Zo houd je je darmflora gezond

0
121

De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die zich bevinden in de darmen. Een gezonde darmflora die in evenwicht is zorgt voor een gezond en fit lichaam. Je darmflora is een complex proces waarbij miljoenen bacteriën ervoor proberen te zorgen dat je niet ziek wordt. Toch kan de darmflora door bepaalde factoren uit balans raken wat weer kan leiden tot chronische ziektes of andere vervelende klachten. Het is dan ook van groot belang dat je darmflora in evenwicht is. Hier volgen wat tips voor een gezonde darmflora.

Kauwen

Help de vele bacteriën in je darmflora een handje door goed te kauwen op je eten. De stofwisseling begint namelijk al direct na de eerste hap in je mond. In je speeksel zitten enzymen die ervoor zorgen dat de vertering van het voedsel start en dat de juiste stoffen makkelijk kunnen worden opgenomen in de rest van je lichaam. Wees dus bewust van het kauwen tijdens het eten.

Vermijd suiker

Het veelvuldig eten van suiker werkt een gezonde darmflora juist tegen. Suiker zorgt voor een toenemende groei van slechte bacteriën en schimmels in je darmen. De bekende schimmel die kan voorkomen in de darmen is candida. Om de darmflora te verbeteren probeer zoveel mogelijk geraffineerde suikers te vermijden. Fruitsuikers of andere natuurlijke suikers zijn minder schadelijk voor je darmflora.

Drink genoeg

Water is van groot belang bij een goede darmflora. Omdat veel vocht al wordt opgenomen door de andere organen in het lichaam komt er vaak te weinig vocht terecht in de darmen. Probeer echt minimaal 1,5 tot 2 liter water op een dag te drinken. Limonade of koffie telt niet mee!

Vermijd stress

Stress is een killer voor een evenwichtige en gezonde darmflora. Dit zorgt ervoor dat de darmflora uit balans raakt. Stress helemaal vermijden lukt vaak niet maar probeer een balans te vinden tussen stressmomenten en momenten van ontspanning. Zorg tevens ook voor voldoende lichaamsbeweging.  Je lichaam functioneert het beste als je een gezonde darmflora hebt die in balans is.

Vies zijn mag

Voor een gezonde darmflora is het van belang dat er veel verschillende soorten bacteriën aanwezig zijn in de darmen. Tegenwoordig worden er steeds meer desinfecterende middelen gebruikt om onze huid en onze leefomgeving schoon te houden. Toch hebben deze middelen een groot nadeel. Door deze producten worden namelijk ook de nuttig bacteriën gedood die noodzakelijk zijn voor een gezonde darmflora. Wees dus voorzichtig met desinfecterende middelen, een beetje vies zijn mag!

Vezels

Voedsel wat veel vezels bevat helpt je om een gezonde darmflora op te bouwen. De vezels in volkorenproducten kunnen namelijk alleen door bepaalde bacteriën worden verteerd die zich vooral in de dikke darm bevinden. Door veelvuldig vezelrijk voedsel te eten wordt de groei van deze bacteriën gestimuleerd. Deze bacteriën die veel in de dikke darm voorkomen zorgen ervoor dat er in het gehele lichaam minder ontstekingen kunnen ontstaan. Probeer dus wat vaker voor volkoren producten te kiezen.

Vermijd antibiotica

Soms ontkom je er niet aan en is een antibioticakuur noodzakelijk om weer beter te worden. Maar een antibiotica dood ook de nuttig bacteriën die zich in de darmflora bevinden. Het kan dus zijn dat na een antibioticakuur de slechte bacteriën de overhand krijgen en je last krijgt van andere klachten. Probeer antibiotica dus zoveel mogelijk te vermijden.