De 5 meest gezonde sporten

0
114

We hebben het eerder al eens gehad over de sporten waarbij je de meeste spieren in je lichaam beweegt, of sporten waarmee je het snelste afvalt. Maar als je nu geen direct doel tot gewichtsverlies voor ogen hebt, maar wel graag wilt sporten; welke sporten zijn dan het meest gezond?

  1. Wandelen, joggen, hardlopen

Hardlopen is misschien wel een van de fijnste buitensporten in het voorjaar. Of je nu op het tempo van een marathonloper rent, of liever wandelt of jogged: je bent lekker buiten bezig en dat is gezond. Zeker wandelingen of runs in natuurlijke en bosrijke omgeving zijn ontzettend goed voor je lijf. Je ademt volop verse zuurstof in, en krijgt er ook emotioneel veel rust van. Daarnaast werk je ook nog eens actief aan je conditie, en verbeter je de staat van je longen.

  1. Paardrijden

Hoewel paardrijden om best wat oefening vraagt, is het op allerlei manieren een gezonde sport. Je bent fysiek in beweging, maar bent ook vooral mentaal en emotioneel hard aan het werk. De samenwerking tussen mens en paard gaat namelijk niet automatisch, en je zult jezelf emotioneel open moeten stellen om een goede connectie te maken. En dit maakt paardrijden niet alleen fysiek, maar vooral mentaal een ontzettend gezonde sport.

  1. Zwemmen

Zwemmen is een van de sporten waarbij je letterlijk iedere spier in je lichaam gebruikt. Daarnaast kan een uurtje zwemmen in veel gevallen afgesloten worden met een kleine twintig minuutjes in de sauna: en de combinatie van die twee is natuurlijk super gezond. Zwemmen in natuurlijk water is natuurlijk nog beter (wanneer het water van goede kwaliteit is) dan in een zwembad vol chloor.

  1. Tai chi

Hoewel tai chi nog niet de meest bekende sport is, is het wel een van de meest gezonde sporten om uit te oefenen. Je bent niet alleen fysiek actief bezig, maar bent jezelf tijdens de activiteiten ook ontzettend bewust van de energie om je heen. Evenwicht, focus en een gecontroleerde ademhaling staan centraal.

  1. Denksporten

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer het om sport gaat, maar ook denksporten zoals schaken, kaarten en dammen zijn ontzettend gezond. Ze trainen je lichaam wellicht wat minder, maar zijn wel ongelooflijk goed voor het brein. En je hersenen zijn natuurlijk net zo goed onderdeel van je lichaam: net als je armen en benen. Het is natuurlijk nog gezonder om een denksport te combineren met een fysieke sport. Ga bijvoorbeeld regelmatig zwemmen, duik daarna een half uurtje de sauna in en sluit de dag af met een paar potjes schaken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here