De beste voeding voor gezonde ogen

0
194

Voeding voor gezonde ogen

Goede voeding is essentieel voor een goede gezondheid, dit is voor de meeste mensen wel algemeen bekend. Je ogen hebben ook baat bij gezonde voeding. Het juiste voedingspatroon voorziet je van voldoende bouwstoffen om te herstellen, te groeien en weerstand op te bouwen tegen vervelende infecties.

Als je ouder wordt krijgt je lichaam steeds meer moeite om de lichaamscellen te herstellen. Dit is ook weer van invloed op je gezondheid, de werking van je ogen en je zichtvermogen. Uit onderzoeken van de gezondheidszorg is gebleken dat er een verband is tussen slechte voeding en verhoogd risico op maculadegeneratie (ook wel AMD genoemd.)

AMD is de naam die artsen gebruiken voor het achteruit gaan van je ogen. De meeste mensen krijgen slechtere ogen bij het ouder worden. Dit proces is tegen te gaan of te vertragen met de juiste voeding. Zo kan je langer blijven genieten van een goed zicht.

Wat zijn nu deze voedingsstoffen?

We spraken Sightful, en ze gaven de volgende tips. Er zijn vier verschillende voedingsstoffen die de gezondheid van je ogen bevorderen:

1. Omega-3
Deze vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen voor baby’s en kinderen om het zichtvermogen te verbeteren. Een tekort van omega 3 wordt als oorzaak gezien van oogziekten als AMD. Een ander oogprobleem is het drogen ogensyndroom, bij dit syndroom wordt het aanmaken van traanvocht aangetast. Een dieet met te weinig omega 3 is hier ook weer de oorzaak van.

2. Mineralen
Mineralen zijn nodig om voldoende vitamines en voedingsstoffen op te nemen. Belangrijke stoffen in je dieet zijn mineralen en koper. Uit onderzoeken is gebleken dat antioxidanten in combinatie met koperoxide en zinkoxide het ziekteverloop van AMD enorm kunnen vertragen.

3. Antioxidanten
Verschillende vitamines helpen je ogen om gezond te blijven. De vitamines C, A en E bestaan uit verschillende soorten antioxidanten. Deze antioxidanten ondersteunen je ogen en zorgen ervoor dat de ogen en de weefsels rondom je ogen gezond blijven. Dit gaat AMD weer tegen.

4. Luteïne en zeaxanthine
Uit resultaat van verschillende onderzoeken bleek dat er een aantal antioxidanten zijn zoals carotenoïden die het risico aanzienlijk verminderen en de ontwikkeling van AMD tegengaan.

Voeding om je ogen gezond te houden

Hieronder geven we een lijst met voedingsstoffen die je ogen gezond houden.

Vette vis

Voeding voor gezonde ogen

Eet regelmatig vette vis, vis is namelijk rijk aan omega-3. Eet dan tonijn, zalm of makreel, deze zijn enorm rijk aan de belangrijke vetzuren.

Eet voldoende eieren

Eierdooiers

De gele kleur van de eierdooier ontstaat door de carotenoïden in het ei. Eierdooiers zijn gezond en zijn rijk aan luteïne.

Voldoende groenten

De beste groenten om je ogen gezond te houden zijn bladgroenten. Bladgroenten zitten vol met luteïne en zitten vol met antioxidanten. Boerenkool zit vol met luteïne net als spinazie en peterselie.

Gebruik kleuren op je bord

De carotenoïden van je voedsel zijn verantwoordelijk voor de kleuren van groenten en fruit. Kiwi, pompoen, mais, courgette, druiven en paprika’s zitten vol met carotenoïden. Daarnaast zijn deze groenten een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten houden je ogen gezond.

Zink in je eten

Een van de meest zinrijke producten zijn oesters. Ook zitten rundvlees en schelpdieren vol met zink. Ben je geen fan van vis, maak dan gebruik van brood, melk of kaas. Hier zit ook voldoende zink in verwerkt.

Door deze verschillende voedingsstoffen op te nemen in je dieet zorg je goed voor je ogen en voor je algemene gezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here