Wat te doen bij een tekort aan ijzer?

0
132

Veel mensen hebben – vaak zonder het te weten – een ijzertekort. Dit kan tal van redenen hebben. Hoe herken je een ijzertekort dan? En wat doe je er aan? Wij zochten het voor je uit.

Wat is ijzer?

Ijzer (hemoglobine) is een mineraal dat een hele belangrijke rol speelt in het lichaam. Het zorgt bijvoorbeeld voor de transport van zuurstof door je lichaam.

Ook is ijzer nodig voor de aanmaak van afweerstoffen die helpen om je lichaam te beschermen tegen allerlei ziekten. Verder breekt ijzer giftige stoffen af in je lichaam. Kortom, ijzer is ontzettend essentieel. Je zal het dus zeker merken als je een tekort hebt al wordt er dan niet altijd direct gedacht aan een ijzertekort. Daarom is het een goede zaak om de symptomen van een tekort te herkennen zodat je een eventueel ijzertekort snel weer kan aanvullen.

Hoe herken je een tekort?

Bij een ijzertekort wordt er een weinig zuurstof door het lichaam vervoerd en kun je last krijgen van onderstaande symptomen.

 • Moe, moe en nog eens moe
  Als je een ijzertekort hebt, zal je heel moe en futloos zijn. Vermoeidheid is namelijk de vaakst voorkomende symptoom van ijzergebrek. Er komt namelijk minder zuurstof in de weefsels van je lichaam.
 • Bleekheid
  Bleekheid is ook een teken van ijzertekort. Dit komt doordat hemoglobine (eiwit dat in ijzer zit) het bloed een rode kleur geeft. Ook het ooglid, nagels en lippen kleuren vaak bleek bij een ijzergebrek.
 • Kortademigheid
  Kortademigheid bij inspanning is ook een teken van ijzertekort. Doordat je minder zuurstof in je lichaam hebt, raak je sneller buiten adem.
 • Hoofdpijn en duizeligheid
  Bij een ijzertekort zal je heel snel duizelig voelen en draaierig. Dit komt omdat je hersens niet genoeg zuurstof krijgen. Ook kan je om die reden zelf flauwvallen bij een flink ijzertekort
 • Hartkloppingen
  We hebben er al eerder over geschreven. Hartkloppingen komen vaak voor en zijn zeker een symptoom van een ijzertekort. Bij ijzergebrek moet je hart namelijk extra hard werken om zuurstof te vervoeren naar alle delen van het lichaam. 
 • Droge en beschadigde haren en huid
  Huid en haar droog kan droog en beschadigd raken. Ook dit komt door zuurstofgebrek. In ernstige gevallen kan het zelfs tot haarverlies leiden.
 • Gezwollen tong
  Een dikke tong of vreemd gladde tong kan een teken zijn van een ijzertekort. Ook kan je mond pijn doen en scheurtjes bevatten in de mondhoeken
 • Rusteloze benen
  Bij een ijzertekort kan je de aandrang hebben om je benen vaak te willen bewegen. Doordat je minder zuurstof in delen van je lichaam hebt, hoopt het melkzuur zich op wat een irritant gevoel kan geven. Hierdoor heb je het gevoel steeds je benen te moeten bewegen. Dit kan ook een magnesiumtekort zijn.
 • Angstgevoelens
  Een tekort een ijzer geeft angst. Je voelt je duizelig, hebt minder zuurstof en dit zorgt ook voor een verlaging in je serotonine-gehalte in de hersens. Hierdoor kun je je zeer angstig voelen!
 • Infecties
  Ijzer is nodig voor een gezond immuunsysteem. Heb je een tekort, dan zul je je sneller infecties hebben en je ziek voelen. Ijzer is dus zeer belangrijk voor een gezonde weerstand. Vaak ziek? Denk dan eens aan ijzer in plaats van vitamine C.

Waar zit ijzer in?

Als je een ijzertekort vermoed dan kun je jouw ijzer opkrikken met voedsel. In rundvlees, kip, eieren, groene groenten, bonen, gedroogd fruit, vis en noten zit veel ijzer. Ook is het belangrijk dat je je vitamine C op peil houdt, want door deze vitamine neem je meer ijzer op. Vitamine C vindt je in (citrus)vruchten, tomaten en bijna alle groenten.

Tips voor een betere opname van ijzer

Wie met een ijzertekort kampt, doet er dus goed aan de juiste voedingsmiddelen te eten om zo het tekort aan te vullen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je lichaam ijzer beter opneemt. Zoals eerder gezegd kan vitamine C kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld door veel fruit te eten, of een vitamine C supplement te slikken.

Vegetariërs en veganisten zijn extra gevoelig voor een ijzertekort, omdat je het meeste ijzer haalt uit dierlijke producten. Maar als je veel groene groenten, bonen en zaden eet en je vitamine C opkrikt, zal je ijzer ook vaak voldoende zijn.

Supplementen

Als je een ernstig tekort denkt te hebben, is het aan te raden om een huisarts te bezoeken. Een simpele bloedtest kan uitwijzen of je wel of geen bloedarmoede hebt door ijzergebrek Als je een ijzertekort hebt, is een supplement zeer aan te raden. Deze zal je huisarts je ook meegeven. Vergeet ook een supplement vitamine C niet om de ijzeropname te vergroten Maar je kan dus ook je ijzer aanvullen door veel voedingsmiddelen te nuttigen waar dit mineraal veel in voorkomt.

Conclusie

Kortom een ijzertekort is niet mis! Let zeker op als je klachten ervaart die bij een ijzertekort kunnen horen. Vertrouw je het niet? Laat dan je bloed testen bij de huisarts om zo snel mogelijk je tekort weer aan te vullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here