Wanneer heb je hulp nodig bij je drugsverslaving?

0
39

Vooral veel jongeren experimenteren wel eens met drugs. Gelukkig niet allemaal, maar het drugsgebruik onder jongeren is de afgelopen periode enorm toegenomen. Waar de jongeren voorheen drugs gebruikten tijdens het samen zijn met vrienden en om te feesten, wordt het nu steeds vaker gebruikt omdat ze zich vervelen of eenzaam voelen. En dat is geen goede ontwikkeling.

Experimenteren met drugs

Er is niet zoveel mis met het experimenteren met drugs, wanneer je dit op een verantwoordelijke manier doet. De meest gebruikte drugs onder jongeren is nog steeds Cannabis. Maar ook deze drug kan zorgen voor verslaving. Zeker wanneer het gaat om gebruik omdat ze zich eenzaam voelen of vervelen. Ontzettend veel jongeren hebben geleden onder de Coronamaatregelen van afgelopen jaren. Het niet meer vrij zijn om uit te gaan en het gemis van vrienden omdat er thuis les gevolgd moet worden, heeft een flinke impact gemaakt. Er wordt ook verwacht dat er nu meer jongeren te maken hebben met een drugsverslaving.

Teveel is nooit goed

Teveel is nooit goed

Zoals met alles is ook het teveel gebruik van drugs nooit goed. Net zoals met alcohol of medicatie kan er met een teveel aan drugsgebruik een afhankelijkheid optreden. En dat is niet meer zo makkelijk terug te draaien. Het kan zelfs gebeuren dat het nodig is dat je echt gaat afkicken van drugs. En dat kost tijd, energie en doorzettingsvermogen. Maar ja, wanneer is het teveel?

Zoals het vaak gaat met een verslaving, gaat dit geleidelijk. Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Dit sluipt er in. Waar het eerst om experimenteren gaat of voor de gezelligheid, verandert dit heel subtiel naar noodzaak. En vaak gaat dit zo subtiel dat je dat zelf niet doorhebt. Als je op het punt komt dat je je niet goed voelt zonder de drug, dan weet je dat het eigenlijk nodig is om actie te ondernemen.

Een ander teken is, wanneer je steeds vaker alleen drugs gaat gebruiken. Het maakt je niet meer uit of je vrienden er bij zijn. Het is niet meer alleen voor de gezelligheid. Je zit in je eentje op je kamer of thuis te gamen en rookt daar een jointje bij. En dit gebeurt dagelijks. Dan is het tijd om er iets aan te doen.

Gaan je prestaties op school of op je werk er ook onder lijden? Heb je steeds meer moeite om uit bed te komen? Dat zijn tekenen dat er iets moet gebeuren. Een keer een kater van een leuk feestje is echt geen probleem. Maar wanneer je dagelijkse leven eronder gaat lijden, is dat echt het moment om iets te doen aan je drugsgebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here