Wat te doen bij blaasontsteking?

0
978

Vrouwen zijn er vatbaarder voor dan mannen, maar het overkomt iedereen wel eens in het leven: een blaasontsteking. Een blaasontsteking is niet alleen pijnlijk, maar je kan er ook goed ziek van zijn. Of het nou een chronische blaasontsteking is, of een tijdelijke: het is allemaal flink vervelend. Daarom geven wij tips wat je kan doen om een blaasontsteking op een natuurlijke manier te behandelen en preventief te voorkomen!

Blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking precies? Bij een blaasontsteking bevinden zich bepaalde bacteriën in de blaas die daar niet thuishoren. Vaak is dat de E-coli bacterie. Dit is een darmbacterie. Via de urinebuis kan deze je blaas binnendringen en daar hoort deze dus absoluut niet thuis. Daar hecht de E-coli zich aan de blaaswand en hierdoor ontstaat een ontsteking in de blaas.

Voorkomen

Ten eerste is voorkomen altijd beter dan genezen. Een blaasonsteking voorkomen is dus erg belangrijk. Dit doe je door je urine zuur te houden. Door deze tips kan je een blaasontsteking preventief voorkomen.

 1. Houd je urine zuur.
  Dit kan door supplementen te slikken zoals vitamine C of cranberry-tabletten.
 2. Drink genoeg!
  En dan zo’n twee water verspreid over de dag. Door genoeg te drinken, zul je vaker plassen waardoor alle bacteriën naar buiten gespoeld worden. Ook kleine blaasontstekingen kunnen zo als het ware weggespoeld worden.
 3. Houd je plas nooit op.
  Als je moet plassen, ga dan als het kan. Anders kunnen er bacteriën aan de binnenkan van je blaaswand hechten en die veroorzaken een ontsteking.
 4. Hang niet boven een toilet.
  Veel vrouwen hangen boven een wc-bril, omdat ze deze al gauw vies vinden. Doe dit niet! Door te hangen, kunnen je bekkenbodemspieren niet goed ontspannen, waardoor je niet alles uitplast. Zo blijven en restjes urine en bacteriën achter en deze kunnen ook een ontsteking veroorzaken.
 5. Plas goed je plas uit.
  Deze tip sluit goed aan bij de vorige. Ontspan goed en ga zo goed mogelijk op de bril zitten. Rechtop en zo relaxt mogelijk. Plas tot je niet meer kan (niet persen).
 6. Plas altijd na seks!
  Veel vrouwen weten dit wel, maar nog even een herinnering. Plas zo snel mogelijk na de seks. Sperma veroorzaakt geen ontsteking, wat sommigen denken, maar het zijn de bacteriën die naar binnen geduwd zijn door gemeenschap. Plas deze netjes uit en zo is de kans op een ontsteking minimaal.
 7. Veeg van voor naar achter na het plassen (en na het poepen trouwens ook).
  Zo voorkom je dat er bacteriën in je plasbuis komen.
 8. Draag katoenen ondergoed.
  Door synthetisch ondergoed kan het gaan broeien daaronder, en al die broeiende bacteriën kunnen een candida-infectie (en zodoende blaasontsteking) veroorzaken.
 9. Verhoog je weerstand.
  Bij een goede weerstand kan je lichaam zich preventief beter beschermen tegen infecties en ontstekingen.

Blaasontsteking genezen

Als je dan te maken hebt met een fikse infectie, is dit erg vervelend en pijnlijk! Wat moet je dan doen? Meteen naar de antibiotica grijpen? Dit is niet goed voor je weerstand en na meerdere kuren te hebben gehad, slaat antibiotica ook niet altijd aan. Daarom hier natuurlijke tips om een blaasontsteking te genezen.

 1. Water, water en water.
  Bij een beginnende blaasontsteking is het beste om zo veel mogelijk te plassen. Het beste drink je water of kruidenthee. Lekker veel drinken zodat je zo snel mogelijk bacteriën uit je blaas plast.
 2. Vermijd zo veel mogelijk suiker.
  E-coli bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel door suikers. Vermijd dus zoveel mogelijk suiker als je een infectie hebt. Als je deze bacteriën in je blaaswand hebt kan je deze dus gemakkelijk uit je lichaam spoelen, maar dan is het beste om alle suikers te vermijden. Anders is het dweilen met de kraan open.
 3. Als je een blaasontsteking voelt opkomen, kan je zuiveringszout (baking soda) oplossen in warm water en opdrinken. Dit helpt erg goed bij een (beginnende) blaasontsteking.
 4. D-mannose
  D-mannose helpt ook supergoed om een blaasontsteking te verhelpen. Dit is een natuurlijke suiker. D-mannose werkt als een soort klittenband. Zodra het je blaas binnenkomt, trekt de suiker de E-coli-bacterien naar zich toe en zo kan je deze kwijtraken door te plassen. Net als de vorige tip is deze niet bewezen, maar veel vrouwen zweren erbij.
 5. Appelazijn.
  Appelazijn is een azijn gemaakt van appels. Deze azijn is uiteraard heel zuur en dit zorgt ervoor dat je urine zuur wordt. Bacteriën houden zoals gezegd niet van een zure omgeving en zo plas je alle bacteriën die niet thuishoren in je blaaswand, weer uit!
 6. Brandnetelthee.
  Veel vrouwen zwerven bij deze thee. Drink zo’n twee liter en plas dan goed je plas uit. Deze thee spoelt goed je nieren en je blaas door en werkt ook goed bij allergieën.
 7. Tea tree olie.
  Tea tree olie doodt bacteriën. Pak een washandje maak deze nat met wat druppels tea thee olie en was daar je vagina mee. De olie komt als het goed is in je urinebuis en doodt daar de bacteriën. Helpt alleen bij een beginnende blaasontsteking.

Dit waren de tips. Heb jij nog goede tips? Laat het ons weten in de comments hieronder! En sterkte als je op dit moment een blaasontsteking hebt.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here