Wij Nederlanders eten brood..veel brood. Maar wie zegt dat brood saai is, heeft vast nieuwe inspiratie nodig voor nieuw broodbeleg. Broodbeleg heb je namelijk in vele soorten en maten en daarom geven we je bij dezen heerlijke broodbeleg tips, dat ook nog eens enorm gezond is!

1. Notenpasta

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks een handje noten te eten. Noten zijn namelijk erg voedzaam en vullen goed. Dit advies geldt wel voor ongezouten, ongebrande noten.

Wil je lekker boterhambeleg dat ook nog gezond is? Kies dan eens voor een notenpasta zonder toevoegingen. Een notenpasta vult goed is voedzaam en het is eens weer eens wat anders dan de reeds bekende pindakaas. Daarnaast zijn noten gezond omdat ze goede onverzadigde vetten, ijzer, veel eiwitten en vitamine B1 en E bevatten.

Je hebt verschillende notenpasta’s. Ze worden ze onder ander gemaakt van amandel, tahin, cashew, hazelnoot en natuurlijk van pinda’s. Zorg dat je notenpasta geen troep bevat, enkel alleen de noten en natuurlijke olie.

2. Avocado

Enorm hip en ook nog eens erg lekker: avocado op brood. Snijd een avocado door de helft en besmeer het op boterhammen. Eventueel aftoppen met peterselie/koriander/rozemarijn, schijfjes tomaten en/of komkommer. Gezond en lekker. Ook lekker met humus!

3. Bonen

Wie dacht dat bonen alleen gebruikt konden worden voor een salade of maaltijd had het mis. Bonen, en met name kikkererwten, boter-, en kidneybonen zijn super lekker op brood en enorm gezond vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten. Ook bevatten bonen veel vezels en B-vitamines en zit je er lang door vol. Verder kan je bonen variëren met sla, komkommer, humus, groenten en/of kiemen.

4. Groenten

Ook allerlei (rauwe) groenten zijn een aanrader om op brood te eten. Wat dacht je van wortel, biet, sla, courgette en/of gegrilde aubergine? Radijsjes, tomaten, pastinaak..we kunnen nog wel even doorgaan. Heel veel groentes zijn als broodbeleg te gebruiken. Probeer eens wat uit en verras jezelf.

5. Fruit

Ben je een zoetekauw en heb je liever wat zoets op je brood dan al het bovenstaande? Dan is fruit een enorm goed alternatief voor bewerkt, zoet broodbeleg.

Denk eens aan vijgen met munt, banaan of appel met kaneel. Ook aardbeien of peren met cacaopoeder is een aanrader. Verder kan je zelfs mango of perzik gebruiken, zeker in combinatie met hartig broodbeleg zoals humus een aanrader. Tot slot kan je fruit natuurlijk met groenten combineren. Zo is banaan met komkommer ook heerlijk. Of wat dacht je van granaatappel, appel en humus?

6. Vis

Eet je vaak vlees op brood en wil je wel eens wat anders? Denk dan eens aan vette vis. Vis is gezond door de omega-3 vetzuren die erin zit. Je zit er lang vol door en je hebt gelijk een gezond broodbeleg.

Eet dus geen bewerkt vissalades, want hier zit vaak mayonaise en andere ongezonde toevoegingen in, maar kies voor bijvoorbeeld verse tonijn of zalm. Vis is ook goed te combineren met groenten zoals tomaat, peterselie/dille en/of citroen. Heerlijk en gezond!

Dit waren de tips. Wat eet jij graag op brood? Laat het weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here