Wat te doen bij incontinentie?

0
183

Incontinentie is een ongemak waarbij de controle over de blaas verminderd of soms zelfs volledig kwijt is. Daardoor wordt er urine en/of ontlasting verloren. Deze komt voor bij ongeveer 1 miljoen Nederlanders. Wat doe je er aan als je incontinent bent?

Incontinentie voor ontlasting wordt fecale incontinentie genoemd. Er zijn ook mensen die incontinent zijn voor zowel urine als ontlasting; dit heet dubbele incontinentie. Deze aandoening is natuurlijk erg vervelend. Hoe herken je het en wat kan je er aan doen?

Vormen van urineverlies

Er zijn verschillende vormen van incontinentie die ieder hun eigen oorzaak hebben. Om urine-incontinentie goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat bekend is welke vorm van urine-incontinentie iemand heeft.

Dit zijn de meest bekende vormen van incontinentie:

  • Stressincontinentie

Stressincontinentie betekent continentie die is ontstaan doordat het afsluitmechanisme van de blaas niet goed werkt. Dit kan allerlei oorzaken hebben van zwangerschap, tot een verzakking van de baarmoeder of blaas. Bij mannen kan deze vorm van incontinentie ontstaan na een operatie van de prostaat.

  • Overloopincontinentie

Overloopverschijnsel betekent dat de blaas overvol is en er druppels urine uitlopen, zonder dat er aandrang is. De blaas raakt overvol door een verstopping, door bijvoorbeeld een vergroot prostaat of gezwellen in de eierstokken.

  • Aandrangincontinentie

Bij aandrangincontinentie is de blaas overactief. Dit komt vaak voor bij ouderen, maar ook bij mensen die voor de zekerheid vaak naar de toilet gaan en bij mensen die bepaalde medicijnen tot zich nemen.

Het betekent dat er een aandrang is om te plassen die niet tegengehouden kan worden. Soms moet iemand met deze vorm van incontinentie wel zo’n tien keer per dag plassen.

Hulp

Als je last hebt van incontinentie ga dan naar de huisarts, die kan je zo nodig doorverwijzen naar een specialist. Verder is het slim om materiaal voor incontinentie in huis te hebben, voor spoed maar ook ter preventie.

Overige tips bij incontinentie

  1. Houd je plas nooit op.
  2. Drink niet minder, omdat je dan meer urine kan verliezen.
  3. Drink weinig of geen alcohol. Alcohol prikkelt namelijk de blaas en geeft een grotere kans op onverwachts urine-verlies.
  4. Probeer je bekkenbodemspieren te trainen zodat deze niet over of onder-actief is. Dit trainen kan een bekkenbodem-fysiotherapeut je leren.
  5. Wanneer je moet plassen, probeer dan vijf tot tien minuten te wachten. Wanneer dit lukt, kun je proberen het plassen iedere dag vijf tot vijftien minuten langer uit te stellen. Het doel is dat je uiteindelijk nog maar één keer in de drie à vier uur naar het toilet moet.
  6. Probeer altijd de blaas volledig uit te plassen. Blijf nog even zitten als je het gevoel hebt klaar te zijn, je kan dan nog namelijk wat druppeltjes urine verliezen. Dit maakt niet alleen de kans op urineverlies, maar ook de kans op een blaasontsteking kleiner.
  7. Zit rechtop als je je behoefte doet. Een rechte houding zorgt ervoor dat de blaas ontspant, en geeft zo een grotere kans om deze volledig te legen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here