4 redenen waarom havermout zo gezond is

0
152

Heb je vroeger ook tot vervelens toe havermoutpap moeten eten? Dat was dan niet zonder reden, havermout is namelijk supergezond en biedt vele voordelen voor ons lichaam. Het vezelrijke goedje is niet alleen goed voor je stoelgang, maar is ook rijk aan vele andere voedingsstoffen. Nu steeds meer mensen ontdekken dat de ouderwetse voeding juist heel gezond is, is het tijd om de voordelen van havermout opnieuw te gaan bekijken.

Een gezonde hap

Havermout zit boordevol goede en gezonde voedingsmiddelen zoals vitamines en mineralen. Zo is het rijk aan :

 • Vitamine B1
 • Vitamine B3
 • Vitamine B5
 • Vitamine B6
 • IJzer
 • Calcium

Naast deze noodzakelijk voedingsmiddelen, is havermout ook rijk aan antioxidanten zoals avenanthramide. Deze laatstgenoemde speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de bloeddruk, het bevorderen van de bloedsomloop en het heeft een ontstekingsremmende werking. Om het plaatje compleet te maken, havermout bevat per 100 gram:

 • 350 Kcal
 • 13 gram eiwit
 • 6 gram vet
 • 9 gram vezels
 • 60 gram koolhydraten

Al deze vitamines en mineralen zorgen er voor dat havermout bijzonder gunstig is voor onze gezondheid. Zo zijn er diverse effecten die we je niet willen onthouden.

havermout-gezond

Lees ook: Hoe maak je een gezond avondeten?

Havermout kan je cholesterol verlagen

Dat vezels goed zijn om je darmflora gezond te houden zal bekend zijn. Havermout bevat van nature een bijzondere vezel: de beta glucan. Een van de eigenschappen van deze vezel is dat het cholesterol kan binden waardoor het minder schadelijk is. Zo wordt het totale cholesterolgehalte verlaagt en loop je minder kans op hart- en vaatziekten.

Havermout helpt in de strijd tegen diabetes

De beta glucan vezel is niet alleen belangrijk om de strijd met cholesterol aan te gaan, ook de bloedsuikerspiegel wordt door deze vezel aangepakt. Mensen bij wie diabetes is geconstateerd hebben dus baat bij de vezelrijke havermout. De beta glucan vezel maakt het glucosegehalte in je bloed beheersbaar waardoor de bloedsuikerwaarde gunstiger zal zijn.

Havermout vermindert de kans op een hart- of herseninfarct

In havermout zitten diverse antioxidanten waaronder de stof avenanthramide. Naast het feit dat antioxidanten de vrije radicalen in ons lichaam kunnen bestrijden, beschikt avenanthramide over de eigenschap om bloedvaten te versterken. Het maakt de bloedvaten niet alleen sterker, het beperkt ook de verkalking van de bloedvaten. Hierdoor blijven de bloedvaten langer in staat om het bloed te transporteren waardoor de kans op een hart- of herseninfarct afneemt.

Havermout tegen verstopping

Vezels zijn essentiële onderdelen van een gezonde voeding. Indien we voldoende vezels via de voeding binnen krijgen stimuleren we de werking van ons darmstelsel. Een goed werkende spijsvertering zal dan ook minder snel tot klachten met de stoelgang leiden. De vezelrijke havermout beperkt daarnaast ook verstoppingen. Heb je wel last van verstoppingen dan is het raadzaam om gedurende een langere periode havermout te eten als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon. Uit onderzoek is gebleken dat laxeermiddelen dan op termijn overbodig zijn.

Eet jij wel eens havermout? Laat het ons weten in de comments hieronder!