Het belang van de juiste babyvoeding.

0
279

Voeding is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Als ouder wil je dat het kind de best mogelijke groei doormaakt. Hierbij zijn de juiste voedingsstoffen dan ook zeker van belang. Hoe kom je erachter wat de baby precies nodig heeft qua voeding en drank? Dat proberen we je in dit artikel uit te leggen met een voorbeeld voedingsschema.  

Borstvoeding geven

“Ga ik borstvoeding geven of niet?” Een vraag die bij vele kersverse moeders door het hoofd spookt. De meningen hierover zijn erg verdeeld. Het heeft bepaalde voordelen, maar er zijn ook nadelen aan het geven van borstvoeding. Om te beginnen met het grootste voordeel, is de band die je opbouwt met je baby. Het is iets van jullie twee en brengt jullie dichterbij elkaar.

Er zitten voedingsstoffen in borstmelk die een positief effect op baby’s hebben. Tegenwoordig vind je deze stoffen ook terug in poedermelk. De baby krijgt het dus hoe dan ook binnen. Er zijn ook ouders die helemaal geen zin hebben om de zoveel uur de borst te moeten geven.

Dat is goed voor te stellen want jonge baby’s drinken namelijk gemiddeld 8 tot 10 keer per dag. Als je na je zwangerschapsverlof weer gaat werken, kan dat echter erg onhandig zijn.

Het kan voor nieuwe moeders moeilijk zijn om borstvoeding te geven. Hoe pak je dat aan en hoe merk je dat de baby het graag wilt? Kraamzorg kan je daarbij advies geven. Veel kraamzorg instanties zijn borstvoeding gecertificeerd, zodat ze het beste advies kunnen geven en jij je baby’tje gezond kan zien opgroeien.

Voedingsschema baby

Het makkelijkste is om een voedingsschema te maken voor je baby. Let wel op: per kind zal de behoefte voor voeding verschillen. Als er wordt gezegd dat je het beste 180ml kan geven, maar je kindje heeft genoeg aan 120, dan kun je beter niet dwingen. Als de voeding weer uitgespuugd wordt omdat het te veel is, komen er natuurlijk helemaal geen voedingsstoffen binnen.

Flesvoeding

In de eerste 1 tot 4 maanden zul je vooral flesvoeding (of borstvoeding) geven. De hoeveelheid die je kindje nodig heeft, hangt af van het gewicht van je baby. Vaak wordt de richtlijn van 150 milliliter per kilo lichaamsgewicht aangehouden om dat elke 24 uur te geven. Dit totaal kan je dus verdelen over de hele dag.

Een kleine tip die we willen meegeven is een gebruik van een baby draagdoek. Hierdoor heb je je handen vrij terwijl je de baby dichtbij je hebt. Ideaal voor buitenshuis, maar ook binnenshuis. Zo kun je bijvoorbeeld een fles klaarmaken of de telefoon oppakken zonder dat je daarvoor je baby neer hoeft te leggen. Meer info en het bestellen van een baby draagdoek kun je doen op de website van Baby-pret.

Vaste voeding

Als je baby de 4 maanden heeft bereikt, kun je overstappen naar borstvoeding/flesvoeding in combinatie met wat andere vaste voeding ernaast. Zo maak je de overgang gemakkelijker dan gelijk over te stappen naar andere voeding dan je kindje gewend is.

Hou er rekening mee dat het wel lukt. Als het mondje van je baby nog niet motorisch genoeg is, moet je uitkijken dat je kindje niet kan stikken. Pas na 6 maanden is het verstandig om helemaal over de stappen naar vaste voeding.

Voorbeeld voedingsschema baby

We hebben een ‘voedingsschema baby’ opgesteld die je als richtlijn kunt gebruiken. Nogmaals: als richtlijn. Je kindje moet er wel aan toe zijn om het voedingsschema op te kunnen volgen. Sommige baby’s zullen sneller zijn en andere doen er wat langer over. En dat is helemaal niet erg! Elke baby neemt zijn of haar eigen tijd ervoor. Borstvoeding is niet opgenomen in het schema maar dat kan naar behoefte altijd extra worden gegeven.

Tijdsverloop Voeding
Voedingsschema baby 1 maand Flesvoeding: 6 x tussen de 100-120 ml. In de eerste week kan dit natuurlijk minder zijn dan de laatste week.
Voedingsschema baby 2 maanden Flesvoeding: 5 x tussen de 130-180 ml
Voedingsschema baby 3 maanden Flesvoeding: 5 x tussen de 140-190 ml
Voedingsschema baby 4 maanden Flesvoeding: 5 x tussen de 130-180 ml
Vaste voeding: 1 eetlepel fijngemalen groente of fruit en/of eetlepel groentesap (aangelengd met water)
Voedingsschema baby 5 maanden Flesvoeding: 4 x tussen de 150-200 ml
Vaste voeding: 1 eetlepel fijngemalen groente of fruit en/of eetlepel groentesap (aangelengd met water)
Voedingsschema baby 6 maanden Flesvoeding: 2 x rond de 200 ml
Vaste voeding voorbeelden: Verdunde pap, groente hap van gepureerde groenten met rijst of aardappel, een fruithapje, broodkorstje of rijstwafel
Voedingsschema baby 7 maanden

Voedingsschema baby 8 maanden

Etc. Hier kun je zelf gaan schuiven en uitvinden wat de beste balans is tussen de melk en vaste voeding.

Flesvoeding: 1-2 x 200 ml

Vaste voedingsvoorbeelden: bruin broodjes met beetje smeerbaar beleg (smeerkaas bijvoorbeeld), bordje pap, warme maaltijd van heel fijn gesneden groente, geprakte aardappel, yoghurt, fruithapje, broodkorst of een rijstwafel.

Extra vitamine

Wil je jou en je kindje op en top gezond houden? Zorg dan voor de extra vitaminen. Vooral vitamine D is van belang. Je begint hiermee zodra je baby 1 week oud is. Op het potje staat beschreven hoeveel druppels je moet geven. Vitamine D zorgt voor sterke botten. Zelfs als vitamine D in flesvoeding zit, is het extra geven van deze vitamine aan te raden.

Heb je een kind met een donkere of getinte huidskleur? Dan is het geven van vitamine D langer nodig. Verder zorgt het geven van vitamine K in de eerste 12 weken, voor een goede bloedstolling. Echter is dit alleen nodig als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft.

Heb je een vraag of opmerking over baby voeding? Laat wat van je horen door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here