Zo gezond zijn avocado’s

0
335

Zo gezond zijn avocado’s

Avocado’s zijn unieke vruchten. Het meeste fruit is rijk aan koolhydraten en fruitsuikers. Avocado’s bevatten als een van de weinige fruitsoorten juist erg veel vetten. En niet zomaar vetten, maar bijzonder gezonde vetzuren.

In dit artikel vertellen we je welke voordelen deze vetten voor je gezondheid hebben. Je komt er ook meteen achter welke andere gezonde stoffen er in avocado’s te vinden zijn en of avocado’s bijdragen aan een gezond gewicht.

Waar komen avocado’s vandaan?

Avocado’s worden vermoedelijk al duizenden jaren gekweekt. Eerst gebeurde dit alleen in Zuid- en Midden-Amerika. Tegenwoordig is deze bijzondere vrucht over heel de wereld geliefd en is de productie dan ook behoorlijk uitgebreid. In Nederland zal je echter niet snel een avocadoboom tegenkomen. De hoge bomen kunnen namelijk niet goed tegen kou.

Welke gezondheidsvoordelen hebben avocado’s?

Hieronder lees je welke belangrijke gezondheidsvoordelen avocado’s ons te bieden hebben.

1: Rijk aan oliezuur

We vertelden al dat avocado’s erg veel vetten bevatten. Dat is niet overdreven: 77% van de calorieën die een avocado bevat, is afkomstig uit vet. Het grootste deel van deze vetten is oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Oliezuur is ook in olijfolie te vinden en er wordt gedacht dat de vele gezondheidsvoordelen van olijfolie hieraan te danken zijn.

Onderzoeken linken oliezuur onder andere aan een lager risico op ontstekingen. Ook kan oliezuur mogelijk helpen bij het voorkomen van kanker.

2: Goede bron van vezels

Net zoals veel andere fruitsoorten, zijn avocado’s een goede bron van vezels. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn vezels belangrijk voor een gezonde stoelgang, maar daarnaast doen ze nog meer goeds voor je lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld een voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen, wat je darmflora ten goede komt.

Een gezonde darmflora is belangrijker dan je wellicht denkt. Je darmflora heeft namelijk niet alleen invloed op je spijsvertering, maar ook op je immuunsysteem.

3: Afvallen met avocado’s

Lange tijd werd gedacht dat je dik wordt van vet. Dit is achterhaald. Sommige vetten, zoals transvetten, zijn schadelijk voor je lichaam en kunnen inderdaad bijdragen aan overgewicht. Er zijn echter ook veel vetten die juist gezond zijn en die je kunnen helpen bij het afvallen.

De vetten uit avocado’s vallen in de laatste categorie. Ze zorgen ervoor dat je jezelf verzadigd voelt. Hierdoor wordt het makkelijker om minder te eten, zodat je calorie-inname daalt en je vet verbrandt. Ook de vezels in deze vruchten helpen om je eetlust af te remmen.

Het effect van avocado’s op je eetlust werd bewezen tijdens een onderzoek dat in 2013 gepubliceerd werd in het Nutrition Journal. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de proefpersonen die avocado hadden gegeten zich 23% meer verzadigd voelden en dat ze 28% minder zin hadden om te eten in de eerstvolgende 5 uur.

4: Antioxidanten voor gezonde ogen

In avocado’s zijn krachtige antioxidanten te vinden die helpen om je ogen gezond te houden. Deze antioxidanten heten luteïne en zeaxanthine. Onderzoeken tonen aan dat deze voedingstoffen helpen om het risico op staar en maculaire degeneratie drastisch te verkleinen. Deze oogaandoeningen komen beide vaak voor bij ouderen.

5: Meer kalium dan bananen

Bananen staan erom bekend dat ze veel kalium bevatten, maar in avocado’s is nog meer van dit mineraal te vinden. Kalium heb je nodig voor het verwerken van zenuwprikkels, maar ook voor een goede spierwerking en het gezond houden van je bloeddruk.

Een optimale bloeddruk is van groot belang. Een verhoogde bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziektes namelijk aanzienlijk.

6: Betere opname van voedingsstoffen

Ons lichaam neemt niet altijd alle voedingsstoffen goed op. De hoeveelheid voedingsstoffen die je eet, is lang niet hetzelfde als de hoeveelheid die daadwerkelijk door je lichaam gebruikt wordt.

Hoe je lichaam voedingsstoffen verwerkt, wordt deels bepaald door waarmee je ze combineert. Bij vetoplosbare vitamines heb je, zoals de naam al zegt, vetten nodig om ze goed op te nemen. Avocado’s kunnen daardoor helpen om de opname van deze vitamines te verbeteren.

Vitamine A, D, E en K zijn allemaal vetoplosbare vitamines. Ook de opname van bepaalde antioxidanten verbetert als je ze combineert met avocado.

Verbeter je gezondheid met avocado’s

Avocado’s helpen je op verschillende manieren om je gezondheid te verbeteren. Ze helpen onder andere bij het voorkomen van ontstekingen en het gezond houden van je darmflora en bloeddruk. Ook kunnen deze vette vruchten je helpen om gewicht te verliezen en een gezond gewicht te behouden.

Bronnen: Menendez JA, Lupu R, Curr Pharm Biotechnol, 2006. Michelle Wien, Ella Haddad, Keiji Oda, Joan Sabaté, Nutrition Journal, 2013. Catharine R Gale, Nigel F Hall, David IW Phillips, Christopher N Martyn, Clinical and Epidemiologic Research, 2003. Cécile Delcourt, Isabelle Carrière, Martine Delage, Pascale Barberger-Gateau, Wolfgang Schalch, Clinical and Epidemiologic Research, 2006. Nuray Z Unlu, Torsten Bohn, Steven K Clinton, Steven J Schwartz, The American Society for Nutritional Sciences, 2005.