Gezonder leven begint op je werk!

0
137

Je zou misschien verwachten dat een gezonde levensstijl helemaal je eigen verantwoordelijkheid is. Dat is het uiteindelijk ook, maar dat betekent niet dat je er altijd alleen voor staat. Sterker nog, je zou er zelf voor kunnen zorgen dat je meer dingen samen kunt doen en zo ook anderen helpen om gezonder te leven. En waar kun je dan beter beginnen dan op je werk, de plek waar je de meeste tijd doorbrengt? Ben je benieuwd naar de manier waarop je daarvoor kunt aan de slag kunt gaan, lees dan gauw door.

Vraag toestemming, tijd en eventueel zelfs middelen of budget

Waar men hier in het verleden niet eens aan dacht is het tegenwoordig heel normaal om op je gezondheid op werk te letten. Zowel fysiek als mentaal, want op die manier worden medewerkers, jij en je collega’s, productiever en gelukkiger. Je brengt immers enorm veel tijd door op je werk, dus is dat een plek waar je gezondheid ook wat extra aandacht verdient. Hoe is dit op jouw werk geregeld? Wordt er al veel op gezondheid gelet, of juist niet? Wanneer dat nog niet het geval is kun je best zelf initiatief nemen en toestemming, tijd of zelfs middelen en budget vragen. Daarmee kun je dan aan de slag om samen met je collega’s stap voor stap een gezondere werkomgeving te creëren.

Stel een vitaliteitsprogramma op

Gezonder leven op werk

De makkelijkste manier om het bovenstaande te doen is door een vitaliteitsprogramma op te stellen. Dit is een beleid van waaruit een werkgever de gezondheid en vitaliteit van het personeel stimuleert. Hierin worden allerlei zaken opgenomen. Van bedrijfsfitness tot fruit op het werk, maar ook opleidingsbudget en manieren waarop medewerkers extra uitdagingen aan kunnen gaan of initiatieven op kunnen zetten. Het doel van een vitaliteitsprogramma is namelijk niet alleen de lichamelijke maar ook de mentale gezondheid van alle medewerkers verbeteren. Voldoende uitdaging, waardering en vooral een acceptabele werkdruk zijn daarbij erg belangrijk, dus die onderdelen komen meestal ook terug in het vitaliteitsbeleid.

De waarde aantonen

Is jouw werkgever huiverig en niet meteen enthousiast? Dat is begrijpelijk, want het kan klinken als een heleboel werk voor weinig resultaat. Het is dan belangrijk om goed duidelijk te maken welke invloed een vitaliteitsbeleid kan hebben op de organisatie. Lagere verzuimcijfers, meer werktevredenheid, betere samenwerking en hogere productiviteit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen die bedrijven en organisaties met een vitaliteitsprogramma ervaren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here