Is vis eten wel zo gezond?

0
287

Het Voedingscentrum adviseert om 1 keer per week (vette) vis op tafel te zetten. Volgens hen is vis eten gezond en past het goed in een gezond voedingspatroon. De vetzuren in vis (omega-3-vetzuren zouden namelijk beschermen tegen hart-en vaatziekten. Alleen visvangst is niet zo duurzaam als het lijkt en de meningen lijken verdeeld over de vraag of vis gezond is.

Volgens onderzoek naar visvervuiling, uitgevoerd door David Carpenter, komt de meest verontreinigde vis uit Noord-Europa. Carpenter beweert dat vis echt ontzettend vervuild is en raadt daarom aan om één keer in de vijf (!) maanden vis te eten, zodat het niet schadelijk wordt voor je gezondheid. Zo vervuild is vis volgens de onderzoeker.

Kweekvis

In Nederland is gekweekte vis de meest gekochte vis. Kweekvissen worden bijvoorbeeld gekweekt in een rivier of in een kweekbak.

Kweekvis is zo ontzettend slecht omdat de omstandigheden waarin de vis wordt gekweekt alles behalve natuurlijk zijn. Er vindt een bewerkingsproces plaats en er worden vaak veel chemische toevoegingen aan het water toegevoegd. In het onderzoek kwam naar voren dat er hoge dosissen antibiotica en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij het kweken van vis. Deze worden gebruikt doordat e veel verontreinig plaats vindt in de kleine kweekbakken waar de vissen leven. Doordat al deze vissen ‘op elkaar gepropt’ in vervuild water leven, en in slechte leefomstandigheden bivakkeren krijgen deze antibiotica of pesticiden om infecties af te weren. Naast dat dit schadelijk is voor de vis zelf, krijg jij door kweekvis te eten dus ook een dosis van deze medicijnen en chemicaliën binnen.

Nu heb je ook biologische kweekvis. Het biologische hierin betekent dat de vissen die worden gekweekt gecontroleerd worden. Er wordt hierbij gekeken of de vissen biologisch voedsel krijgen en geen medicatie, echter worden deze controles in deze kwekerijen niet vaak uitgevoerd. Echt garantie dat er geen chemische middelen of antibiotica wordt gebruikt heb je dus niet.

Wild gevangen vis

Daarnaast wordt er in Nederland ook wild gevangen vis gegeten. Ook deze vis is niet per se gezond. De zee is niet meer zo schoon als dat het ooit was (bijvoorbeeld chemicaliën die worden geloosd in de zee) en de vissen krijgen deze vervuiling ook binnen. Een gevangen vis uit de zee is wel een stuk gezonder om te eten dan een kweekvis, doordat de vissen geen medicatie krijgen of andere chemicaliën.

Het grootste nadeel van wild gevangen vis voor het milieu is overbevissing, en het aantasten van wilde populaties. Wetenschappers vermelden dat de populaties van populaire vissen zoals de blauwvintonijn en kogelvis, hierdoor hard achteruit gaat. Overbevissing is daarom een groot probleem, omdat zo’n 90 procent van de zeevissen in Europa hier onder te lijden heeft. Vele vissoorten worden hierdoor zelfs met uitsterven bedreigd.

Duurzame vis

Duurzaamheid is dus een lastig begrip als het om vis gaat. En toch adviseert het Voedingscentrum om 1 keer per week vis te eten. Maar hoe kan je dan een duurzaam mogelijk stukje vis verorberen?

Vis eten kan dus gezond zijn, maar het gaat hierbij om wélke vis je eet. Volgens de Gezondheidsraad is het daarom belangrijk om de nadruk te leggen op vissoorten uit de zee die niet overbevist worden of op biologische kweekvissen.

Hoe weet je of vis duurzaam gevangen is? Viswijzers zijn complex, stelt het Wageningen Universtieit in een onderzoek. Er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. Toch kun je een duurzame vis eten als je bewust stilstaat bij een aantal kenmerken.

Keurmerken

Als je vis wil eten, is de keuze is aan jou of je kweekvis of vers gevangen vis uit de zee eet. Beide kennen hun voor-en nadelen. Om een zo duurzaam en gezond mogelijke keuze te maken, kun je gebruik maken van keurmerken. Er zijn alleen in Nederland zo’n zestien viskeurmerken, welke kies je dan?

In het Wageningen onderzoek wordt verondersteld dat veel van deze keurmerken onzin zijn en vooral marketinggericht. Van alle keurmerken zijn er twee betrouwbaar volgens hen. En dat is MSC voor wild gevangen vis en ASC voor kweekvis. Deze twee keurmerken zijn onafhankelijke internationale non-profitororganisaties voor duurzaam gevangen of gekweekte vis.

Bij het MSC-keurmerk wordt gekeken naar de gezondheid van de vis, de vangstmethode, de impact op het milieu en de leefomstandigheden. Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die vervuiling van water beperken, verder wordt er gekeken naar de arbeidsomstandigheden van het personeel. Met deze twee keurmerken zit je dus altijd goed.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of vis gezond is, heeft dus te maken met wélke vis je te maken hebt. Als je rekening houdt met de keurmerken, dan kan je wat ons betreft best af en toe een lekker visje verorberen.

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here