Wanneer drink je teveel? 8 tips om een alcoholverslaving te herkennen

0
392

Even lekker een biertje drinken in het weekend? Of ’s avonds na een dag werken genieten van een wijntje? Helemaal niets mis mee. Toch kan een drankje ter ontspanning overgaan in drinken om andere redenen. Zelfs tot drinken waar je geen controle meer over hebt. Wanneer veranderd een gezellig drankje in een alcoholverslaving? Met deze tips kun je een alcoholverslaving herkennen.

1. Je kunt niet zonder

Het eerste en belangrijkste kenmerk van een verslaving is dat je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen. Je kunt dus zelfs verslaafd zijn als je helemaal niet veel drinkt! Alcohol verslaving kan al beginnen bij enkele drankjes per week. Ga eens voor jezelf na of het mogelijk is om ermee te stoppen. Probeer het gewoon een week of een maand. Is het voor jou heel erg moeilijk of zelfs onmogelijk om de drank helemaal te laten staan? Dan is dat een teken dat je verslaafd bent en dat je alcohol hulp nodig hebt.

2. Je kunt niet stoppen na het eerste glas

Dit kenmerk lijkt een beetje op het vorige, maar is net even anders. Veel mensen kunnen best stoppen met drinken en ze vinden daarom dat ze geen probleem hebben. Voor hen is het grootste probleem dat ze niet kunnen stoppen wanneer ze begonnen zijn. Misschien herken je het wel van een feestje. Je begint met een drankje voor de gezelligheid, maar je bent helemaal niet van plan om veel te drinken en je eindigt toch met een stevige kater omdat je doorging. Als je na je eerste glas niet kunt stoppen, is dat vaak een teken van alcoholverslaving.

3. Je drinkt regelmatig overdag

Een alcoholverslaving begint vaak sluipend. Je drinkt gezellig ’s avonds een drankje met vrienden. Na verloop van tijd begin je wat vaker te drinken. Ook op momenten die normaal gesproken niet ‘logisch’ zijn. Merk jij dat je ’s middags of zelfs in de ochtend al naar een drankje grijpt? Dan is het goed om je af te vragen waarom je dat doet.

4. Je drinkt in je eentje

Wanneer drink je teveel 8 tips om een alcoholverslaving te herkennen

Alcohol wordt gezien als een gezelschapsdrank. Je drinkt je wijntje, biertje of ander drankje toch vooral met vrienden of familie? Wanneer je merkt dat je vaak in je eentje zit te drinken, kun je je afvragen of dit een teken is van verslaving. Zeker als je merkt dat je dit meer doet dan je zou willen of als je dit ook al vroeg op de dag doet.

5. Je laat andere dingen schieten door de drank

De drank kan na verloop van tijd je werk en je sociale leven flink beïnvloeden. Het kan gebeuren dat je liever ergens niet afspreekt omdat je daar geen toegang hebt tot drank. Maar het is ook mogelijk dat je je werk afbelt omdat je een kater hebt. Vraag je eens af of jij weleens sociale of verplichte dingen laat schieten door de invloed van drank.

6. Je bedenkt steeds vaker smoezen

Een typisch kenmerk van een verslaving is dat je ontkent dat je een probleem hebt. Je vindt steeds meer smoezen om te kunnen drinken. Daarnaast begin je ook smoezen of leugens te gebruiken om de invloed van de drank te verdoezelen. Of je verstopt zelfs drank op speciale plekken zodat je huisgenoten het niet ontdekken.

7. Je kunt er steeds ‘beter tegen’

Sommige mensen denken dat het een goed teken is als je niet snel dronken wordt. Dat is het echter meestal niet. Als je steeds meer nodig hebt om dronken te worden, is dat een teken dat je teveel gewend bent geraakt aan alcohol. Je lichaam heeft een hogere tolerantie ontwikkeld. Let op, want dat betekent niet dat je lever de drank beter kan verwerken.

8. Je gaat je ongeremder gedragen

Alcohol kan zorgen voor ongeremd gedrag. En soms is het best fijn om even de remmen los te gooien. Maar in het dagelijks leven kan het voor flinke problemen zorgen. Je bent namelijk ook ongeremder als het gaat om woede-aanvallen of driftbuien. Bovendien zul je ook ongeremder zijn als het gaat om gevaarlijk gedrag, zoals het rijden onder invloed.

Een alcoholverslaving is vooral in het begin moeilijk te herkennen. Soms kun je zelf nog stoppen, bijvoorbeeld met tips om minder alcohol te drinken. Er is een dunne grens tussen ‘graag een drankje drinken’ en verslaafd zijn. Toch is het belangrijk om de verslaving zo vroeg mogelijk te herkennen. Dat beperkt de schade en zorgt dat het gemakkelijker is om te stoppen. Onthoud vooral dat het heel moeilijk is om in je eentje van een verslaving af te komen. Je hoeft je daar echt niet voor te schamen. Zoek juist tijdig hulp, zodat het gemakkelijker is om te stoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here