Zo krijg je je hormonen weer in balans

0
448

Hormonen hebben een grotere invloed op je gezondheid en op je humeur dan je misschien zou denken. Ook raakt de hormoonhuishouding in je lichaam al gauw uit evenwicht. Dit kan bijvoorbeeld door een antibiotica-kuur of het gebruik van alcohol. Als je hormoonhuishouding in balans is kan dit veel goeds betekenen voor je gezondheid. Daarom bij dezen informatie en tips om hormonen in balans te krijgen.

Hormonale disbalans

Hoe weet je eigenlijk of je hormonen uit balans zijn? Als je klachten hebt als vermoeidheid, schommelend gewicht, slaapproblemen, onvruchtbaarheid, haaruitval, huidaandoeningen dan is de kans groot dat je te maken hebt met een hormoon-disbalans.

Giftige stoffen zoals bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, fluor in tandpasta, antibiotica, sojaproducten, schoonmaakmiddelen; het kan allemaal hormoonproblemen veroorzaken.

Wat zijn hormonen?

Maar wat zijn hormonen eigenlijk? Hormonen zijn chemische boodschappers van je lichaam. Ze geven boodschappen door naar je weefsels en organen. Dit heeft invloed op veel verschillende processen in je lichaam. Zo regelen je hormonen je lente en ontwikkeling, de voortplantingsorganen, je humeur, je gewicht en je stofwisseling. Hormonen zijn zeer belangrijk dus en het is daarom goed om ze in evenwicht te brengen/houden. Daarom 5 tips om een gezonde evenwicht te creëren in je hormoonstelsel.

1. Verminder cafeïne gebruik

Nederland is een groot koffiedrinkend land, maar helaas is cafeïne niet goed voor je hormoonhuishouding. Te veel cafeïne brengt chaos in je hormoonsysteem, zeker als je hormonen al uit balans zijn door stress, zwangerschap, giftige stoffen in ons voedsel of tandpasta. Als je dan ook nog iedere dag veel koffie drinkt bijvoorbeeld, raakt je hormoonstelsel flink uit balans.

2. Vermijd giftige stoffen

Zoals gezegd zorgen gifstoffen voor een verstoring in het lichaam. Huishoudelijk chemicaliën, bespoten voedsel, plastic, fluor in je tandpasta, deodorant, zeep kant-en klaar voedsel: je lichaam kan het verwerken, maar als het iedere dag veel gifstoffen binnen krijgt wordt het lastig. Ze remmen de hormoonproductie en verstoren de boel. tandpasta zonder fluor, biologische schoonmaakmiddelen, biologisch voedsel, geen vlees eten: het brengt je al goed op weg.

3. Kies voor anticonceptie zonder hormonen

De pil of een spiraaltje zorgen voor een hormonale disbalans omdat ze extra hormonen in je lichaam brengen. Deze chemische hormonen zorgen er weer voor dat je lichaam zelf minder hormonen hoeft aan te maken, wat voor een verstoring/vertraging zorgt. Daarom kan je ook aankomen in gewicht door de pil bijvoorbeeld. Kies liever voor anticonceptie zonder hormonen, zoals een koperspiraal of condooms.

4. Slaap voldoende

Slapen is heel belangrijk voor het lichaam en je hormoonhuishouding. Door te slapen zorg je voor rust en daling van stresshormonen. Slaap dus voldoende en je hormonen zullen je dankbaar zijn.

5. Vermijd stress

Door teveel cortisol in je lichaam, een hormoon dat je aanmaakt in tijden van veel stress, raakt je lichaam ook flink uit balans. Vermijd daarom zo goed als je kan stress in je leven. Stress is echt ontzettend ongezond en een grote factor voor hormoonproblemen.

6. Slik supplementen

Wil je je lichaam ondersteunen bij evenwichtige hormoonhuishouding? Dan zijn supplementen een goed idee. Van maca, magnesium, calcium, vitamine A, D en K is aangetoond dat ze een goede aanvulling zijn om je hormonen in bals te krijgen.

7. Beweeg

Door te sporten dalen ook de stresshormonen en het ondersteunt je hormoonniveau. Krachttraining kan te belastend werken voor het lichaam en juist zorgen voor stress, dus bouw het rustig op of maak een flinke wandeling. Bewegen is noodzakelijk voor een gezond lichaam!

8. Omega 3

Verlaag je omega-6 gehalte door omega-3 binnen te krijgen. Dit kan door het eten van vis, chia-zaad, lijnzaad of het slikken van omega 3-capsules (vis of krill bijvoorbeeld). Je omega-6 verlagen doe je door minder plantaardige olie, vlees en granen te eten. Van teveel omega-6 is namelijk bewezen dat je ontstekingen krijgt en dat zorgt onder andere voor een flinke verstoring van je hormoonhuishouding.

Dit waren de tips! Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten in de comments hieronder!

 

 

 

Als je hormoon disbalans hebt of moeite hebt met zwanger worden is het belangrijk de volgende giftige stoffen te vermijden! Kook in glas of niet gecoate metalen pannen (dus geen anti-aanbak pannen of teflon!) en vermijd het verhitten of bewaren van voedsel in plastic. Gebruik organisch geproduceerd voedsel en vlees waar mogelijk en gebruik geen chemische pesticiden of reinigers. Kijk voor recepten van natuurlijke reinigers op deze pagina.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here