Waarvoor gebruik je een warmhoudvitrine?

0
164

In de horecawereld wordt veelvuldig gebruik gemaakt van warmhoudvitrines om gerechten warm te houden, zonder aan smaak te verliezen. Deze warmhoudvitrines staan doorgaans in de horecakeuken zelf, op een bar of toonbank of maken onderdeel uit van een buffet. Kook jij als thuiskok graag voor grote(re) groepen? Dan kan een warmhoudvitrine ook voor jou handig zijn! In dit artikel wordt uitgelegd wat de meerwaarde is van een warmhoudvitrine.

1. Temperatuur op peil houden

Bij de bereiding van gerechten voor grote gezelschappen of simpelweg in grote hoeveelheden, is het lastig om de juiste temperatuur te bewaren en tegelijkertijd niet aan smaak te verliezen. Een warmhoudvitrine biedt in dat geval de uitkomst. Door middel van een verwarmingselement dat warme lucht door de vitrine circuleert, kan zeer precies de temperatuur op peil worden gehouden. Zo voorkom je dat het gerecht verder gaart en een smaak verliest, maar blijft het wel warm. Warmhoudvitrines kunnen voor vrijwel alle warme gerechten worden gebruikt.

2. Capaciteit van de vitrine

Als je een warmhoudvitrine aan wilt schaffen, valt er aardig wat te kiezen. Voornamelijk wat betreft afmetingen en vorm – zo zijn er tal van rechthoekige warmhoudvitrines, maar ook hoge ronde warmhoudvitrines. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke gerechten je precies in de warmhoudvitrine op temperatuur wilt houden en om welke temperatuur en capaciteit die gerechten vragen. Bedenk hierbij of je één of meerdere warmhoudvitrines wenst. De capaciteit van een warmhoudvitrine wordt uitgedrukt in liters, waarbij 25 liter doorgaans de kleinste capaciteit is en 160 liter de grootste capaciteit.

3. Gerechten presenteren in de vitrine

In een warmhoudvitrine kun je meerdere gerechten plaatsen. Veelal bestaat een warmhoudvitrine uit meerdere ‘verdiepingen’, waarop je gerechten kunt presenteren. Een warmhoudvitrine bevindt zich regelmatig in het zicht van de gasten, waardoor het belangrijk is dat de gerechten er mooi in worden gepresenteerd. Het dient in dat geval niet enkel een praktische functie, maar ook een belangrijke visuele functie. Zien de gerechten er aantrekkelijk uit, dan is de kans groter dat gasten het gerecht zullen bestellen.