Waarom Biotine nodig?

0
71

Heb je ooit gehoord van Biotine? Biotine hoort thuis in het rijtje met belangrijke vitamines die je dagelijks nodig hebt. Het wordt ook wel vitamine B8 genoemd. Deze vitamine kan verschillende voordelen voor je lichaam opleveren. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect op je huid, haar en energie. Dit betekent ook dat een tekort kan zorgen voor negatieve effecten op de gezondheid. Wil je weten hoe je ervoor kan zorgen dat je zeker genoeg Biotine binnenkrijgt?

Wat is Biotine?

Vroeger werd gedacht dat er maar één soort vitamine B was. Uiteindelijk kwamen onderzoekers erachter dat er een breed scala aan B-vitamines is. Biotine is er hier één van en wordt ook wel vitamine B8 genoemd. Biotine werd in 1936 voor het eerst geïsoleerd. De naam die aan de vitamine is gegeven stamt af van het Griekse woord ‘bios’ dat ‘leven’ betekent. Dat Biotine belangrijk is, blijkt dus al wel uit de naam. Dit stofje helpt bij je stofwisseling van suiker en vet, waardoor jij je fit en energiek voelt. Het is bovendien goed voor je zenuwstelsel.

De inname van biotine

Als streefwaarde kun je aanhouden dat je als volwassene dagelijks 40 microgram Biotine nodig hebt. Je kunt geen overschot binnenkrijgen, omdat het een wateroplosbare vitamine is. Het lichaam neemt enkel de hoeveelheid op die nodig is en de rest plas je vanzelf weer uit. Je moet de vitamine binnenkrijgen via voedingsmiddelen, zoals eieren, melk, lever, bloemkool, bananen en noten. Het bewaren en koken van voedsel kan er helaas wel voor zorgen dat het vitaminegehalte afneemt.

De positieve effecten van Biotine

De positieve effecten van Biotine

Wanneer Biotine in het lichaam wordt opgenomen kan het bijdragen aan verschillende positieve effecten. Zo heeft de vitamine invloed op het behoud van een normale huid en normaal haar. Het zou mogelijk zelfs de kans op grijs worden kunnen verminderen, evenals de kans op kaal worden. Verder draagt Biotine bij aan een normale werking van het zenuwstelsel en de vorming van vetzuren. Je hebt het ook nodig om energie uit voeding vrij te maken. Hieruit blijkt dus wel dat het lichaam niet zonder vitamine B8 kan.

Wat gebeurt er bij een tekort?

Een Biotine-tekort kan negatieve gevolgen hebben voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Je kunt last krijgen van zwakker haar, huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie. Een tekort kan ontstaan om verschillende redenen, bijvoorbeeld door een ongebalanceerd dieet, diverse ziektes of afwijkingen van de darmflora. Sporters moeten ook opletten dat ze geen tekort krijgen, aangezien zij over het algemeen vaker rauwe eieren eten. Rauw eiwit bevat namelijk avidine. Dit is een stof die de opname van Biotine belemmert.

Het gebruik van supplementen

Hoewel een tekort aan Biotine bij een gevarieerd dieet niet vaak zal voorkomen, is het dus wel mogelijk. Diverse aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je niet genoeg vitamines opneemt. Ook wanneer je intensief sport kan de vitaminebehoefte hoger zijn dan gemiddeld. Je kunt dan proberen om meer voedsel met vitamine B8 te eten, maar dit is niet altijd haalbaar. Supplementen kunnen dan een goede oplossing zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here