Dit voedsel is goed voor je longen!

0
5619

Dat een gezonde maaltijd goed is voor lijf en leden is een bekend gegeven. We eten niet alleen voor ons plezier, maar juist om ons lichaam te voorzien van de nodige bouwstenen en brandstof. Zonder een gevarieerde mix van allerlei vitamines, mineralen vezels zou ons lichaam niet in staat zijn om de dagelijkse bezigheden vol te houden, goede voeding levert immers de nodige brandstof en het houdt ons actief. Er zijn echter bepaalde voedingsstoffen die juist belangrijk zijn voor de organen zoals bijvoorbeeld de longen. Dit orgaan is bijzonder gevoelig voor uitdroging, iets wat in de Oosterse geneeskunst ook wel de yin-deficiëntie wordt genoemd. De grote vraag is dus welk voedsel je het beste kan gebruiken om je longen in topvorm te houden.

Je longen verzorgen door gevarieerd eten

Hoe gek het ook klinkt, bepaalde voedingsmiddelen staan juist bekend om hun verzorgende invloed op de longen en de luchtwegen. Bekende fruitsoorten als de mandarijn en peren beschermen de longen tegen uitdroging. Dat deze vruchten daarnaast rijk zijn aan vitamine C en daardoor van belang zijn voor het afweersysteem is mooi meegenomen. Ook sesam en amandelmelk bevatten stoffen die een positieve invloed hebben op het vochtgehalte van de longen. Heb je het niet zo op fruit, maar hou je juist van groenten dan kan je overwegen om wat meer radijs of rettich te eten. Ook andere groentesoorten zoals koolraap, tuinkers, waterkers en tijm hebben een positieve uitwerking op de longen.

gezond-voedsel-longen-mandarijn

Lotus wortel: Superfood voor de longen

Als je ooit een lotuswortel hebt opengesneden weet je waarom het goed is voor je longen, de vorm van de binnenzijde doet sterk aan onze longen denken. Van de Lotuswortel is al eeuwenlang bekend dat deze goed helpen tegen het hoesten en slijmvorming. Dat is dan ook direct de reden waarom de Lotuswortel vaak wordt gebruikt in homeopathische hoestdrankjes. Wil je zelf een supergezonde thee trekken, gebruik dan de lotuswortel door deze te schillen en te raspen, het sap van de wortel vang je op. Gebruik dit sap door het te vermengen met water en kook het samen. Op deze manier thee zetten en te genieten is niet alleen heerlijk, het is ook nog eens super gezond.

gezond-voedsel-longen-lotus-wortel

Wat je zou moeten voorkomen

Vocht in je longen hebben is zeker niet goed, maar bepaalde stoffen zou je juist moeten vermijden omdat ze een aanmerkelijke bijdrage kunnen leveren aan de uitdroging van je longen. Denk bijvoorbeeld aan tabaksrook. Er zijn echter meer, niet altijd voor de hand liggende stoffen, die je beter kan vermijden als je goed voor je longen wilt zorgen. Zo is koffie schadelijk voor je longen door de aanwezige cafeïne, maar ook hete specerijen zoals sambal kunnen schadelijk zijn. Ook zwarte en groene thee kan je betere vermijden, net als een overmaat aan alcohol en een droge kamerlucht. Er zijn echter uitzonderingen; voor rokers is het af en toe juist goed om een pittige maaltijd te gebruiken, hierdoor worden de longen juist meer ontgiftigd.

Lees ook: 5 tips die je helpen beter te slapen

Wist jij dit al? Laat het ons weten in de comments hieronder!