelijk te houden. Duurzaam consumeren betekent respect voor de medemens en z’n werkomstandigheden, dus kiezen voor kleren die in correcte omstandigheden gemaakt zijn is een heel goed idee voor iedereen.

Kies daarom voor kleding die mens- en milieuvriendelijk wordt geproduceerd, als je dit belangrijk vindt. Kies voor kleding die bestaat uit natuurlijke materialen, vrij van giftige bestrijdingsmiddelen zijn of en waarvoor geen kinderarbeid is ingezet.

Dit waren ze. Leef jij al duurzamer? Of vind je het lastig? Begin ergens, een beter milieu begint echt bij onszelf. Één van bovenstaande tips uitoefenen, en je bent wat ons betreft al een heel eind op weg.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here